FAQ - Vragen medewerkers Vaccinatiecentra ELZ Waasland

Vragen bij aanmelding in een Waas vaccinatiecentrum

Indien u dit nog niet eerder deed, kan dit via dit online formulier

 • Belangrijk  : voor het gebruik van het planningsprogramma Book’u kan enkel worden gewerkt met een uniek e-mailadres per persoon. Ieder e-mailadres staat voor 1 persoon met zijn of haar login. Er kunnen jammer genoeg dus geen 2 personen worden gekoppeld aan hetzelfde e-mailadres.
 • Tip : kijk bij het ingeven zeker goed uw mailadres na op kleine typfoutjes. Dit kan ervoor zorgen dat je de mails niet ontvangt. Dit kan je melden via info@elzwaasland.be. Ontvang je de algemene mails wel? Dan is alles in orde. 

Ik heb me 2 of meer keer aangemeld :

 • We vragen om je slechts 1 keer aan te melden. Deed je het toch meer dan hebben we ook zeker deze data ontvangen. We vragen je enkel wat geduld. Medewerkers die ingeschakeld worden, worden automatisch gecontacteerd. 

Wat te doen indien foute gegevens ingevuld zijn of met de vraag om iets aan te passen ? 

 • Als niet-medische medewerker kon je je registreren via het webformulier van ‘Helpende Handen in Wase vaccinatiecentra’. Indien je daar een fout mailadres hebt ingegeven, kan je dit melden via info@elzwaasland.be. Ontvang je de algemene mails? Dan hebben wij jouw mailadres goed ontvangen!

 • (Para)medische medewerkers kunnen hun gegevens inbrengen in de planningstool van Book’u en meteen daar aanpassingen en verfijningen aanbrengen indien gewenst. 

Ik ben student. Kan ik mijn stage doen in het vaccinatiecentrum? 

Vragen over inzet in een Waas vaccinatiecentrum

Ik ben nog niet gevaccineerd, mag ik dan helpen?

 • Geen probleem! Als je nog niet gevaccineerd bent zal het centrum je tijdens je eerste shift proberen inplannen. Dit kan enkel als er nog vaccins over zijn door annulatie! Anders is het voor een volgende keer.

Wanneer word ik ingeschakeld? 

 • Afhankelijk van de leveringen wordt een planning opgemaakt en ziet men hoeveel medewerkers er nodig zijn. Dit is een mix van betaalde en vrijwillige krachten. In een eerste fase hebben de steden/gemeentes vooral eigen personeel ingeschakeld van diensten die op non-actief stonden omwille van de covid-19 regelgeving en om wat routine op te bouwen en zaken te finetunen.
 • Stelselmatig, op het tempo van de levering van de vaccins, worden meer en meer vrijwilligers opgeroepen.
 • Jullie enthousiasme en bereidwilligheid tot medewerking zijn dus in de toekomst zeker en vast nog een grote meerwaarde! Het is dankzij jullie hulp dat we mooie vooruitzichten hebben!

Hoe weet ik wanneer ik zal ingeschakeld worden?

 • Niet-medische medewerkers zullen verder gecontacteerd worden door de HR-verantwoordelijke van het lokale vaccinatiecentrum. 
 • (Para)medische medewerkers kunnen hun gegevens inbrengen in de planningstool van Book’u en meteen daar aanpassingen en verfijningen aanbrengen indien gewenst. 
 • Daarna zal de inplanning voor alle helpende handen gebeuren via Book'U:
 1. Je ontvangt technische instructies (handleiding zie verder bij Book'U)
 2. Per mail ontvang je openstaande shifts die je al dan niet kan bevestigen

Waarom weet ik pas laat dat ik ingeschakeld word?

 • We ontvangen kort op voorhand een bericht over het aantal vaccins dat geleverd wordt. Eens we dit weten, kunnen we pas beslissen welke uren en dag(en) het vaccinatiecentrum geopend zal zijn en hoeveel medewerkers we nodig hebben. Dan volgt zo snel als mogelijk de inplanning.

