Bewegen op Verwijzing (BOV) - ELZ Regio Aalst

bov logo

WAT IS 'BEWEGEN OP VERWIJZING'?

Dankzij het project Bewegen op Verwijzing kunnen huisartsen, diëtisten, kinesisten, psychologen, thuisverpleegkundigen, maatschappelijk werkers en apothekers patiënten met een verhoogd gezondheidsrisico doorverwijzen naar een coach.

Doel van het project? De zittende Vlaming aan het bewegen krijgen. Want meer bewegen en minder lang stilzitten is een manier om het risico op gezondheidsproblemen te verkleinen. In overleg met de BOV-coach krijgt de patiënt een beweegplan op maat: van een dagelijkse fietstocht naar het werk tot een wekelijks dans- of zwemuurtje in de buurt.

HOE WERKT HET?

De deelnemer gaat met een verwijsbrief van de doorverwijzer naar de coach voor een intakegesprek waarna een individueel bewegingsprogramma wordt opgemaakt.


Met een verwijsbrief heeft de deelnemer gedurende 2 kalenderjaren recht op 84 punten (in elk kalenderjaar 84 punten) voor begeleiding door een bewegen op verwijzing-coach. Deze 84 punten geven de deelnemer recht op 7u individuele begeleiding of 21 uur groepsbegeleiding. Wanneer de deelnemer op consultatie gaat bij de coach gaan er punten af.

Volgt de deelnemer individuele begeleiding bij de coach? Dan gaan er 3 punten per kwartier begeleiding af.

Volgt de deelnemer groepsbegeleiding? Dan wordt er 1 punt per kwartier afgehouden.
Het is mogelijk om te wisselen van groepsbegeleiding naar individuele begeleiding en omgekeerd (zie schema).

Als de jaarlijkse punten op zijn, heeft de deelnemer vanaf het volgende kalenderjaar opnieuw recht op 84 punten.

HOE ZIET EEN BEWEEGPLAN ERUIT?

Een beweegplan is iets heel persoonlijks. Wat werkt voor de ene, doet dat niet altijd voor de andere. De deelnemer dient de coach daarom te vertellen waar hij/zich zich goed bij voelt. Samen maken ze dan een plan op om makkelijk meer te bewegen.

Beweeg zonder nadenken tijdens dagelijkse activiteiten: neem de trap, fiets naar het werk en wandel naar de bakker. Of zet de stap naar de sport en ga joggen, zwemmen of fitnessen. Het beweegplan is de deelnemer op het lijf geschreven, want hij/zij kiest wat er in komt. Het plan geeft de deelnemer zin om te bewegen. Zo wordt het langer vol gehouden.

Sport de deelnemer graag in zijn eentje? De coach vindt voor hem de leukste manieren om actiever en gezonder te leven. Denk aan een stappenteller die elke stap registreert en zo motiveert.

Beweegt de deelnemer liever in groep? Dan kan er met de buren of vrienden afgesproken worden om samen te wandelen, mee te doen aan een fietszoektocht of samen te tuinieren. Mag het iets meer zijn? Dan heeft de coach ook leuke sportclubs, verenigingen en buurtinitiatieven in petto. Van een spelletje petanque tot lessen Afrikaanse dans. Overdag, 's avonds of in het weekend. Er is een geknipte sport voor iedereen. Een die de deelnemer ook snel nieuwe mensen leert kennen.

Als de deelnemer dat wilt, helpt de coach hem ook bij de eerste afspraken met de club, zoals over lidgeld en eventuele wedstrijden. De coaches maken het de deelnemer dus zo gemakkelijk mogelijk. Dan is de eerste stap naar bewegen nog sneller gezet!

 

HOEVEEL KOST HET?

Als deelnemer betaal je slechts een klein deel van de vergoeding van de bewegen op verwijzing-coach. Dat is de persoonlijke bijdrage. Het andere deel van de vergoeding van de coach wordt betaald door de Vlaamse overheid.

De deelnemer betaalt de coach 5 euro per kwartier voor een individuele sessie, en 1 euro per kwartier voor een groepssessie. Heeft de deelnemer recht op een verhoogde tegemoetkoming? Dan betaalt hij 1 euro per kwartier voor een individuele sessie, en 0,5 euro per kwartier voor een groepssessie.

DOELGROEP

 • ​​​​​​Patiënten die de beweegnorm niet halen (minstens 30 minuten per dag matig intensief bewegen
 • Patiënten die dagelijks urenlang onderbroken zitten.

Extra aandacht voor: kansengroepen en patiënten met bepaalde pathologieën zoals overgewicht, hoge bloeddruk, ...

bov voorbeeld

CONCREET BEWEEGADVIES BIJ 32 CHRONISCHE ZIEKTEN

Bewegen is cruciaal voor een goede gezondheid. Maar geldt dat ook voor mensen met een chronische ziekte? Doen zij er goed aan om (meer) te bewegen? Absoluut. Alleen hangt het van de ziekte af hoeveel én hoe ze best bewegen.  

