Eet je patiënt/cliënt volgens de voedingsdriehoek? Hoeveel fruit en groenten eet hij/zij? Drinkt hij/zij voldoende water? Hoe gezond is zijn/haar lunch?
Ontdek de richtlijnen en het aanbod hieronder.

Preventiekalender

Samen met Stad Gent en Logo Gezond Plus ontwikkelen we een preventiekalender waarbij we jullie laagdrempelig materiaal en good practices aanreiken. Voor het thema gezonde voeding kan je de materialen via deze link steeds raadplegen.

Wil je deze graag in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan zeker in op de nieuwsbrief van Eerstelijnszone Gent.

Richtlijnen gezonde voeding

  • Gezond eten: wat is dat nu juist? In de media verschijnen zoveel tegenstrijdige berichten dat je patiënt/cliënt het overzicht even kan verliezen. Daarom verzamelde Vlaams Instituut Gezond Leven alle huidige wetenschappelijke kennis over gezonde voeding - wat krijgt de voorkeur, wat beperk je beter - in de voedingsdriehoek.
  • Eet je patiënt/cliënt volgens de voedingsdriehoek? Heef hij/zij geen idee en is hij/zij toch benieuwd? Laat het hem/haar testen en maak een persoonlijk plan voor je patiënt/cliënt.

Preventieaanbod - Groepsaanbod in de wijk

Gent en Garde

Via de kaart van Gent en Garde vind je het overzicht aan duurzame voedselinitiatieven in Gent. Filter op thema (bijv. buurt, tuinieren, voedseloverschotten) en/of zoom in op de gewenste buurt.

Ratatouille

Ratatouille is een kook-en praatgroep rond voeding en opvoeding voor (toekomstige) ouders met jonge kinderen. We praten samen over lekker eten vol vitamines, over de manier om je kind iets anders te leren eten, wat je kan doen als je kind moeilijk eet, we wisselen uit over eetgewoontes. De sessies zijn gratis. Meer informatie en de contactgegevens vind je terug in bijlage.

Onzen Hof & Moestuin (Gentbrugge & Ledeberg)

Bij Onzen Hof in Gentbrugge wordt er samen getuinierd. Buurtbewoners kweken er hun eigen groenten samen met patiënten van Wijkgezondheidscentrum De Punt, bewoners van Gandae vzw en kinderen van de naburige scholen. Het is een plek om tot rust te komen, om mensen te leren kennen en om bij te leren. Ook in de Moestuin op de Standaertsite van Ledeberg wordt er samen getuinierd op woensdag.

Kleurrijk gezond

Kleurrijk Gezond wil mensen met een migratieachtergrond op een laagdrempelige manier motiveren om gezond te eten. Hoe? Met interactieve groepssessies op maat, gegeven door voedingsexperten en/of groeps-/vormingswerkers. En dit altijd met de aandacht voor de culturele achtergrond van de groep. Meer gedetailleerde informatie is via deze link terug te vinden.

't Overeten (Sint-Amandsberg)

't Overeten is een samenwerking tussen straathoekwerk, VZW SIVI, WGC Sint-Amandsberg en Buurtwerk waarbij elke laatste vrijdag van de maand voedseloverschotten verwerkt worden tot een heerlijke maaltijd. Heb je patiënten/cliënten die graag (leren) koken? Laat ze meehelpen en geniet na van een heerlijke zelfbereide maaltijd en een gezellige babbel. Inschrijven is niet nodig. Overslapen? Ook dat is geen probleem, later aansluiten kan zeker en vast.

Meet en Mix (Ledeberg)

Heb je een patiënt/cliënt die zin heeft in een gezellige babbel met een kop koffie of thee? En houdt van verse groenten en soep maken? En graag nieuwe mensen wil leren kennen? Bij Meet en Mix in Ledeberg wordt er elke vrijdag samen verse soep gemaakt aan de hand van voedseloverschotten.

Samen Eten voor senioren (Bloemekenswijk)

In de Bloemekenswijk kan je Samen Eten elke eerste dinsdag van de maand. Meer informatie in bijlage.

Soepcafé Meulestede

Ken je cliënten of patiënten die nood hebben aan ontmoeting en gezonde voeding?

  • Elke 1e en 3e woensdag van de maand kan hij/zij terecht in het Soepcafé Meulestede (LDC De Waterspiegel, Meulesteedsesteenweg 510)
  • Karen Braet, wijknetwerker geestelijke gezondheid bij Eerstelijnszone Gent, begeleidt de soepcafés. Bij een gezellige babbel worden er met voedseloverschotten gezonde gerechten gemaakt die daarna samen opgegeten worden.

Preventieaanbod - Individueel aanbod

Diëtisten in Gent

Het overzicht van de diëtisten in Gent is terug te vinden op de website van de Sociale Kaart.

Kind & Gezin

(aanstaande) Ouders van kinderen van 0 tot 3 jaar kunnen terecht bij Kind & Gezin voor gratis advies rond gezonde voeding en opvoeding.

CLB

Ouders en schoolgaande kinderen kunnen voor gratis advies terecht bij het Centrum voor Leerlingenbegeleiding of CLB.

Gedeeltelijke terugbetaling advies of begeleiding rond gezonde voeding

Vanaf 1 april 2020 betaalt de verplichte ziekteverzekering een behandeling door een diëtist terug voor kinderen met overgewicht of obesitas. De behandeling duurt 2 jaar en bestaat uit 10 zittingen.

Webinars

  • Solidaris organiseert gratis webinars rond gezonde levensstijl.

Projecten Sociaal Innovatiefonds

Met het Sociaal Innovatiefonds daagt Stad Gent verenigingen en organisaties uit om maatschappelijke problemen op een vernieuwende manier aan te pakken. Dit als antwoord op signalen uit de Gentse signalenbundel. Maak kennis met de projecten zoals Buurt in Beweging van Wijkgezondheidscentrum Brugse Poort, de Sociale Kruidenier in Meulestede van de Sociale Kruideniers en Brooddoosnodig van Enchanté. Zij bieden een antwoord op de signalen rond overgewicht en verminderde toegang tot gezonde en duurzame voeding bij kwetsbare doelgroepen.