Wat is een Zorgzame Buurt (ZZB)?

Een Zorgzame Buurt is een buurt waar mensen zich thuis voelen en kwaliteitsvol wonen, met de hulp van elkaar en buurtgerichte professionele ondersteuning. In een Zorgzame Buurt komen mensen samen en helpen ze elkaar, samen met toegankelijke professionele hulp- en dienstverlening. Zo maken ze een warme omgeving waar iedereen kwaliteitsvol kan wonen.

Een Zorgzame Buurt zet in op de verbinding tussen formele en informele zorg en versterkt de samenwerking tussen welzijns- en zorgpartners en partners uit andere domeinen.

Zorgzame Buurten in Leuven

Om Zorgzame Buurten in Leuven mee te faciliteren hebben we een Kernteam opgericht samen met Stad Leuven en Zorgzaam Leuven. Via overlegmomenten en het delen van kennis en ervaringen bouwen we samen de zorgzame buurten in Leuven verder uit.

Wil je met je organisatie of als professional meewerken aan een zorgzame buurt? Of wil je je als buurtbewoner engageren voor een buurt waar aandacht is voor zorg en welzijn? Dan kan je beroep doen op het ondersteuningsaanbod van de Eerstelijnszone Leuven, stad Leuven en Zorgzaam Leuven.

Inspiratie kan je ook opdoen in de Zorgzame Buurten Toolbox:

Deze toolbox is samengesteld op basis van een onderzoek naar de 133 gesubsidieerde Zorgzame Buurt projecten van maart 2022 tot en met februari 2024. Deze toolbox is geen kant en klaar stappen plan, maar wel een overkoepelend overzicht van de belangrijkste leerelementen van de 133 Zorgzame Buurten.

In Leuven zijn er verschillende ZZB actief

Zorgzame Buurt Heverlee

Indiener

WZC Annuntiaten Heverlee

Buurt

Heverlee-Centrum, Leuven (Vlaams-Brabant)

Korte omschrijving van het project

Het is een netwerk van partners die actief zijn in de sectoren van onderwijs, welzijns- en gezondheidszorg, in Heverlee-Centrum en die samen met elkaar en met de inzet van geëngageerde buurtbewoners (o.m. buurtcomité Heverlee Kern) de krachten wil bundelen om (1) de buurtcohesie en solidariteit te versterken en (2) de kansen van kwetsbare kinderen en gezinnen te verhogen door proactieve rechtenverkenning en onderbescherming tegen te gaan.

Men wil Heverlee-Centrum laten uitgroeien tot een warme leefomgeving waar iedereen kwaliteitsvol kan wonen en waar plaats kan zijn voor ontmoeting, aandacht en tijd voor elkaar in wederkerigheid.

Contactgegevens

Laurence Degreef
Directeur
laurence.degreef@wzc.annuntiaten.be

Kop van Kessel-Lo

Indiener

Wijkgezondheidscentrum de Central

Buurt

De wijk ‘Kop van Kessel-Lo’ met uitbreiding van het Heuvelhof en Blauwput (in deelgemeente Kessel-Lo), Leuven (Vlaams-Brabant)

Korte omschrijving van het project

Vanuit de zorgzame buurtwerking, met zijn ontstaan binnen de Leuvense buurt ‘Kop van Kessel-Lo’, ontstonden verschillende losse initiatieven rond de verbetering van de individuele levensstijl. Voor bewoners die niet voldoende zijn ingebed in een sociaal-, en of zorgnetwerk kunnen drempels heel hoog zijn om aandacht te besteden aan hun levensstijl en gezondheid en om de kennis errond te vergroten.

Uit de contacten met deze bewoners leren we dat ze het helpend vinden om hierin ondersteund te worden. Die ondersteuning wordt aangeboden op verschillende niveaus. We werken drempelverlagend door te starten bij het reeds bestaande aanbod en door op een outreachende manier vanuit vertrouwde en bekende ontmoetingsplekken en met gekende zorgaanbieders aan de slag te gaan. Deze actoren werken samen rond diverse gezondheidsthema’s waardoor ze vraaggericht aan de slag gaan. Tegelijk worden bewoners aangesproken op hun kracht en ervaring, die ze kunnen inzetten in de buurt.

Contactgegevens

Jo Jespers
Coördinator WGC De Central
jo.jespers@wgcdecentral.be

Zorgzame Buurt SiVaRi

Indiener

ELZ Leuven

Buurt

Wijkzorggebied Leuven-Noord (Vlaams-Brabant)

Korte omschrijving van het project

In Leuven werken we, vanuit een kernteam Zorgzame buurten (ZZB) met vertegenwoordiging van het lokaal bestuur, de Eerstelijnszone (ELZ) en het chronic care-project Zorgzaam Leuven (ZZL), aan de realisatie van een stadsbrede, overkoepelende afstemming en ondersteuning van de Leuvense ZZB. Zorgintegratie is een belangrijk aspect in een zorgzame buurt. Vanuit ZZL wordt in die context sterk ingezet op multidisciplinaire buurtteams.

