Covid-19 Middenkempen Psychologische ondersteuning
Op deze pagina vindt u een verzameling van het aanbod qua psychologische ondersteuning, zowel voor burgers als professionals.
De Covid-19 pandemie heeft een behoorlijke psychosociale impact op iedereen. Verschillende diensten hebben initiatieven genomen voor het aanbeden van psychosociale ondersteuning aan de bevolking en hulpverleners.
Tijdens deze periode is het meer dan normaal om je gestrest, gedesoriënteerd, angstig, depressief of boos te voelen. Onderdruk je emoties niet.
Sneloverzicht algemene nummers
Algemeen
- Tele-Onthaal: wanneer je nood hebt aan een opvanggesprek. Je kan gratis bellen naar het nummer 106, maar je kan ook chatten.
- Hulplijn Geweld: bij relationele spanningen, geweld (alle leeftijden). Je kan terecht op het nummer 1712 of op de website.
- Depressiehulp: Voor online hulp kan je terecht op de website, waarop ook een rubriek geïntegreerd is over de coronaperiode.
- Zelfmoordlijn: je kan terecht op het nummer 1813. Je kan ook chatten met vrijwilligers of contact opnemen via mail.
- Centrum voor Algemeen Welzijnswerk (CAW): bij het CAW kan je terecht met al je vragen in verband met algemeen welzijn (bijvoorbeeld relationele problemen, persoonlijke moeilijkheden, ...). Je vindt alle informatie op de website.
- De Opvoedingslijn: Eerste hulp bij opvoeding - voor ouders. Je kan bellen via 078 15 00 10 of via de website contact opnemen.
- Druglijn: Voor alle vragen over drank, drugs, pillen, gamen en gokken, vorm het nummer 018 15 10 20. Meer informatie vind je op de website.
Kinderen en jongeren:
- Awel: voor kinderen en jongeren die nood hebben aan een gesprek. Gratis bellen kan naar het nummer 102 of via hun website.
- JAC: het JAC helpt jongeren tussen 12 en 25 jaar met al hun vragen en problemen. Alle informatie vind je op hun website.
- nupraatikerover: een platform voor kinderen en jongeren waar je kan chatten over al je vragen over misbruik.
Vluchtelingen:
- Solentra helpdesk voor vluchtelingen: psychosociale ondersteuning (telefonisch of via Whatsapp) voor vluchtelingen die Arabisch, Farsi of Dari spreken. De helpdesk is elke werkdag bereikbaar, tussen 10u en 12u in Dari en Farsi en van 15u tot 17u in Arabisch op 0496 55 72 62 of 0800 35 247. Meer informatie vind je via de website.
Burgers
- Eerstelijnspsychologische Zorg +18jaar (GGZ Kempen)
- Eerstelijnspsychologische Zorg -18jaar (PANGG0-18)
- Zorgen voor morgen: een initiatief van de Vlaamse overheid met tips en informatie over psychosociaal welzijn en Corona.
- Check jezelf: Mentaal fit blijven? Deze website zet je op weg, tijdens coronatijden en daarbuiten. Een initiatief van Vlaams Instituut Gezond Leven
- Hulp zoeken bij psychische problemen: een initiatief van de Vlaamse overheid
- Geestelijkgezond Vlaanderen
- Omgaan met stress in tijden van Corona: een samenwerking tussen het Rode Kruis Vlaanderen, de FOD volksgezondheid en de Vlaamse Overheid
- wijrouwenmee.be: een burgerinitiatief van de Coronadenktank. Deze website wil steun en troost bieden in deze moeilijke dagen, want je verdriet hoeft niet in quarantaine.
- Brochure 'omgaan met overlijden tijdens de Covid-19-crisis
Professionals
- Tips voor zorgverleners: een samenwerking tussen het Rode Kruis Vlaanderen, de FOD Volksgezondheid en de Vlaamse Overheid
- De Zorg samen: het Ondersteuningsplatform voor zorgverleners
- E-Learning voor psychosociale hulpverleners en verantwoordelijken van zorgpersoneel
- Psychosociale ondersteuning tijdens de Covid-19-crisis: informatie voor psychosociale partners
- Webinar-Psychosociale interventies voor personeel in de zorgsector gedurende de Covid-19-crisis