Dry-runs vaccinatiecentra Wetteren en Wachtebeke succesvol verlopen

  • 16 februari 2021

Op dinsdag 9 februari stelden de trotse burgemeesters en vertegenwoordigers van de Eerstelijnszone Scheldekracht hun vaccinatiecentra in Wachtebeke en Wetteren voor aan de pers. Voor het effectieve vaccineren moest er eerst nog een test, of zogenaamde dry-run, worden georganiseerd. Het begrip ‘dry’ of ‘droog’ slaat op het feit dat men het verloop van de vaccinaties nabootst en oefent, zonder de eigenlijke vaccins zelf. De dry-run in Wetteren vond plaats op donderdag 11 februari. De dry-run in Wachtebeke vond plaats op vrijdag 12 februari.

 

 

 

Verloop dry-runs

De dry-run is een oefening of simulatie die alle stappen in het vaccinatieproces nabootst. Iedereen is aanwezig om zijn rol op te nemen, net alsof er echt wordt gevaccineerd. Stewards, onthaalmedewerkers, vaccinatoren, artsen en apothekers: elke functie is paraat. Men test of iedereen weet wat hem te doen staat en of alle rollen goed op elkaar zijn ingespeeld. Ook de duur van de verschillende stappen wordt gemeten: hoe lang duurt het gesprek met de administratief medewerker bijvoorbeeld. Ook probeert men specifieke situaties uit. Er wordt bekeken hoe het loopt wanneer iemand zich aanmeldt die koorts blijkt te hebben, wanneer iemand zich alsnog bedenkt of in paniek raakt, wanneer iemand minder goed hoort of minder mobiel is, wanneer iemand een half uur te vroeg is en dergelijke meer.

De dry-runs zijn vlot verlopen. De bevindingen helpen de medewerkers om procedures verder te verfijnen om te zorgen dat alles bij de echte vaccinatie vlot gaat.

Verwachte leveringen

Na de dry-runs zijn de centra klaar voor het echte werk. Ook dat begint binnenkort. De eerste leveringen vaccins worden al snel verwacht, samen goed voor 500 dosissen in elk centrum.

De uitnodigingen voor deze vaccins worden dan ook verstuurd. Vele eerstelijnsprofessionals in de Eerstelijnszone Scheldekracht krijgen dus heel binnenkort een uitnodigingsbrief.

Foto © Geert Synnesael