De centrale reservelijst (via het QVAX-platform): stand van zaken en huidige aanpak van ELZ Scheldekracht

  • 6 april 2021

Vanaf 6 april kan elke meerderjarige zich inschrijven op een centrale, Vlaamse reservelijst voor de vaccinatiecentra. Wanneer je op die lijst staat, kan je opgeroepen worden wanneer je vaccinatiecentrum een vaccin over heeft.

 

 

Wat moet je doen?

Je kan je hiervoor inschrijven via de website QVAX.be. Je duidt aan wanneer je beschikbaar bent en op welke manier je gecontacteerd kan worden (best via sms). Je kan dit steeds aanpassen en zo je beschikbaarheid actueel houden. 

Je kan dan door het vaccinatiecentrum opgeroepen worden de dag zelf, bijvoorbeeld tussen 16u en 18u. Als je opgeroepen wordt, moet je binnen het half uur bevestigen. Anders wordt iemand anders gecontacteerd. 

Hoe snel kom je dan aan de beurt? 

De reservelijst is geen wondermiddel. Je helpt er mee gaatjes opvullen wanneer mensen niet komen opdagen en zorgt zo dat de centra geen vaccins moeten weggooien. Nuttig is het dus zeker, maar de centra blijven zich wel houden aan de volgorde die door Vlaanderen is bepaald, ook bij het gebruik van reservelijsten. Dat wil zeggen dat men ook nu eerst de reservelijst met 65-plussers en met risicopatiënten aanspreekt. 

Ben je een gezonde dertiger, dan is de kans heel klein dat jij nu voor de reserve wordt opgeroepen. Wanneer je eigen leeftijdscategorie aan de beurt is, is die kans al heel wat groter. 

Je moet je ook geen zorgen maken: ook als je ingeschreven bent via QVAX, zal je nog uitgenodigd worden op de normale manier als je niet bent opgeroepen vanop de reservelijst, of als je niet op een oproep gereageerd hebt.

Binnen ELZ Scheldekracht

De vaccinatiecentra in Wachtebeke en Wetteren werken momenteel nog met de eigen reservelijsten. Bekijk hier onze huidige aanpak waarbij wij ons focussen op 65-plussers.

De Vlaamse overheid zorgt nu dus voor een reservelijst waar iedereen zich op kan aanmelden. De eerste testen van vaccinatiecentra Deinze en Roeselare met het QVAX systeem zijn gebeurd. Enkele vaccintatiecentra werken reeds met dit systeem. Wij evalueren nog verder vanaf wanneer we kunnen overstappen op de centrale reservelijst van Vlaanderen. Deze overstap zal gecommuniceerd worden via onze website en de sociale mediakanalen van ELZ Scheldekracht en de betrokken gemeenten.

Meer informatie

Hier kan je meer informatie terugvinden over QVAX op laatjevaccineren.be.