Boterhammen en Soep: aanbod najaar 2022

  • 22 september 2022

ELZ Dender heeft niet stilgezeten en werkte een boeiend programma uit voor de komende maanden. Dit voor alle eerstelijnspartners in onze zone (of daarbuiten) volgens het gekende concept: Boterhammen en Soep.

Praktische info Boterhammen en Soep

Alle "Boterhammen en Soep" gaan door in Vergadercentrum De Boomgaard (ingang langs de Papiermolenstraat in Dendermonde) en zijn gratis. Het programma ziet er als volgt uit:

11u45: Ontvangst met een broodje en soep
12u15 of 12u30: Toelichting (zie inschrijvingsformulier)
13u30-14u: Einde

Heb je een bewijs van deelname nodig? Stuur een mail naar info@elzdender.be of bel naar 052/69 03 28 en we bezorgen je dit na de vorming.

Boterhammen en soep: armoede (dinsdag 18 oktober 2022)

Waarover?
De stijgende energieprijzen, tanken dat steeds duurder is geworden, steeds minder eten en drinken voor dezelfde kostprijs,… Het dagdagelijkse leven is een pak duurder geworden. Heel wat mensen zitten met hun handen in het haar hoe ze alles kunnen blijven betalen. En komen hiervoor bij jullie langs met vragen of verminderen hun noodzakelijke zorg om de kosten te drukken.  
 
Wat is armoede? Welke signalen kan je herkennen in geval van financiële moeilijkheden of armoede? Hoe ga je hierover in gesprek? Wanneer en naar wie kan je doorverwijzen?

Op deze vragen geeft Kim Coornaert (Preventiewerker BudgetInZicht/CAW Oost-Vlaanderen) een antwoord met concrete tips waarmee je als zorg- of welzijnswerker aan de slag kan gaan.

Inschrijven
Inschrijven kan via deze link.
Gelieve in te schrijven voor 11 oktober 2022

Boterhammen en soep: doelgerichte zorg (dinsdag 22 november 2022)

Waarover?

Wat is doelgerichte zorg? Hoe kom je te weten wat voor de PZON (persoon met een zorg- en ondersteuningsnood) belangrijk is en hoe je daar als hulpverlener rekening mee kan houden?

Onderzoekers van de Arteveldehogeschool ontwikkelden een tool dat doelgerichte zorg faciliteert: het CLEVER protocol. Je gaat samen met jouw cliënten op zoek naar wat voor hen werkelijk betekenisvol is, zeg maar naar CLEVER-doelen. Deze doelen houden rekening met de Context, het Levensverhaal, de Emoties, de Vaste waarden, het Engagement van de persoon en bijgevolg ook met de Relevantie ervan. Door het gesprek daarover aan te gaan en samen doelen te identificeren wordt de regie bij de persoon zelf gelegd.​  
 
Benieuwd? Kom dan luisteren naar Patricia De Vriendt van de Arteveldehogeschool, één van de auteurs van het boek Clever doelen bepalen in de eerste lijn.

Inschrijven
Inschrijven kan via deze link.
Gelieve in te schrijven voor 15 november 2022. 

Boterhammen en soep; kennen wij elkaar? Dementie (donderdag 15 december 2022)

Kennen wij elkaar?
Met deze Boterhammen en Soep geven we 4 organisaties uit onze ELZ de kans om hun werking voor te stellen. Zodat je weet wat ze doen, waar ze werken, hoe je beroep kan doen op hun werking, wat de kostprijs is en bij wie je kan aanmelden. Deze werken nu al samen en leggen ook uit hoe zij dit doen en wanneer ze doorverwijzen naar elkaar.  

Voor deze editie nodigen we 4 organisaties uit die werken rond het thema Dementie.

Inschrijven

Inschrijven kan via deze link.
Gelieve in te schrijven voor 8 december 2022.