Griepvaccin EN Covid-19-vaccin samen? Simultane vaccinatie

  • 28 oktober 2021

De regering heeft beslist heeft om dit jaar nog alle 65-plussers uit te nodigen voor een derde prik tegen het coronavirus. Deze ‘booster’ zal extra bescherming geven tegen Covid-19. Het coronavaccin beschermt enkel tegen COVID-19, niet tegen de andere coronavirussen, laat staan tegen de griep. Voor risicogroepen zijn dus beide vaccins aan te raden.

Maar mag je het griepvaccin dan nog wel laten zetten dit jaar? En moet er een bepaalde tijd zitten tussen je corona- en je griepprik?

Volgens Marc Van Ranst hoeft dit niet. ‘We hebben twee armen gekregen, dus we kunnen perfect in de voormiddag het griepvaccin krijgen in de ene arm en in de namiddag het coronavaccin in de andere arm.’ Al is daar niet meteen een reden voor. ‘Het kan handiger zijn om twee weken tussen de prikken te laten, omdat je de nevenwerkingen van het ene vaccin dan niet kan verwarren met de nevenwerkingen van het andere vaccin’.

Lees het artikel van de Hoge gezondheidsraad: Gelijlktijdige toediening van vaccins tegen COVID-19 met andere vaccins (simultane vaccinatie)pdf bestandsimultane_vaccinatie_covid19_pdf (3.39 MB)

Lees ook: https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2021/09/30/vragen-en-antwoorden-griepseizoen/