Hou je bescherming tegen COVID-19 op het hoogste niveau met een herhalingsvaccin!

  • 12 oktober 2021

Ben je ouder dan 65 jaar? Dan mag je de komende weken een uitnodiging verwachten om je een derde keer te laten vaccineren tegen COVID-19. Dokters en wetenschappers raden ten stelligste aan om daarop in te gaan. Met een herhalingsvaccinatie blijf je het beste beschermd tegen COVID-19.  

Een herhalingsvaccinatie houdt je bescherming tegen COVID-19 op het hoogste niveau

De verschillende vaccins bieden uitstekende bescherming tegen COVID-19: wie volledig gevaccineerd is, loopt veel minder kans om nog ziek te worden. Als je toch nog ziek wordt, is de kans dat je zwaar ziek wordt of zou overlijden ook weer een heel stuk kleiner.

Studies bij miljoenen mensen in het Verenigd Koninkrijk en in de Verenigde Staten tonen echter aan dat bij ouderen de bescherming van de vaccins langzaam afneemt na verloop van tijd. In die landen is de vaccinatie vroeger begonnen dan in ons land, zodat we daar al kunnen bestuderen hoe goed de vaccins nog werken na een paar maanden.

Vaccinatie-expert Pierre Van Damme legt uit: “We zien in de studies heel duidelijk dat de vaccins bij 65+’er na een paar maanden een stukje van hun kracht verliezen. Na ongeveer 5 maanden begint de werkzaamheid tegen ernstige COVID19 en hospitalisatie af te nemen met 6 à 10% Dat betekent dus dat je dan weer wat meer risico loopt om in het ziekenhuis te belanden  als je besmet raakt met COVID-19.”    

Met een herhalingsvaccinatie willen we uw bescherming tegen COVID-19 versterken en verlengen.

De vaccins werken heel goed tegen de huidige varianten en er zijn nog geen nieuwe vaccins op komst

Intussen zijn verschillende varianten ontstaan van het virus dat COVID-19 veroorzaakt. De huidige vaccins werken nog altijd heel goed tegen de varianten die in ons land de ronde doen. Om je zo goed mogelijk te beschermen, is het dus belangrijk om een nieuwe vaccinatie niet uit te stellen. Door je nu opnieuw te laten vaccineren, zorg je voor de beste bescherming

Het valt onmogelijk te voorspellen welke varianten er nog komen. De verschillende vaccinfabrikanten volgen dat op samen met de wetenschappers en zullen hun vaccins aanpassen wanneer dat nodig is. Zo’n aangepaste vaccins komen er zeker niet op korte termijn. Het is dus niet verstandig om daarop te wachten. Een herhalingsvaccinatie met de huidige vaccins zorgt er immers nu meteen voor dat je terug optimaal beschermd bent tegen zware ziekte na een COVID-19-besmetting. 

Vaccinatiecentra in Wetteren en Wachtebeke blijven open!

Samen met de burgemeesters van onze 8 gemeenten werd er beslist om de bestaande locaties te blijven behouden tot Kerstmis. Momenteel sluiten de vaccinatiecentra even de deuren om zich voor te bereiden op deze derde prikken. Op 8 november zullen zij de deuren terug openen. Ook het callcenter blijft bereikbaar, elke werkdag van 9 tot 17 uur en elke zaterdag van 9 tot 13 uur. Lees er hier meer over.