Beweegadvies voor maar liefst 32 ziektes

Bij welke pathologie is meer beweging nuttig? En wanneer kan je jouw patiënten of cliënten met een gerust hart stimuleren om meer te bewegen? Het werk ‘Bewegen bij Ziekte’ schept klaarheid. Want het bundelt bewijs én diagnosespecifieke beweegaanbevelingen voor 32 pathologieën. Meer dan 100 medische experten stelden dit werk samen. O.a. in Zweden zijn ze grote fan: huisartsen gebruiken het al ruim 10 jaar als deel van hun Bewegen Op verwijzing.

Oók handige website voor patiënten

De beweegaanbevelingen zijn natuurlijk ook nuttig voor de patiënten of cliënten zelf. Daarom bundelt het Vlaams Instituut Gezond Leven ze per ziekte op de nieuwe website bewegenbijziekte.be. Bij elke ziekte vind je een downloadbare, handige pdf met info over het waarom, hoe en hoeveel je best beweegt. Vandaag staat er al advies voor volgende ziektes online:

De website is in volle groei: er komen geleidelijk beweegadviezen voor andere ziektes bij. Daarover houden we je graag op de hoogte. De Bewegingsdriehoek helpt alvast steeds om van start te gaan.

Is er een bepaalde chronische ziekte waarvoor je snel concreet beweegadvies wil?

Stuur een mail naar dempsey.demeyer@gezondleven.be of raadpleeg het uitgebreide werk voor professionals ‘Bewegen bij Ziekte’.

 

BEWEEGAANBEVELINGEN

Wanneer beweeg je ‘genoeg’? En wanneer zit je té veel?

Veel mensen vragen zich dat af, misschien ook jouw patiënten of cliënten. Samen met een Vlaamse expertengroep heeft het Vlaams Instituut Gezond Leven daar nu een klaar en duidelijk antwoord op geformuleerd.

Op basis van de nieuwe WHO-aanbevelingen voor beweging en minder zitten. Van baby’s tot ouderen: iedereen kan ermee aan de slag.

          Bekijk de beweegaanbevelingen

EVALUATIE VAN DE PILOOT T.E.M. 2020

stuk evaluatie bov

IK BEN DOORVERWIJZER EN WIL DOORVERWIJZEN NAAR EEN COACH

De huisartsen kunnen op 3 manieren doorverwijzen naar een Bewegen Op Verwijzing-coach:

 • Via de officiële verwijsbrief. Link: | Gezond Leven

  • Via de standaard verwijsbrieven beschikbaar in de medische softwarepakketten met als vermelding: Bewegen Op Verwijzing
  • Via een generische verwijsbrief. Wat moet er hierop vermeld worden? 
   • Je identificatiegegevens als verwijzer en zeker ook je Riziv-nummer
   • De identiteit van je patiënt
   • De vermelding dat de patiënt onvoldoende beweegt of te lang stilzit

Alle andere doorverwijzers kunnen gebruik maken van onderstaande link

Let op: omdat niet alle coaches paramedici zijn, mogen geen medische gegevens vermeld worden op de verwijsbrief!

Interessante links: 

Bewegen Op Verwijzing kan ook met een generische verwijsbrief | Domus Medica

CONTACTGEGEVENS VAN DE COACHES

Je kan de coaches bereiken door een SMS met de tekst 'bewegen' te sturen naar hun gsmnummer.

Toon Van Der Kelen
aalst.toon@bewegenopverwijzing.be

0477/99 26 91

Locaties: 

ELZ regio Aalst, Burchtstraat 10 bus 11, 9300 Aalst
Sociaal Huis Erpe-Mere, Oudenaardsesteenweg 458, 9420 Erpe-Mere
Markt 3, 9340 Lede


Leen Triest
lede.leen@bewegenopverwijzing.be 

0473/51 56 66

Locatie: 

Markt 3, 9340 Lede


Isabelle Messely
isabelle.messely@bewegenopverwijzing.be

0474/96 48 65

Locatie: 

Sociaal Huis Denderleew, Ten Kouter 20, 9470 Denderleeuw
Sociaal Huis Haaltert, Donkerstraat 30, 9450 Haaltert

PARTNERS

Bewegen op Verwijzing vertrekt vanuit een lokaal intersectoraal netwerk waarin lokale en regionale partners uit verschillende sectoren vertegenwoordigd zijn: Eerstelijnszone regio Aalst, stad Aalst, gemeentes Erpe-Mere, Lede, Haaltert en Denderleeuw, Huisartsenkring Aalst, Logo Dender, Wijkgezondheidscentrum Daenshuis, Kinekring Land Van Aalst, Apothekersvereniging Land Van Aalst, ...

Meer info?

Wens je meer info omtrent het project Bewegen op verwijzing?

Contacteer Stephanie Van Espen door hier te klikken