Ik kreeg al een eerste dosis van AstraZeneca. Mag ik een tweede dosis krijgen van een ander vaccin?

Momenteel bekijken de experten in de Taskforce vaccinatie bijna dagelijkse de gegevens uit het Verenigd Koninkrijk, waar ze in maart gestart zijn met de tweede dosis AstraZeneca-vaccin toe te dienen. Ze hebben nu meer dan 1.000.000 tweede dosissen AstraZeneca-vaccins gezet, waaronder bijna 300.000 bij -55-jarigen (toestand op 12/4/2021). Ze zien geen enkel probleem. Over 2 weken zijn dat miljoenen vaccins, wat voor ons voldoende info biedt om te beslissen om:

  1. die tweede prik met AstraZeneca te laten zetten (de kans is groot dat dit de aanbeveling wordt, op basis van de gegevens uit het VK en op basis van het immunologisch mechanisme van het ontstaan van die zeldzame trombosis).
  2. eventueel langer te wachten met een langer interval totdat we meer weten.
  3. eventueel te switchen naar een ander vaccin. Duitsland is daar nu mee begonnen, onder vooraf bestaande evidentie dat dit werkt. Het VK heeft een studie lopen over zo’n vaccin-uitwisselbaarheid, maar enkel bij ouderen.
  4. geen tweede dosis te geven , en eventueel in het najaar een booster te geven met een aangepast vaccin tegen varianten.
  5. eventueel zoals nu, op eigen initiatief akkoord te gaan met een tweede dosis AstraZeneca, ook al is dat niet de aanbeveling.

We hebben gelukkig nog tijd tot begin mei voor we de tweede dosissen van het AstraZeneca-vaccin beginnen toe te dienen. Dus voortschrijdend inzicht zal hier een antwoord op geven, ook voor mensen jonger dan 56 jaar.

>> Terug naar het overzicht