ELZ Scheldekracht sprong in de bres voor zorgverleners op de eerste lijn op het vlak van persoonlijk beschermingsmateriaal

  • 4 juni 2020

Zeker in het begin van de crisis waren enorme tekorten aan persoonlijk beschermingsmateriaal (PMB) waarneembaar op de eerste lijn. Eerstelijnszone (ELZ) Scheldekracht sprong in de bres! 

 

 

Inzameling en verdeling persoonlijk beschermingsmateriaal

Toen de crisis uitbrak was het vrijwel direct duidelijk dat er tekorten opdoken op het vlak van persoonlijk beschermingsmateriaal (mondmaskers, handschoenen, schorten, ...). Voor ELZ Scheldekracht werd het snel duidelijk dat zij op dat vlak de eerste lijn in de gemeenten van Scheldekracht (Wetteren, Wichelen, Laarne, Lochristi, Wachtebeke, Melle, Destelbergen en Merelbeke) daadwerkelijk konden ondersteunen.

In een sneltempo - en dankzij de medewerking van de acht openbare besturen - werden acht inzamelpunten voor PBM gecreëerd, evenals twee verdeelpunten.

We ontvingen als eerstelijnszone giften van partners uit verschillende hoeken (de huisartsenvereniging, ondernemers, scholen, de openbare besturen, ...): te veel partners om op te sommen. Hierdoor konden we materiaal herverdelen, en ook aankopen, en gratis aanbieden aan de zorgverleners op de eerste lijn in Scheldekracht.

 

Een stand van zaken

De verdeling van het gratis materiaal werd voorlopig stopgezet. In totaal werden maar liefst

  • 8.180 chirurgische mondmaskers, 
  • 3.893 FFP2-maskers,
  • 510 zelfgemaakte mondmaskers,
  • 81 gelaatschermen,
  • 29.150 handschoenen,
  • en 1.692 schorten 

verdeeld onder de zorgverleners op de eerste lijn in Scheldekracht.

Dit onder meer aan kinesitherapeuten, verpleegkundigen, apothekers, tandartsen, huisartsen, vroedvrouwen, oogartsen, psychologen, ... maar ook aan woonzorgcentra, openbare besturen en andere partners op de eerste lijn. 

 

Mogelijkheid tot het bestellen van pakketten "PBM mei"

Dankzij de ondersteuning van de openbare besturen binnen Scheldekracht kunnen sinds 11 mei pakketten PBM besteld worden bij de eerstelijnszone. Lees meer daarover.