Ga veilig op reis met je COVID-certificaat

  • 6 juli 2021

Het COVID-certificaat, ook wel het EU Digitaal COVID-19 certificaat genoemd, moet reizen binnen de Europese Unie vanaf 1 juli 2021 opnieuw makkelijker maken.

Er zijn 3 types certificaten:

  1. een vaccinatiecertificaat : U ontvangt een vaccinatiecertificaat voor elke prik tegen het coronavirus. Elk certificaat vermeldt het type vaccin en om de hoeveelste prik het gaat. De meeste EU-landen zullen alleen een certificaat van volledige vaccinatie aanvaarden. Meestal zullen landen dit certificaat ook pas aanvaarden vanaf een bepaalde wachtperiode na de dag van de volledige vaccinatie, omdat dan pas de bescherming optimaal is.
  2. een testcertificaat van een PCR-test (geen sneltest of zelftest) met een negatief resultaat. Dit certificaat moet zeer recent voor het vertrek naar het buitenland zijn aangemaakt. Ook de termijn van geldigheid van dit certificaat kan per land afwijken.
  3. een herstelcertificaat voor mensen die hersteld zijn van COVID-19 na een positieve COVID-test. De geldigheid van dit certificaat zal in de meeste landen 180 dagen zijn.

De geldigheidsduur van het certificaat is afhankelijk van het type certificaat en van de specifieke regels in het EU-land waar je het wilt gebruiken. In sommige landen is het certificaat voldoende, andere leggen nog bijkomende eisen op. Denk hierbij niet alleen aan je uiteindelijke reisbestemming, maar ook aan landen waar je doorheen reist om die bestemming te bereiken.

Zelf jouw certificaat aanvragen?

Dit kan digitaal via mijngezondheid, MjnBurgerprofiel of de CovidSafe applicatie. Je kan het vaccinatiecertificaat ook per post toegestuurd krijgen. Klik hier voor meer informatie.

Hou er rekening mee dat het enkele dagen duurt vooraleer het vaccinatiecertificaat beschikbaar wordt voor aanvraag. Dit geldt zowel voor de digitale versie als voor een aanvraag via post.

Meer informatie over de COVID-certificaten? Klik hier.

Meer informatie over reizen en verplaatsen tijdens coronatijd vind je op de website van de federale overheid.