Campagne ‘Blijf praten’

  • 4 januari 2021

Het is een moeilijke tijd voor heel wat mensen. De hele Corona-situatie brengt een pak zorgen met zich mee. En dat in een tijd dat een groot stuk van onze vertrouwde ‘ventilatiekanalen’ zijn weggevallen.

Want onderschat het niet: al die kleine gesprekken – collega’s onder elkaar, met je eigen klanten, bij de bakker, met vrienden of familie – die doen deugd. Ze helpen je verder, verlichten je zorgen. Die contacten, vormen dag in dag uit, onze eigen hulplijnen. 

 

Als dat allemaal wegvalt, wordt alles moeilijker…

De Vlaamse overheid lanceerde op 26/12 een grootschalige campagne, om te benadrukken dat er hulp klaar staat, voor wie hem nodig heeft. De Vlaamse overheid zet via het actieplan 'Zorgen voor morgen' versterkt in op het mentaal welzijn van de brede bevolking en een aantal specifieke doelgroepen. Nieuwe acties worden uitgerold en bestaande instrumenten om de bevolking te ondersteunen, worden versterkt. Eén van die bestaande instrumenten zijn de hulplijnen die mensen een luisterend oor bieden wanneer ze het moeilijk hebben. De hulplijnen in Vlaanderen trekken komende periode alle registers open, om mensen in de donkerste periode van het jaar een luisterend oor te bieden.

‘We missen onze gesprekken. Blijf praten met mensen in je omgeving. Kan dat niet? Dan kan je altijd terecht bij de hulplijnen: www.hulplijnen.be.’ Dat wordt de insteek van de campagne. De hulplijnen, dat zijn Tele-Onthaal, 1712, Awel, Nupraatikerover, de Zelfmoordlijn, de Druglijn en Stop it Now! De campagne moet het hulpaanbod bekender maken, zodat niemand zich in de steek gelaten voelt.

Hoe breder we die boodschap kunnen uitdragen, hoe meer mensen we hulp kunnen bieden. We willen daarom ook u vragen om deze boodschap in uw organisatie mee te verspreiden.

Er zijn TV-spots voorzien, affiches, posts op sociale media (Facebook, Tiktok, Instagram, Youtube, ...). De campagne wordt ook ondersteund door een aantal bekende personen: Marleen Merckx, Tom De Cock, Pommelien Thijs, Ruben Van Gucht en Erhan Demirci. Zij zullen in een filmpje (via hun kanalen) vertellen welke gesprekken ze heel hard missen en tips geven om te blijven praten.

Op www.hulplijnencampagne.be vindt u hiervoor het materiaal. Daaronder bijvoorbeeld:

  • Een post die via social kanalen gemakkelijk verspreid kan worden.
  • Een affiche die voor het raam kan van de etalage van de gesloten zaken.

We hopen volop op uw medewerking. En bedanken u alvast om hier uw schouders mee onder te zetten!