Evenementen en ‘het Covid safe ticket’

Wie naar een evenement gaat, informeert zich best goed over het coronacertificaat dat soms als toegangsvoorwaarde dient. Dit wordt ook wel ‘het Covid safe ticket’ genoemd.

Bij welke evenementen?

Algemeen zal de organisator van een evenement u informeren of het Covid safe ticket al dan niet een toegangsvoorwaarde is.

Buitenevenementen met minder dan 1500 deelnemers werken zonder het Covid safe ticket en moeten steeds georganiseerd worden met behoud van de regels van afstand tussen bubbels en mondmaskerplicht.

Buitenevenementen met meer dan 1500 deelnemers kunnen mogelijks werken met het Covid safe ticket. Dit is verplicht bij buitenevenementen met meer dan 5000 deelnemers. De organisator kan dan binnen het gecontroleerde terrein de regels van afstand en mondmaskerplicht versoepelen.

Vanaf 1 september komen ook binnenevenementen in aanmerking voor deze regels.

Het digitaal coronacertificaat

Wie een geldig digitaal coronacertificaat heeft, zal toegang kunnen krijgen tot een evenement. Dat certificaat kan je krijgen bij één van deze drie gevallen:

  • OF je bent (al twee weken) volledig gevaccineerd
  • OF je bent recent genezen van corona
  • OF je kan een negatieve PCR-test (geldigheid = dag van de test plus 2 dagen) of een negatieve sneltest (geldigheid = dag van de test plus 1 dag) voorleggen (Meer info volgt)

Je kan dit raadplegen via:

Let op! Neem uw geldig toegangsticket, geldig afgeprint coronacertificaat en uw identiteitskaart mee naar het evenement.

Testen

Nog niet volledig gevaccineerd of niet recent genezen van corona? Bekijk eerst op de website van de organisator of er sneltesten worden voorzien. Zo niet? Zorg zelf voor uw vertrek naar het evenement voor een geldig coronacertificaat o.b.v. een PCR-test OF een sneltest.

PCR-test

Hier vind je een overzicht van waar je in onze regio een PCR-test kan aanvragen. Je hoeft niet eerst langs een arts voor een voorschrift. Plan de test tijdig in zodat deze max. 48u voor de dag van het evenement plaatsvindt!

Tussen 28 juni en 30 september 2021 voorziet de overheid een tegemoetkoming voor twee PCR-testen voor personen die nog niet de kans kregen om zich volledig te laten vaccineren. Dit is geldig tijdens de maanden augustus en september.

Sneltest

Hier vind je een overzicht van apothekers in onze regio waar je een sneltest kan laten afnemen. Plan de test tijdig in zodat deze max. 24u voor de dag van het evenement plaatsvindt!

Ook je huisarts kan eventueel een sneltest afnemen, maar dit vraag je best na.

Wat is een sneltest?

Een sneltest, ook wel een snelle antigeentest genoemd, is dezelfde neuskeeltest nodig als voor de PCR-test, maar de analysetechniek is eenvoudiger. Het is een manuele test met een keel- of neuswisser die meet of er virusdeeltjes aanwezig zijn en waarvan het resultaat direct kan worden afgelezen. Deze test is evenwel minder gevoelig dan de PCR-test. Dit is ook niet hetzelfde als een zelftest!

Hoe werkt het?

Je hoeft niet eerst langs een arts voor een voorschrift, maar informeer bij de apotheker naar keuze welke voorwaarden (met of zonder afspraak, op welke dag(en), aan welke prijs...) er gelden. Een goede raad: wacht niet tot het laatste ogenblik om je te informeren en maak, indien nodig, een afspraak!

De apotheker die deze dienst aanbiedt, neemt de sneltest af in zijn/haar apotheek. Hij/zij registreert het resultaat, dat na een kwartier gekend is, in de apotheeksoftware en verzendt het naar het gezondheidsinstituut Sciensano.

  • Negatief? Dan kan u binnen de 2 uur uw coronacertificaat o.b.v. een sneltest al online raadplegen.
  • Positief? Dan zal de apotheker u onmiddellijk contacteren en u verzoeken in quarantaine te gaan. Vervolgens zal u worden gecontacteerd door “Contact Tracing”.

Wat kost het?

Gemiddeld kost een sneltest 26,72 euro, maar deze prijs kan met enkele euro's variëren. Vraag het dus zeker na bij de gekozen apotheek of andere instelling.

Opgelet!

  • Heb je last van symptomen van corona? Ga niet langs bij de apotheek, maar contacteer je huisarts.
  • De sneltesten die in de apotheken worden uitgevoerd, zullen niet worden terugbetaald.
  • Het certificaat o.b.v. een sneltest is enkel geldig voor evenementen, niet voor te reizen.

Nog vragen?

Op zoek naar meer informatie over de evenementen met coronacertificaat als toegangsvoorwaarde? Bekijk het hier.

Als je nog vragen hebt over het Covid safe ticket kan je ook bellen naar 078 78 78 50. Wij als eerstelijnszone alsook ons lokaal callcenter voor het vaccinatiecentrum kunnen je hier niet verder bij helpen.

buitenevenement feest