Herinnering: DOE MEE: 10-daagse van de Geestelijke Gezondheid editie 2021 - 'Neem plaats op onze bank'

  • 29 juni 2021

Tijdens de 10-daagse van de Geestelijke Gezondheid, tussen 1 en 10 oktober, zetten we elk jaar, onder het motto SAMEN VEERKRACHTIG, samen het belang van een goede geestelijke gezondheid in de kijker. En de corona-pandemie heeft ons meer dan ooit duidelijk gemaakt, hoe belangrijk ons mentaal welbevinden en psychische gezondheid zijn. Opdat ‘samen veerkrachtig’ ook écht ‘samen’ zou zijn, zetten we nog meer dan in het verleden in op een gemeenschappelijk accent doorheen de acties.

Vlaams accent: ‘Neem plaats op onze bank’

Waarom precies dit accent? Een zitbank nodigt uit om even tot rust of tot stilstand te komen. Tegelijkertijd kan het een ‘toevallige’ ontmoeting tussen mensen stimuleren. En elke ontmoeting is een kans om elkaar te leren kennen en verbinding te zoeken met anderen. Samen plaatsnemen op de bank versterkt het “wij-gevoel”. Een zitbank stimuleert om sociaal verbonden te zijn met elkaar. Veel soorten banken… dat maakt dat er ook bankenprojecten in verschillende vormen en formules mogelijk zijn. Ze zetten allemaal in op het stimuleren van ontmoeting. Enkele bankenprojecten gaan ook een stapje verder. Ze gaan niet zomaar ontmoetingen bevorderen. Ze zetten met het project ook in op de competenties en talenten van de buurtbewoners, deelnemers of medewerkers.

Op zoek naar inspiratie?

Zitbanken, die zijn er in vele soorten en maten. Denk maar aan babbelbanken, gevelbanken, beweegbanken, bankenwandelingen, het project Bankdirecteurs en het project Bank-Contact. Snuister in de inspiratiegids in bijlage. Je vindt ongetwijfeld een bankenproject dat bij jou past. Ga aan de slag en zet met jouw bankenproject ook in op sociale cohesie en het creëren van ontmoeting.

Ondersteuning nodig?

Heb je zelf een goed idee of kan je ondersteuning gebruiken voor jouw bankenproject of activiteit? Contacteer ons. Wij kijken graag wat we kunnen doen.

Materiaal bestellen?

Maak gebruik van de (gratis) promotiematerialen om jouw actie in de kijker te zetten. Denk aan affiches met gespreksstarters, folders, affiches en postkaarten van de geluksdriehoek of van NokNok of Warme William voor de jongeren, gevoelsbuttons, … Een overzicht van de materialen vind je in de inspiratiegids. Bestel de materialen via onze webshop of download ze via www.samenveerkrachtig.be/organiseer-mee/downloads.

NIEUW voor 2021: BANKHANGERS à Bevestig deze bankhanger aan een bank die in de kijker staat tijdens de 10-daagse van de Geestelijke Gezondheid, of waarrond je een activiteit gepland hebt. De hangers nodigen voorbijgangers uit om even te gaan zitten en een praatje met mekaar te slaan. Naast drie bedrukte versies kan je ook een blanco versie bestellen. Laat je creativiteit de vrije loop om hier een spreuk, gespreksstarter, opdracht of deugddoende quote… op te plaatsen die de voorbijgangers prikkelt. 

Maak je actie bekend.

  • Gebruik de communicatietools (artikels en sociale mediaberichten) die je vindt in de inspiratiegids om te gebruiken op jouw website, facebookpagina of in jouw infoblad.
  • Registreer je actie op www.samenveerkrachtig.be en maak ze zo ruim bekend.

Logo-Waasland vzw | 03 766 87 78 | 0471 85 82 08 

www.logowaasland.be | info@logowaasland.be 

Postadres: Ankerstraat 91 | Bezoekadres: Lamstraat 2A | 9100 Sint-Niklaas

ON 0469.135.055 | RPR Gent, afdeling Dendermonde