Coronavirus - Ministers stroomlijnen verwerking hoogrisicocontacten

  • 24 november 2021

Coronavirus - Ministers stroomlijnen verwerking hoogrisicocontacten

BRUSSEL 24/11 12:55 (BELGA)
Wie besmet is met het coronavirus, zal binnenkort zelf zijn hoogrisicocontacten online kunnen doorgeven. En wie via Coronalert wordt verwittigd van een hoogrisicocontact, zal zichzelf online kunnen registreren en op die manier sneller een testcode krijgen. Dat hebben de ministers van Gezondheid woensdag beslist tijdens hun interministeriële conferentie, zegt Karine Moykens, die het Interfederaal Comité Testing and Tracing voorzit.

Een besmet persoon moet momenteel wachten tot hij wordt gecontacteerd door het contact center. Binnenkort zal je een sms krijgen met daarin een link naar een tool op de website mijngezondheid.be, waar de besmette persoon zelf de naam en gsm-nummer of mailadres van zijn hoogrisicocontacten kan ingeven. Op die manier kunnen ze snel een testcode opgest uurd krijgen, net als een link om een quarantaine-attest te downloaden.

Op die manier hoeven besmette personen niet meer worden gebeld. Dat zal echter wel nog steeds gebeuren indien blijkt dat een besmet persoon geen contactgegevens doorgeeft, bijvoorbeeld wanneer hij te ziek is, digitaal onvoldoende vaardig is of gewoon nalatig was.

Deze ingreep gaat over contacten die je kent. Aanvullend daarop komt er een maatregel voor wie een melding van een hoogrisicocontact krijgt via de app Coronalert, dus na contacten die je niet per se kent. De laatste weken krijgen steeds meer mensen een rood scherm, maar raken ze niet of met veel moeite binnen bij het overbelaste callcenter. 

Daarom komt er een aanpassing aan de app, via een link naar een website buiten de app. Daar zal je na een rood scherm jezelf kunnen registreren en een gratis testcode krijgen. Voor beide aanpassingen wordt gemikt op begin december, tegen Sinterklaas.