Geregistreerd op QVAX voor Wetteren of Wachtebeke? Let dan even op!

  • 4 januari 2022

Veel mensen zijn al geregistreerd op QVAX. Dat is een goede zaak: met QVAX vullen de vaccinatiecentra vrijgekomen plaatsen op.

Maar QVAX is niet altijd eenvoudig. Soms ontstaan er misverstanden over QVAX. We zetten nog even enkele zaken op een rijtje:

Wacht ook bij QVAX op je uitnodiging en bevestig ze

  1. Je registratie in QVAX is niet voldoende. Je moet ook wachten op een uitnodiging. Wanneer die komt, moet je ook die bevestigen. Pas dan kan je je op het voorgestelde moment naar het vaccinatiecentrum begeven.
  2. Soms gaan mensen meteen na de registratie of na de uitnodiging naar het vaccinatiecentrum. Dat is NIET de bedoeling. Jouw bevestiging is een noodzakelijke stap.
  3. Eens je bevestigd hebt, kan je dit niet meer verplaatsen. Ook het lokale callcentrum kan dit niet. Het heeft dus geen zin hen te bellen met deze vraag.
  4. Je hebt beperkte tijd om te bevestigen. Hoe lang je hebt, staat in het bericht. 
  5. Bevestig je niet? Dan moet je opnieuw je beschikbaarheden doorgeven. Je QVAX-beurt gaat naar de volgende.
  6. Je kan op gelijk welk moment doorheen elke dag van de week opgeroepen worden. De oproep komt niet op een vast moment (bijvoorbeeld altijd ‘s morgens of altijd ‘s avonds). 
  7. Je kiest zelf op welke manier je opgeroepen wordt: e-mail en/of sms.Vul je beide in, dan worden beide contactmethoden gebruikt. Vul je maar één van de twee in, dan wordt enkel die gebruikt. Wij raden aan zeker ook e-mail te kiezen. In de e-mail staat meer informatie die je best bekijkt na een sms ook.
  8. Let op je spam: Soms komen berichten van QVAX daar terecht. 

QVAX is een kans maar geen garantie

QVAX is geen garantie op een snelle prik. Je bent kandidaat en beschikbaar. Wanneer de centra plekken vrij hebben, gebruiken ze QVAX en maak je een kans. Ze weten niet op voorhand hoeveel mensen ze langs deze weg zullen uitnodigen. Het is mogelijk dat er veel meer kandidaten zijn dan er plaatsen zijn. Het is mogelijk dat er op de momenten dat jij beschikbaar bent geen of weinig vrije plaatsen zijn. Hoe lang je al geregistreerd bent, speelt geen rol. Wanneer jij uit QVAX komt is daarom onmogelijk te voorspellen.

De tijdsblokken die je kan aanduiden in QVAX, komen niet overeen met de openingsuren van onze centra. QVAX is één systeem voor heel Vlaanderen en toont daarom een volledige week. Het kan dus zijn dat jij momenten aanduidt, waarop jouw centrum niet open is. Dan kan je ook geen uitnodiging krijgen voor die momenten. 

Je gewone uitnodiging is ook op komst

Je registratie op QVAX houdt je gewone uitnodiging niet tegen.

Wanneer je gewone uitnodiging wordt aangemaakt, vervalt je QVAX-registratie automatisch. Hou dus zeker je e-box in de gaten voor een snelle verwittiging van je uitnodiging. De post vraagt wat tijd, je e-box toont je uitnodiging meteen.Dan weet je ook dat je geen uitnodiging via QVAX meer moet verwachten.

Heb je jouw uitnodigingsbrief al ontvangen, dan heeft het geen zin meer om je nog te registreren op QVAX. Dit platform ziet dat je alleen vaccinatiecode hebt en uitgenodigd bent en zal jou niet opnieuw oproepen voor een snellere vaccinatie.

Naast QVAX is er nog de eigen, lokale reservelijst

Met QVAX vullen de centra vrije plaatsen op die men op voorhand kent. Omdat mensen hun afspraak verplaatsen bijvoorbeeld, en zo een plek vrijkomt.

Aan het einde van de dag moeten we soms een nieuw flesje openen om maar een paar vaccins meer te plaatsen. Om de rest van het flesje niet weg te moeten gooien, doen de centra beroep op een eigen, lokale reservelijst. Ook hier kan je je voor registreren. Je leest er meer over in dit bericht.

Dit gaat over kleine aantallen vaccins die we kunnen geven aan mensen die aan het einde van de dag snel in het vaccinatiecentrum kunnen staan. Ook hier word je verwittigd wanneer het aan jou is. 

Tot slot nog dit…

Miljoenen mensen vaccineren is een hele klus. De vaccinatiecentra leiden dit in goede banen en gebruiken daarvoor verschillende instrumenten. De combinatie van de gewone uitnodigingen, QVAX en de eigen reservelijsten zorgt ervoor dat de centra veel mensen op korte tijd een boosterprik kunnen geven. 

Onze dank aan iedereen die zich registreert en aan iedereen die zijn prik komt halen, langs welk kanaal de uitnodiging ook is gekomen!