Hoe kom ik op de lijst om als risicopersoon prioritair gevaccineerd te worden?

Je moet zelf geen actie ondernemen om als risicopatiënt geïdentificeerd te worden. De lijst komt grotendeels automatisch tot stand. De ziekenfondsen, de artsen en de apothekers werken daarvoor samen.  

De ziekenfondsen kunnen op basis van de gezondheidskosten (bv. consultaties, ingrepen, medicatie) risicopatiënten detecteren. Zo zijn al 1,2 miljoen mensen automatisch op de lijst gekomen. Ook de GMD-arts, dat is de arts die je Globaal Medisch Dossier of GMD beheert, kan via zijn elektronisch medisch dossier automatisch risicopatiënten vinden.  

Een kleine minderheid van de risicopersonen is nog niet gevonden. Dat gaat over mensen die geen huisarts hebben en op geen enkele manier gezondheidskosten maken via de mutualiteit. Dat zijn bijvoorbeeld mensen met obesitas die daarvoor nog nooit een huisarts hebben geconsulteerd. 

Wie een aandoening heeft die niet op de lijst staat, komt niet in aanmerking voor een vroegtijdige vaccinatie. Niemand kan personen met andere aandoeningen toevoegen aan de lijst met risicopatiënten. Ook niet als hij of zij een attest van zijn/haar specialist heeft.

>> Terug naar het overzicht