Informatie voor burgers

De eerstelijnszones zijn in het leven geroepen om zorg- en hulpverleners te ondersteunen. Zo kunnen zij op hun beurt jou als burger beter ten dienste staan. De informatie op deze website is dus op maat van professionals geschreven en misschien niet altijd interessant of duidelijk voor jou. Gelukkig zijn er heel wat organisaties en initiatieven die jou wél de juiste info kunnen bezorgen waar jij naar op zoek bent. We lijsten hieronder enkele thema's op. Vind je toch niet wat je zoekt? Spreek dan zeker jouw huisarts of andere hulpverlener aan zodat zij jou verder kunnen helpen.

Zoek een zorgverlener

Gezonder leven

Meer bewegen, de juiste voeding kiezen, stoppen met roken,... We kunnen allemaal wel enkele manieren opnoemen om gezonder te leven. Het Vlaams Instituut Gezond Leven helpt je op een wetenschappelijk verantwoorde manier gezonder door het leven te gaan.

Patiëntenrechten en -vertegenwoordiging

Vraag je je af wat je rechten als patiënt/cliënt zijn? Ga dan zeker een kijkje nemen op het Vlaams Patiëntenplatform. Deze vereniging behartigt de belangen van patiënten/cliënten en legt heel wat verschillende gezondheidsthema's uit op mensenmaat. Je vindt er ook een overzicht van erkende patiëntenverenigingen per thema/doelgroep.

eGezondheid (eHealth)

Vraag je je af hoe zorgaanbieders beveiligd informatie kunnen delen? Of wil je graag online je dossier raadplegen? Het Vlaams patiëntenplatform legt aan burgers uit wat eGezondheid is en linkt door naar de meest gebruikte eGezondheid-toepassingen.

Lotgenotencontact

Je bent niet de enige: voor veel thematieken is er een zelfhulpgroep van lotgenoten. Zit je met een veel voorkomende aandoening of heb je te maken met een eerder zeldzame ziekte? Kamp je met een psychosociaal probleem of zoek je lotgenoten in dezelfde bijzondere situatie? In Vlaanderen vind je ongeveer 1.500 zelfhulpgroepen met een waaier aan thema’s. Naast professionele hulp, kan lotgenotencontact een steun zijn bij je aandoening of situatie.

Online betrouwbare medische info

Wie deed het nog niet: je voelt je niet zo lekker en gaat online even op zoek naar mogelijke verklaringen. Al snel vind je info over enge en levensbedreigende ziektes. Wel, dát is verleden tijd dankzij Gezondheid & Wetenschap. De website biedt wetenschappelijke medische info aan op mensenmaat.