De vaccinatiecentra van Wetteren en Wachtebeke in het najaar van 2021

  • 19 november 2021

Onze vaccinatiecentra in Wetteren en Wachtebeke zijn ondertussen terug open. Momenteel plannen we vaccinaties tot Kerstmis. 

Een derde prik voor 65-plussers

Je las het al in de media: iedereen vanaf 65 krijgt een bijkomende prik. Dat is omdat je immuniteit tegen het virus na verloop van tijd afneemt, ook wanneer je volledig gevaccineerd was. 

Wanneer mag je je brief verwachten?

Deze keer is het moeilijker te voorspellen wanneer je aan de beurt zal komen. Hoe komt dat?

  • Het moment waarop je mag komen, hangt af van de datum van je laatste dosis én van welk vaccin je kreeg. Kreeg je Pfizer, dan moet je 6 maand wachten na de tweede dosis. Kreeg je AstraZeneca, dan is dat 4 maand. Kreeg je Johnson en Johnson, dan is dat 2 maand. Mensen uit hetzelfde geboortejaar zullen dus misschien niet in dezelfde periode hun extra dosis krijgen. 
  • Behalve de 65-plussers worden nog andere doelgroepen gevaccineerd. Het gaat dan om:
    • een derde prik voor zorgverstrekkers
    • een tweede prik voor wie Johnson & Johnson kreeg (ook wie jonger is dan 65+)!
    • nog eerste en tweede prikken voor zij-instromers en 12-jarigen

De inplanning van deze doelgroepen heeft gevolgen voor het vaccineren van de 65-plussers. 

Een derde prik voor zorgverstrekkers

De beslissing is genomen om ook zorgverstrekkers een derde prik toe te dienen. Zij worden sinds maandag 15 november ook effectief uitgenodigd. 

Het gaat hierbij om personeel (en vrijwilligers) van de vaccinatiecentra, de test- en triagecentra en de eerstelijnszorgaanbieders. Ook bij hen wordt de volgorde van vaccineren bepaald door leeftijd en het type vaccin dat ze kregen. 

De selectie is gebaseerd op de gegevens in de vaccinatiecodedatabase, data van het Agentschap Zorg en Gezondheid en de eerder dit jaar opgestelde lijsten door de liaisons. Je kan nagaan of je op de lijst staat via myhealthviewer. Sta je niet op de lijst? Dan kan je je hier lokaal aanmelden: www.eerstelijnszone.be/aanmeldingsformulier-voor-zorgverleners

Meer informatie over de vaccinatie van de zorgaanbieders, ook buiten de vaccinatiecentra: www.laatjevaccineren.be/vaccinatie-van-de-zorgaanbieders

Een extra prik voor wie Johnson en Johnson kreeg

Recent werd beslist aan iedereen die Johnson en Johnson kreeg alvast een bijkomende prik toe te dienen, ook wanneer ze nog geen 65 zijn. Voor hen is dat dan een tweede prik. Hoe snel iedereen die Johnson kreeg uitgenodigd kan worden is nog niet duidelijk, maar sommigen zullen wel al voor Kerstmis een uitnodiging krijgen. 

Eerste en tweede prikken

Er blijft plaats voor eerste en tweede prikken in onze centra. 

Zij-instromers

Kreeg je nog geen tweede of zelfs nog geen eerste prik? We verwelkomen je graag. Je aanmelden kan via dit inschrijvingsformulier.

12-jarigen

Momenteel kan het vaccin vanaf de leeftijd van 12 jaar. De uitnodiging wordt verstuurd binnen de week na hun 12de verjaardag. Zo kunnen zij binnen de twee maand volledig gevaccineerd worden en hun Covid Safe Ticket of vaccinatiecertificaat krijgen.