In de buurt, gevormd door de wijken Vaartkom, Ridderbuurt en Sint-Maartensdal, willen we in een breed partnerschap van informele actoren en formele zorgverleners bekijken hoe we het lokale buurtteam m.b.t. zorg- en ondersteuningsvragen nog beter kunnen inzetten en integreren binnen de ZZB. Zo kunnen we de formele en informele zorg beter linken en ondersteunende netwerken rond de grote groep alleenwonenden realiseren. Dat willen we realiseren op een participatieve, actieve en verbindende wijze. Hierbij hanteren we het kader ‘positieve gezondheid’ waarbinnen we specifiek focussen op het psychisch welzijn van buurtbewoners. De lessons’s learned worden gedeeld met de andere Leuvense zorgzame buurten.

Contactgegevens

Elke Plovie
Coördinator Centrum voor Burgerschap en Participatie/Docent
elke.plovie@ucll.be

Zorgzame Buurt Wilsele Dorp Kareelveld

Korte omschrijving van het project

Het is een heel diverse groep betrokken Wilselenaren die elk vanuit hun eigen achtergrond belangrijk vinden dat mensen meer met mekaar in verbinding gaan, omdat, zoals iemand het mooi verwoordde op ons introductiefilmpje, “hoe meer je mekaar leert kennen, hoe meer je positief gaat praten over mekaar”.

Concreet hebben de lokale zorgverleners (huisartsen, apothekers, kinesitherapeuten, tandartsen, …) contact gezocht met de lokale bewoners en de lokale diensten (Buurtcentrum, Woonzorgcentrum De Wingerd, het Roerhuis voor mensen met een verstandelijke en/of meervoudige beperking) met als doel om een zorgzame buurt te worden, waar mensen op een aangename manier samen kunnen (blijven) leven, ondanks de tegenslagen en moeilijkheden die ze ook mogen ervaren. Het lokale stadsbestuur heeft hen hierin van bij de start warm ondersteund.

Positieve Gezondheid

De gemeenschappelijke taal die ze daarvoor hanteren hebben ze ontleend aan het concept van ‘Positieve Gezondheid’, waarbij gezondheid wordt gezien als een samengaan van 6 dimensies die elk hun invloed hebben op hoe ‘gezond’ mensen zich voelen. Gezondheid wordt daarbij niet meer gezien als een doel op zich, maar eerder als een middel om iets te bereiken. Ze zijn ervan overtuigd dat men met nabije, laagdrempelige zorg soms veel meer kan bereiken.

Contactgegevens

zorgzaamwilseledorp@gmail.com

Zorgzame Buurt Dijlewijk

Korte omschrijving van het project

Met steun van een overkoepelend overlegorgaan ‘Zorgzaam buurten’ staat De Hulster in voor de werkgroep ‘Zorgzame buurt Dijlewijk’.

Dijlewijk omvat hun buurt van de burelen en het Kostershuis. De sociale sector, hulpverleners, individuen en scholen maken hier deel van uit. Meerbepaald gaat het over: Caleido, St. Pieters College, Paridaens, woon- en zorgcentrum Dijlehof, verschillende buren, vzw Honk, cohousing Botanica, CM, wijkmanager stad, buurtwerker, CAW…

Deze werkgroep heeft als doel elkaar leren kennen en afstemmen op elkaar, te weten komen wat iedereen nodig heeft… Het is de bedoeling om geleidelijk aan kleine samenwerkingen op te zetten afhankelijk van elkaars behoeftes en wat we elkaar kunnen bieden.

Contactgegevens

Katrien.Meermans@dehulster.be

Zorgzame Buurt De Boomgaard

Korte omschrijving van het project

Samen het zorglandschap in Vlaanderen hertekenen, dat is de ambitie van WZC De Wingerd (Woonzorgnet Dijleland), jeugdhulpvoorziening De Wissel en Oostrem vzw. De drie zorgorganisaties startten op 11 april 2023 een nieuwe coöperatieve op met Zorg Leuven en het Stadsmakersfonds als partners. De som van dat alles is een autonome organisatie met een eigen doelstelling, beklemtoont Vanwezer. Ze kreeg de naam ­Livez, wat staat voor ‘Leuvens initiatief voor eerlijke zorg’. De Boomgaard is hun eerste project, genoemd naar de vroegere school De Boomgaard in Kessel-Lo. Met De Boomgaard creëren ze een innovatief woonzorgproject: centraal in de buurt, mee aangestuurd door de buurt. Mensen met heel diverse zorgvragen uit de directe omgeving kunnen hier terecht. Ze geven zorg opnieuw een plaats midden in de samenleving.

Meer info?

Neem een kijkje op hun nieuwe website of in onderstaande folder.

Contactgegevens

jan.vanwezer@wingerd.info

Inspiratie

Jaarlijks organiseren we een inspiratiemoment. Daar delen we kennis en ervaringen, tonen we goede voorbeelden en kan je netwerken met andere organisaties en buurtbewoners die werken aan een zorgzame buurt.

Op dinsdag 11 juni 2024 gaat de eerste editie van ons Zorgzame Buurten Festival door.

Zorgzame Buurten Festival 11 juni 2024