Ik ben nog nooit opgeroepen, hoe komt dit?

 • Wij houden rekening met de beschikbaarheid die jullie hebben opgegeven tijdens de registratie in Google forms. Word je echter toch niet opgeroepen, graag mailtje naar info@elzwaasland.be.

Ik krijg meerdere uitnodigingen voor dezelfde dag of verschillende dagen in 1 week. Wat doe ik?

 • Wij nodigen steeds meer mensen uit dan nodig per shift om zeker te zijn dat we voldoende vrijwilligers vinden.
 • Jullie mogen alle beschikbare shiften aanvaarden die jullie graag zouden willen doen. De andere kan je best weigeren. Wij houden er rekening mee dat jullie maar 1 shift per dag ingepland mogen worden als vrijwilliger.

Waarom kan ik geen 2 shiften per dag doen?

 • Het is juridisch niet toegelaten om vrijwilligers 2 shiften per dag te laten doen.

Ik heb geen bevestiging ontvangen, ben ik er dan bij?

 • In principe krijg je binnen de 1 à 2 dagen, nadat je je beschikbaar hebt gemeld, een bevestiging via mail. Als dat niet het geval is kan je zelf in de Book’u app via ‘Planning’ of via de URL https://register.booku.be/Account/login controleren of je er bij bent.
 • Als je niet bent ingepland plaatsen wij jullie op de reservelijst. Dit wil zeggen dat we jullie opbellen in het geval dat er annulaties binnenkomen.

Word ik nog uitgenodigd als ik shiften weiger?

 • Uiteraard, dat is absoluut geen probleem! Wij nodigen je dan een volgende keer met veel plezier opnieuw uit. Als je echt niet kan, hebben wij het liefst dat je weigert zodat wij andere vrijwilligers kunnen uitnodigen.

Mag ik mijn beschikbaarheid doorgeven in Book’u?

 • Ja dat mag zeker. In tegenstelling tot eerdere berichten proberen wij nu ook rekening te houden met de beschikbaarheden in Book’u in combinatie met uw beschikbaarheden via de Google forms.

Waarom vragen ze naar mijn beschikbaarheid in de uitnodiging want ik heb die toch al doorgegeven?

 • Omdat we verschillende opdrachten hebben (anamnese, vaccinator, optrekker), vragen we steeds op voorhand of je dit ziet zitten. Indien niet kan je nog steeds weigeren.

Wanneer word ik in het vaccinatiecentrum verwacht als ik ben ingepland?

 • Wij vragen om de eerste keer zeker 30 minuten voor aanvang van je shift aanwezig te zijn zodat ons team jullie alle informatie kan geven die nodig is. Gelieve ook de info die je op voorhand via mail krijgt door te nemen.
 • Voor een volgende shift is het nog steeds belangrijk dat jullie minimaal 15 minuten op voorhand aanwezig zijn om alles vlot en op tijd te kunnen starten.

Mag ik alle medische taken uitoefenen (anamnese, vaccinator, optrekker/bereider/medisch all rounder, toezichthoudend arts, apotheker) in het vaccinatie centrum als (para)medisch medewerker ? 

 • Dit hangt af van of men student, paramedisch, medisch, ... is. Bij twijfel hierover, graag mailtje naar info@elzwaasland.be.

Onder welke statuten kan er gewerkt worden als (para)medisch medewerker ? 

 • Vrijwilliger (met of zonder vergoeding)
 • Zelfstandige
 • In loondienst via interim : Lokeren via X-care & Sint-Niklaas/Beveren via Randstad
 • Gepensioneerd via Nestor
 • Jobstudent via interim
 • Gedetacheerd via werkgever

Book'U

-Wie zich een tijd geleden reeds inschreef als medisch profiel moet ondertussen een handleiding ontvangen hebben om zich te registreren in de planningstool Book'u. Na het volgen van de instructies in de handleiding ontvangt u normaal een mail van Book'u. Is dit niet het geval dan verwijzen wij u door naar de help desk van Book'u. Zie hierna. 

