Meer leren en weten over Alivia?

Heb jij nu al de smaak te pakken en wil je meer te weten komen over Alivia?

  • Hoe zit de methodiek ineen?
  • Methodes voor doelgericht samenwerken en hoe Alivia dit stimuleert.
  • ...
    stappenplan Alivia

Dan kan je hier terecht voor meer info!

Opstartmoment Alivia Zuid-West-Vlaanderen

We vliegen erin!

Proefprojecten in West-Vlaanderen en Antwerpen testen innovatieve zorgplanningstool Alivia uit

Vlaams minister voor Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits ging vandaag op huisbezoek bij de 88-jarige Frans in Avelgem. Hij is een van 40 personen die met een team van zorgverleners Alivia zal uittesten: een nieuw digitaal instrument om een zorgplanning op te stellen en te delen. Het moet een hulpmiddel zijn om zorg en ondersteuning in complexe zorgsituaties op een andere, innovatieve manier te organiseren: doelgericht, vanuit de wensen en noden van de persoon en met een intense samenwerking tussen zorgverleners en welzijnswerkers.

“Alivia wordt het instrument in Vlaanderen om zorg te organiseren voor mensen die hulp en ondersteuning nodig hebben van verschillende zorgverleners, welzijnswerkers en mantelzorgers. Dankzij Alivia kunnen die hulpverleners samen een digitaal zorgplan opstellen, waarin ze duidelijke doelen stellen, taken verdelen en afspraken maken. Daarbij beginnen ze van de centrale vraag: wat wil de persoon, wat vindt hij of zij belangrijk? Die persoon en zijn mantelzorger kunnen in Alivia de hele zorgplanning mee volgen en mee aansturen.” – Vlaams minister Hilde Crevits.

Er bestaan al digitale pakketten waarin zorgverleners en zorgorganisaties patiënten- of gebruikersdossiers beheren en soms ook beperkt delen. Alivia vult echter een lacune op in dit landschap door een instrument te bieden waarmee een zorgplanning en zorgberichten opgemaakt en gedeeld kunnen worden over zorg- en welzijnssectoren heen en waar ook de persoon en diens mantelzorger volwaardig toegang toe hebben. Tegelijk stimuleert het een andere manier om de zorg te organiseren door te vertrekken van zogeheten levensdoelen van de persoon.

Twee proefprojecten van 6 maanden

Een eerste versie van het digitale instrument Alivia werd het voorbije jaar ontwikkeld door het Departement Zorg. Twee proefprojecten in Zuid-West-Vlaanderen en Antwerpen zullen het instrument voor de eerste keer uittesten in echte zorgsituaties. In beide regio’s stelden 20 personen zich daarvoor kandidaat. Het zijn mensen met uiteenlopende en vaak gecombineerde zorg- en welzijnsproblemen, zoals chronische aandoeningen, ouderdomsziekten of mentale of sociale problematieken. Ook mensen in een palliatief zorgtraject doen mee. Niet alleen zij en hun mantelzorgers, maar ook alle zorgverleners en welzijnswerkers die vandaag al een rol spelen in hun ondersteuning, zullen Alivia en de bijhorende zorgplanning uittesten.

In deze proefprojecten testen ze de 5 basismodules van Alivia uit, die noodzakelijk zijn om een doelgerichte zorgplanning op te stellen en uit te voeren

  • Levensdoelen formuleren die voor de persoon het belangrijkste zijn en waar het hele zorgplan zich uiteindelijk op zal richten. Bijvoorbeeld autonoom blijven wonen, aan het werk kunnen blijven, activiteiten met de familie ondernemen…
  • Zorg- en ondersteuningsdoelen opstellen: concrete doelen die het zorg- en welzijnsaanbod wil bereiken, zoals de mobiliteit van een persoon herstellen, spraak herstellen, mentale weerbaarheid verhogen, financiële draagkracht verbeteren…
  • Een zorg- en ondersteuningsteam samenstellen: oplijsten welke zorgaanbieders en welzijnswerkers een rol te spelen hebben om de doelen te realiseren. Ook de mantelzorgers en persoon zelf zijn een deel van dit zorgteam. Indien nodig kan iemand de rol van coördinator van het zorgteam toebedeeld krijgen.
  • Zorg- en ondersteuningstaken oplijsten en duidelijk toewijzen wie welke taak wanneer zal opnemen, bijvoorbeeld de mantelzorger die dagelijks gaat wandelen met de persoon, een wekelijkse sessie bij de ergotherapeut, huishoudelijke hulp door een dienst voor gezinszorg, financiële begeleiding door het OCMW…
  • Communicatie bevorderen dankzij een digitaal zorgschrift: uitwisselen van berichten tussen leden van het zorgteam, zodat nuttige informatie of updates gedeeld kunnen worden en papieren schriftjes of afsprakennota’s overbodig zijn.

Naar meer geïntegreerde en doelgerichte zorg in Vlaanderen

De ontwikkeling van Alivia is een actie uit het hervormingstraject dat de Vlaamse overheid in de eerstelijnsgezondheidszorg uitvoert en dat o.a. ook de oprichting van de eerstelijnszones en de zorgraden inhield. Het doel is dat de organisatie van zorg en ondersteuning meer vertrekt vanuit de vragen en de behoefte van de persoon, niet vanuit het beschikbare aanbod. Meer samenwerking tussen zorgaanbieders van verschillende disciplines en sectoren is een tweede belangrijk aandachtspunt.

Eind 2023 legde de Vlaamse Regering in een besluit de basisprincipes vast volgens de welke zorgverleners zich moeten organiseren om doelgerichte zorg te bieden in complexe zorgsituaties. Alivia gebruiken is daarbij geen verplichting, maar wel een hulpmiddel.

De twee pilootprojecten in Antwerpen en Zuid-West-Vlaanderen zullen Alivia niet alleen technisch uittesten. Ze zullen meteen ook uittesten welke impact en meerwaarde het heeft in het doelgericht organiseren van zorg volgens een methode die daarvoor parallel met Alivia ontwikkeld werd. Alivia is zo deel van een dynamiek om op een andere manier naar zorg te kijken en die te organiseren.

Parallel met de twee proefprojecten lopen al voorbereidingen om Alivia uit te breiden met meer functionaliteiten.

Nieuwsreportages Alivia

Video's

Vragen?

Heb je nu al prangende vragen? Contacteer dan gerust de Alivia coach voor onze regio, Michèle Pieters via michele.pieters@wgkwvl.be .