15-21 maart: Week van de Diëtist

  • 16 maart 2021

Doe mee met de Week van de Diëtist van 15 – 21 maart 2021

Thema ‘Ondervoeding Zwaar Onderschat’

 

Van 15-21 maart 2021 zetten diëtisten in het hele land de kennis en de veelzijdigheid van het beroep in de kijker. Daarbij is het de bedoeling om de drempel voor de patiënt/cliënt naar een erkend diëtist weg te nemen. De kennis, coachingsvaardigheden en persoonlijke begeleiding, bij het geven van evidence based voedings- en leefstijl advies, zijn slechts enkele troeven waarmee erkend diëtisten zich onderscheiden. De patiënten/cliënten kunnen rekenen op gedegen, eerlijk en betrouwbaar advies.


Deze campagne is bedoeld om te wijzen op het breed voorkomen van ondervoeding/malnutritie en de gevolgen, het belang van opsporen en het behandelen ervan. Het streven naar een optimale voedingstoestand is een belangrijk onderdeel van de behandeling en herstel bij ziekte, maar ook voor het behoud van een goede gezondheid.

De COVID-19 pandemie maakte schrijnend duidelijk dat ondervoeding en malnutritie belangrijke risicofactoren zijn voor een ernstiger verloop van de ziekte en een hoger risico op vertraagd herstel en overlijden.

Tijdens de week van de Diëtist wordt er geprobeerd om via diverse acties awareness te creëren:

  • voor het belang van opsporen van ondervoeding/ malnutritie door screening
  • voor ondervoeding, wat zowel oorzaak als gevolg kan zijn van talloze complicaties (zoals slikklachten, kauwproblemen, verteringsproblemen, enz.), pathologieën (eetstoornissen, sarcopene obesitas, oncologie, COPD, enz.) en problematieken (verminderde mobiliteit, depressie, armoede, enz.).
  • omdat verschillende factoren ondervoeding of malnutritie in de hand kunnen werken en dat ondervoeding op zich ook verschillende complicaties met zich meebrengt

 

week van de dietist

Meer informatie:

pdf bestandweek van de dietist 15 - 21 maart 2021.pdf (179 kB)

pdf bestandPersbericht_VBVD_WvdD_2021.pdf (328 kB)