Bekijk hier de handleiding van Book'U: pdf bestandELZ Waasland_Handleiding Book'U versie 2.pdf (462 kB)

-Wie zich nog maar heel recent inschreef op onze lijst vragen wij om even geduld te hebben. U zal de nodige instructies automatisch ontvangen.

-Wat als je in meerdere vaccinatie centra wil helpen en al in één staat geregistreerd ? 

 Aangezien je al een account hebt kan je op de pagina onderaan klikken op 'ik heb reeds een account'. Daarna kan je gewoon inloggen.

Technische/praktische vragen over Book’u ? Help desk : support@booku.be - tel 051/76 00 50 

Verloning en contracten voor Vrijwilligers

Is er een verloning? 

 • Bij inschrijving kan je kiezen uit de opties vrijwilliger of betalend. Betalend kan enkel mits zelfstandigenstatuut, facturatiemogelijkheid, via het consortium of detachering, in loondienst interim. 
 •  Vrijwilligers ontvangen €15,00 per shift van 4 uur, ongeacht de toegewezen taak. Dit gebeurt via Acerta.

Moet ik tijd registreren?

 • Dit is niet nodig omdat we standaard 4u per shift voorzien. Indien er toch afwijking zijn mag je dit via de tijdsregistratie in de Book’u app doorgeven.

Wanneer krijg ik mijn overeenkomst?

 • Acerta is  druk bezig met iedereen te contacteren om de overeenkomst in orde te brengen. Ben je al aan de slag en blijft dit contract uit, graag mailtje naar info@elzwaasland.be.

Mag vrijwilligerswerk bovenop job, brugpensioen, pensioen, ziekte-uitkering, werkloosheidsuitkering… ?

Kan ik als werkloze activiteiten als vrijwilliger verrichten, met behoud van mijn uitkeringen ? 

 • Er geldt momenteel een vrijstelling van aangifte voor de tijdelijk en volledig werklozen en bruggepensioneerden (werklozen met bedrijfstoeslag/SWT) die in het kader van de wet van 3 juli 2005 betreffende de rechten van vrijwilligers vrijwilligerswerk verrichten in een vaccinatiecentrum, voor de duur van het bestaan van die centra. Dit wil zeggen dat in dit geval geen formulier C45B vereist is (= Aangifte van vrijwilligerswerk voor een niet-commerciële organisatie). 

Hoeveel uur vrijwilligerswerk mag je doen? En hoeveel mag je verdienen?

! Plafond vrijwilligersvergoeding is opgetrokken (info AZG 5/07) : Wie als vrijwilliger aan de slag is in een vaccinatiecentrum, zal tot eind dit jaar kunnen rekenen op een onkostenvergoeding van maximaal 3541 euro.

Wordt de 15 euro gezien als vrijwilligersvergoeding? Of wordt deze anders gezien? Onkostenvergoeding?   Wat zijn hierbij de voor- of nadelen?

 • Men mag een vrijwilliger enkel vergoeden voor de kosten die men maakt, je kan daarbij kiezen voor reële kosten of forfaitaire kosten en een bedrag vastleggen dat de kosten dekt. Dus als een vrijwilliger 15 euro ontvangt, is dat vrijwilligersvergoeding.

Wanneer ontvang ik de vrijwilligersvergoeding?

 • De vrijwilligersvergoeding wordt per kwartaal (jan-maart, april-juni,…) uitgekeerd door Acerta.

Vragen over uitbetalingen voor betaalde krachten

Administratieflow (hoe kan ik helpen als medische professional in vaccinatiecentra):

pdf bestandFlow medewerker Vaccinatiecentra ELZ Waasland.pdf (442 kB)

Hoeveel uur mag je extra verdienen in kader van de covid-19 crisis bovenop ?

