Bewegen Op Verwijzing in Noord-Limburg

Welkom op de verzamelpagina van Bewegen Op Verwijzing! Hier vind je alle informatie over dit project.


Wat is Bewegen Op Verwijzing?

Logo Bewegen Op Verwijzing

Met het project Bewegen Op Verwijzing (BOV) willen we een gezondere levensstijl bevorderen bij volwassenen. Dankzij het project kunnen artsen en andere disciplines (verpleegkundigen, kinesitherapeuten, diëtisten, apothekers, maatschappelijk werkers, psychologen, ergotherapeuten, vroedvrouwen, podologen) mensen met een verhoogd gezondheidsrisico doorverwijzen naar een coach.

Doel van het project?

De zittende Vlaming aan het bewegen krijgen. Want meer bewegen en minder lang stilzitten is een manier om het risico op gezondheidsproblemen te verkleinen. In overleg met de BOV-coach krijgt de cliënt een beweegplan op maat: van een dagelijkse fietstocht naar het werk tot een wekelijks dans- of zwemuurtje in de buurt.


Hoe werkt het?

Hoe werkt Bewegen Op Verwijzing?

De deelnemer gaat met een verwijsbrief van de arts of een andere zorg- of welzijnsprofessional naar de coach voor een intakegesprek waarna een individueel bewegingsprogramma wordt opgemaakt.

Met een verwijsbrief heeft de deelnemer gedurende 2 kalenderjaren recht op 84 punten (in elk kalenderjaar 84 punten) voor begeleiding door een Bewegen Op Verwijzing-coach. Deze 84 punten geven de deelnemer recht op 7 uur individuele begeleiding of 21 uur groepsbegeleiding. Wanneer de deelnemer op consultatie gaat bij de coach gaan er punten af.

Volgt de deelnemer individuele begeleiding bij de coach? Dan gaan er 3 punten per kwartier begeleiding af.

Volgt de deelnemer groepsbegeleiding? Dan wordt er 1 punt per kwartier afgehouden.
Het is mogelijk om te wisselen van groepsbegeleiding naar individuele begeleiding en omgekeerd (zie schema).

Als de jaarlijkse punten op zijn, heeft de deelnemer vanaf het volgende kalenderjaar opnieuw recht op 84 punten.


Voor wie?

Voor wie is Bewegen Op Verwijzing?

Alle Noord-Limburgers binnen onze zone ouder dan 18 jaar die zelfstandig wonen en de dagelijks beweegnorm niet halen, omwille van:

- Een sedentaire levensstijl: mensen hebben (beroepsmatig) vaak een zittende levensstijl, waardoor er extra nood is aan beweging.

- Gezondheidsrisico’s: mensen met één of meerdere ziektebeelden, zoals overgewicht, diabetes, hypertensie (hoge bloedruk), hart- en vaatziekten, longziekten, angststoornissen, psychosomatische klachten, artrose, … willen we ondersteunen.

- Mensen met een verhoogd valrisico, bijvoorbeeld ouderen...


Hoeveel kost het?

Hoeveel kost Bewegen Op Verwijzing?

Deelnemers betalen slechts een klein deel van de vergoeding van hun Bewegen Op Verwijzing-coach. Dat is de persoonlijke bijdrage. Het andere deel van de vergoeding van de coach wordt betaald door de Vlaamse overheid.

De deelnemer betaalt zijn/haar coach 5 euro per kwartier voor een individuele sessie. Heeft de deelnemer recht op een verhoogde tegemoetkoming? Dan betaalt hij/zij 1 euro per kwartier voor een individuele sessie.

Als je al financiële hulp van een OCMW krijgt, kan je navragen of zij ook willen tussenkomen in de kost van het remgeld.


Hoe kan ik een BOV-coach bereiken?

De gegevens over onze BOV-coaches kan je opzoeken op de website van Bewegen Op Verwijzing.

Hier vind je altijd de meest recente gegevens van de coaches bij jou in de buurt.

Je kan hen bellen of mailen met jouw vraag over bewegen op verwijzing, of beter nog: maak meteen een afspraak online!

Algemene informatie over het project kan je opvragen bij :

Intergemeentelijke preventiecoördinator ELZ Noord-Limburg

info@elznoordlimburg.be


Wanneer beweeg je genoeg?

Wanneer beweeg je genoeg?

Veel mensen vragen zich dat af, misschien ook jouw patiënten of cliënten. Samen met een Vlaamse expertengroep heeft het Vlaams Instituut Gezond Leven daar nu een klaar en duidelijk antwoord op geformuleerd.

