Fred & Frieda maakt extra sociaal contact mogelijk voor wie dat nodig heeft

  • 24 november 2020

De beperking van onze sociale contacten tijdens deze crisis is voor veel mensen een zware dobber. Een buddy, als Fred of Frieda, kan zorgen voor extra warmte in onze superdiverse samenleving. Door een gelijkwaardige, ongedwongen band op te bouwen kan een buddy er mee voor zorgen dat we samen meer verbinding maken.

 

Via het platform Fred & Frieda kunnen zorg- en gebruikersorganisaties gemakkelijk vrijwilligers contacteren die een buddyrol kunnen opnemen voor iemand die nood heeft aan sociaal contact, zowel virtueel als live.

 

Deze week werd het platform Fred & Frieda gelanceerd. Het platform rekruteert vrijwilligers die een “buddy” willen zijn voor mensen die nood hebben aan sociaal contact in deze coronatijden, zowel live als virtueel. Ondertussen meldden zich al honderden nieuwe vrijwilligers aan op www.fredenfrieda.be.

De matching gebeurt via het al bestaande platform van Help de Helpers (rechtstreekse link op www.fredenfrieda.be).

  • Vrijwilligers kunnen zich hier aanmelden; de optie “buddy” (virtueel of live) werd toegevoegd.
  • Zorgorganisaties kunnen zich aanmelden via hun bestaande account, of - indien dat nog niet het geval was - een account aanmaken en via het platform hun “buddynoden” aangeven. U krijgt dan automatisch een lijst van kandidaten (gesorteerd op afstand) waarmee u zelf contact kan opnemen en afspraken kan maken over het opnemen van hun rol als buddy van één of meerdere personen.

Het initiatief voor de matching ligt met andere woorden bij zorgvoorzieningen, thuiszorgdiensten en gebruikersorganisaties. Op die manier kunnen meer en nieuwe vrijwilligers worden ingezet om de sociale contacten te versterken van personen - jong en oud - die verblijven in een residentiële zorgvoorziening of thuis wonen.