 • Huidige job :
  • Hoeveel men mag bijverdienen is voor iemand die een job heeft, is in principe ongelimiteerd. Het is wel belangrijk natuurlijk te weten dat beide inkomens samengeteld worden voor de belastingen. Dit heeft fiscale gevolgen.
 • Brugpensioen en werkloosheidsuitkering :
  • Iemand die in brugpensioen is of een werkloosheidsuitkering ontvangt, krijgt eigenlijk een stuk van de RVA, of zij mogen bijverdienen, kan best daar eens nagevraagd worden, misschien kan het in sommige gevallen, maar misschien verliezen zij hun uitkering.
 • Pensioen :
 • Ziekte-uitkering :
  • Ook mensen die een ziekte- uitkering krijgen, moeten dit navragen. Zij doen dit dan best bij de mutualiteit, want zij kunnen ook hun uitkering verliezen.

Kan ik verschillende taken uitvoeren ? 

 • Als je bijvoorbeeld ingezet wordt als arts en als verpleegkundige heb je een dubbel contract nodig voor een correcte uitbetaling en verzekering.

Kan ik een contract krijgen bij de eerstelijnszone om in het vaccinatiecentrum (VC) tewerkgesteld te worden.

In het geval van eerstelijnszones dient het Paritair Comité (PC) 331 gevolgd te worden.

 1. Er bestaat geen categorie in dit PC voor verpleegkundigen, artsen en apothekers. We zouden daarom een aanvraag moeten doen om een PC categorie aan te maken. Dit is niet haalbaar op korte termijn.
 2. Wij kunnen onmogelijke voorspellen hoeveel uur personen elke week tewerkgesteld kunnen worden in de VC. (afhankelijk van levering vaccins en gekozen openingsdagen vanuit VC).
 3. Meerdere contracten betekent dat u bij uw belastingen meer bedrijfsheffing zal moeten betalen.

Via info@elzwaasland.be kan het document voor de administratieve afhandeling opgevraagd worden waarin men de flow van begin tot einde (registratie tem facturatie/vergoeding) kan terugvinden.

Hoe maak ik een factuur op? 

 • We helpen u graag op weg om uw factuur correct op te stellen. Het bezorgen van een correcte factuur draagt bij tot een vlotte uitbetaling. 

pdf bestandHulp bij opmaak van facturen.pdf (269 kB)

docx bestandVoorbeeldfactuur.docx (23 kB) 

Verzekering

De verzekering van Ethias staat in voor burgerlijke aansprakelijkheid en arbeidsongevallen tijdens uw shift in het vaccinatiecentrum op voorwaarde dat u de acties op een correcte manier uitvoert.

Het Agentschap Zorg & Gezondheid publiceerde op 23 april een toelichting bij de verzekeringspolis van Ethias voor de vaccinatiecentra. De toelichting bij de verzekeringspolis vindt u hier.  

Verder stelde het Agentschap op vraag van Domus Medica een toelichting voor de verzekeringsdekking per specifieke taak op. Bijvoorbeeld: de toezichthoudend medisch verantwoordelijke is in zijn taak als medisch eindverantwoordelijke verzekerd via de medische beroepsaansprakelijkheid in zijn rol als arts en via de BA uitbating in zijn rol als toezichthouder. Voor elke functie wordt aangegeven onder welke verzekering de taken vallen.  
Het document met de verzekeringsdekking per specifieke taak kan u 
hier raadplegen.   

Goed om te weten hierbij is:

 • de aansprakelijkheid alsook de lichamelijke ongevallen van de vrijwilligers 'Mobiel Vaccinatieteam' zijn verzekerd
 • de polis verzekert voor vrijwilligers ook de lichamelijke ongevallen tijdens de verplaatsingen tussen de eigen woning en het vaccinatiecentrum

 

Algemene vragen 

 • Op www.laatjevaccineren.be vind je veel info van de Vlaamse overheid. Hier lees je ook meteen de meest recente info. 
 • Lokale info vind je op www.eerstelijnszone.be (doorklikken naar ELZ Waasland Noord-Oost of Zuid-West) en op onze fb-pagina Eerstelijnszone Waasland.  

 • Tip: wees ook makkelijk bereikbaar voor de overheid en vul je gegevens aan op het overheidsplatform my e-box