Op basis van de nieuwe WHO-aanbevelingen voor beweging en minder zitten. Van baby’s tot ouderen: iedereen kan ermee aan de slag.

Bekijk de beweegaanbevelingen


Hoe ziet een beweegplan eruit?

Hoe ziet een beweegplan eruit?

Een beweegplan is iets heel persoonlijks. Wat voor de ene werkt, werkt niet altijd voor de andere. De deelnemer dient de coach daarom te vertellen waar hij/zich zich goed bij voelt. Samen maken ze dan een plan op om makkelijk meer te bewegen.

Beweeg zonder nadenken tijdens dagelijkse activiteiten: neem de trap, fiets naar het werk en wandel naar de bakker. Of ga joggen, zwemmen of fitnessen. Het beweegplan is de deelnemer op het lijf geschreven, want hij/zij kiest zelf wat er in komt. Het plan geeft de deelnemer zin om te bewegen. Zo wordt bewegen geen opgave en houdt de deelnemer langer vol!

Sport je graag in je eentje? De coach vindt de leukste manieren om actiever en gezonder te leven. Denk bijvoorbeeld aan een stappenteller die elke stap registreert en zo motiveert.

Beweeg je liever in groep? Dan kan er met buren of vrienden afgesproken worden om samen te wandelen, mee te doen aan een fietszoektocht of samen te tuinieren. Mag het iets meer zijn? Dan heeft de coach ook leuke sportclubs, verenigingen en buurtinitiatieven in petto. Van een spelletje petanque tot lessen Afrikaanse dans. Overdag, 's avonds of in het weekend. Zo leert de deelnemer ook nieuwe mensen kennen. Als de deelnemer dat wil, helpt de coach hem ook bij de eerste afspraken met de club, zoals over lidgeld en eventuele wedstrijden. De coaches maken het de deelnemer dus zo gemakkelijk mogelijk.

Dan is de eerste stap naar bewegen nog sneller gezet!


Concreet beweegadvies

Bewegen is cruciaal voor een goede gezondheid. Maar geldt dat ook voor mensen met een chronische ziekte? Doen zij er goed aan om (meer) te bewegen? Absoluut! Alleen hangt het van de ziekte af hoeveel én hoe ze best bewegen.

De Bewegingsdriehoek helpt alvast om van start te gaan.

Beweegadvies voor maar liefst 32 ziektes te raadplegen voor professionals

Bij welke pathologie is meer beweging nuttig? En wanneer kan je jouw patiënten of cliënten met een gerust hart stimuleren om meer te bewegen? Het werk ‘Bewegen bij Ziekte’ schept klaarheid. Want het bundelt bewijs én diagnosespecifieke beweegaanbevelingen voor 32 pathologieën. Meer dan 100 medische experten stelden dit werk samen. O.a. in Zweden zijn ze grote fan: huisartsen gebruiken het al ruim 10 jaar als deel van hun Bewegen Op Verwijzing. Is er een bepaalde chronische ziekte waarvoor je snel concreet beweegadvies wil?

Raadpleeg dan het uitgebreide werk voor professionals ‘Bewegen bij Ziekte’.

Oók handige website voor patiënten

De beweegaanbevelingen zijn natuurlijk ook nuttig voor de patiënten of cliënten zelf. Daarom bundelt het Vlaams Instituut Gezond Leven ze per ziekte op de nieuwe website bewegenbijziekte.be. Bij elke ziekte vind je een downloadbare, handige pdf met info over het waarom, hoe en hoeveel je best beweegt. Er staat onder andere al advies voor volgende aandoeningen online:

De website is in volle groei: er komen geleidelijk beweegadviezen voor andere ziektes bij.


Hoe kan ik als zorg- en welzijnsprofessional doorverwijzen?

Als zorg- en welzijnsprofessional kan je op verschillende manieren doorverwijzen naar een Bewegen Op Verwijzing-coach.

Een fysieke verwijsbrief maakt het serieus voor de patiënt. Het is geen vrijblijvend advies, het is écht belangrijk. Er zijn verschillende manieren om een verwijsbrief te maken:

Meer info over de verwijsbrief op de website van Domus Medica.

Infographic experts

Rapporten en evaluaties

Hier vind je cijfers over Bewegen Op Verwijzing.

2020:

2022:

Rapport BOV mei 2022

Infographic_BOV_mei_2022_pt1

Infographic_BOV_mei_2022_pt2