Bewegen Op Verwijzing ELZA Centrum

bewegen op verwijzing

Bedoeling van Bewegen Op Verwijzing

De 'zittende' Vlaming met een gezondheidsrisico op doktersverwijzing aan het bewegen krijgen. De doorverwezen patiënten krijgen van de coach een beweegplan op maat: van een dagelijkse fietstocht naar het werk tot een wekelijks dans- of zwemuurtje in de buurt. De coach helpt hen op weg en motiveert hen. Ook de lokale sportverenigingen doen mee aan Bewegen Op Verwijzing. 

Bedoeling is dat de deelnemer zijn weg naar een actiever leven op termijn zelfstandig kan verderzetten. Het aantal consultaties bij de coach bepaal je zelf. Er ligt een maximum op 7 uur individuele begeleiding.  Dankzij Bewegen Op Verwijzing profiteert de deelnemer van heel lage tarieven. Je betaalt de coach maar 5 euro per kwartier voor een individuele sessie, en 1 euro per kwartier voor een groepssessie. Heeft de deelnemer recht op een verhoogde tegemoetkoming? Dan krijgt hij een extra korting. 

Voordelen 

Onderzoek toont aan dat je dubbel zoveel beweegt na begeleiding. Bovendien heeft het project ook nog andere voordelen: je voelt je beter in je vel, je komt vaker naar buiten en je hebt meer sociaal contact. Jo Vandeurzen, Vlaams minister voor Volksgezondheid, Welzijn en Gezin: “Uit de evaluatie van de eerste projecten bleek dat de deelnemers erin slaagden om dagelijks meer te bewegen, ook zij die er anders heel moeilijk toe komen.” 

Doorverwijzing mogelijk door alle artsen

Alle artsen kunnen vanaf 2021 patiënten doorverwijzen naar een Bewegen Op Verwijzing-coach, dus niet alleen de huisarts.  De opvolging op lange termijn, na de coaching, is normaal voor een huisarts veel makkelijker dan voor een andere arts omdat de frequentie waarmee een Vlaming of Brusselaar de huisarts bezoekt veel groter is. De huisarts blijft dus cruciaal in het proces. Doorverwijzingen door anderen zoals kinesitherapeuten, diëtisten, … worden onderzocht in de komende periode.

Tijdelijk geen verwijsbrief nodig

Omdat we huisartsen nu liever niet opzadelen met dat extra (papier)werk voor Bewegen Op Verwijzing, is er tijdelijk geen verwijsbrief nodig op het traject op te starten.

De coach zal bij aanmelding wel telefonisch contact opnemen met de huisarts om zeker te weten dat er veilig gestart kan worden met Bewegen Op Verwijzing. Wanneer de drukte gestabiliseerd is, gaat de deelnemer naar de huisarts om de verwijsbrief alsnog in orde te maken.

BOV coach gezocht
Maak een doorverwijsbrief

Mark Bogaerts

BOVcoach Mark Bogaerts
2060 Antwerpen

Nina Wauters

BOV coach Stabroek
2050 Linkeroever

Kristel Donders

BOVcoach Kristel Donders
2018 Antwerpen en 2600 Berchem

Greet Dupain

BOVcoach Greet Dupain
2000 en 2018 Antwerpen

Joris D’Hooghe

BOVcoach Joris D'hooghe
2050 Linkeroever

Evaluatie Bewegen op Verwijzing

Beweegtijd per week
VT
Reden deelname
aanral deelnemers
aanral deelnemers
aantal artsen
Voordelen
Werkstatus
Leeftijd
Geslacht
BOV aandoeningen