Coronalert aan ... samen corona verslaan !

 • 13 oktober 2020

Coronalert is een gratis app die helpt om de verspreiding van corona te vertragen.
Download hier de applicatie.

Waarom is er de Coronalert app?

De app kan:

 • je waarschuwen als je in nauw contact bent geweest met iemand die positief testte op het coronavirus. Dit gebeurt anoniem. Je weet dus niet met wie, waar en wanneer.
 • je adviseren over wat je moet doen om jezelf en anderen te beschermen.
 • andere gebruikers van de app, waarmee je in nauw contact stond, anoniem waarschuwen als je zelf positief zou testen op het coronavirus.

Met Coronalert bescherm je jezelf en de anderen

Met wie had je eergisteren contact? En de dagen daarvoor? Met wie zat je samen in de trein? Of in de bus, de metro, op café of op restaurant?

Vaak ken je hen niet eens persoonlijk. Toch is elk nauw contact een risico.

Coronalert helpt je om dit op te volgen. Bovendien gebeurt dat anoniem. Zo bescherm je tegelijk je gezondheid én je privacy.

Als een gebruiker van de app besmet is met het coronavirus, kan die persoon een waarschuwing laten uitsturen naar al zijn nauwe contacten van de voorbije dagen. Dit gaat sneller dan het klassieke contactonderzoek van het contact-center. Bovendien werkt het ook voor contacten die je niet persoonlijk kent.

Snelheid is belangrijk, om jezelf en je dierbaren te beschermen.

Snellere contactopsporing

Coronalert waarschuwt je als je in nauw contact bent geweest met iemand die het virus heeft. Nauw betekent minstens 15 minuten op minder dan 2 meter. Want dan is de kans dat je besmet bent groot. Je krijgt advies over welke actie je moet ondernemen om jezelf en anderen te beschermen.

De app versterkt de bestaande contactopsporing door:

 • je sneller te waarschuwen als je een nauw contact hebt gehad, meteen na het doorgeven van een positief testresultaat aan Sciensano.
 • contactpersonen te waarschuwen die anders misschien vergeten worden.
 • contactopsporing mogelijk te maken voor wie elkaar niet persoonlijk kent.

Het opvolgen van contacten is belangrijk om de verspreiding van het virus te vertragen. Hoe meer mensen de app downloaden en gebruiken, hoe meer Coronalert zal helpen bij het opsporen van contacten.

Lees meer over hoe de app werkt.

Waarschuwing over nauwe contacten

Als Coronalert vaststelt dat je nauw contact hebt gehad met iemand die positief testte op het coronavirus, dan krijg je een waarschuwing via de app. Je weet niet wie het is en niet waar of wanneer er contact was. Het betekent dat je 15 minuten op een afstand van twee meter of minder was. Hierdoor is er een risico dat je besmet bent.

De waarschuwing adviseert je om:

 • je verplaatsingen en contacten strikt te beperken gedurende 14 dagen, of in quarantaine te gaan als je symptomen hebt;
 • je te laten testen op het coronavirus.

De waarschuwing verschijnt als een melding op je telefoon. Ze zal ook verschijnen in de app. Dit is om er zeker van te zijn dat je de melding ziet.

Bij de eerste installatie vraagt de app je of je nauwe contactmeldingen wilt ontvangen.

Je privacy en gegevens zijn veilig

 • Je kiest er zelf voor of je de app gebruikt.
 • Er wordt nooit gevraagd naar je naam, leeftijd of adres.
 • Je kiest zelf of je anderen wilt waarschuwen of niet.
 • Je blijft anoniem – de andere gebruikers van de app weten niet wie je bent.

Lees meer over privacy en hoe wij je gegevens gebruiken.

Opgelet

Hoewel de app zeker zinvol is om een zicht te krijgen op hoe sterk het virus actief is, toch moet je de resultaten in de juiste context zien. Zo houdt de app er geen rekening mee of je een mondmasker droeg of niet.
Krijg je een rood alert op de corona-app en heb je geen symptomen? Bel naar het contactcenter op 02 214 19 19. Zij kunnen inschatten of je een hoog risico contact had en of een coronatest nodig is. 
Heb je symptomen? Bel je huisarts.

Ben je een hulpverlener die bij de dienstverlening persoonlijke beschermingsmiddelen hanteert, weet dan dat Coronalert dit niet weet. Het verzorgen van COVID-patiënten, gedurende een hele dag, kan ervoor zorgen dat je een rood scherm krijgt. Maar dit is niet representatief en kan een vertekend beeld geven. Heb je een rood scherm en voel je je ziek, dan is het uiteraard aangewezen om je huisarts te consulteren.

Maar het allerbelangrijkste blijft: afstand houden, handen wassen en een mondmasker dragen.

Meer info: www.coronalert.be