Kanker helder uitgelegd op nieuw platform www.klarekijkopkanker.be

  • 1 maart 2022

Kanker gooit je leven overhoop. Je hoofd zit vol vragen en de medische termen vliegen je om de oren. Freya Rowaert (43) leeft nu 20 jaar met kanker en weet er alles van. Om lotgenoten vanuit haar eigen ervaring te ondersteunen, lanceert ze op 4 februari 2022, Wereldkankerdag, een gloednieuw platform ‘Klare kijk op Kanker’. Ze is er zelf de gids voor kankerpatiënten en hun omgeving.

www.klarekijkopkanker.be

Kanker helder uitgelegd

Beschouw Klare kijk op Kanker gerust als het levenswerk van Freya. Ze leeft zelf al 20 jaar met kanker en droomt er al even van om kankerpatiënten en hun omgeving heldere info aan te bieden: “Toen ik voor het eerst ziek werd, had ik graag wat meer info gehad. Ik heb veel zelf moeten ontdekken. Maar als je ziek bent, heb je eigenlijk geen energie om veel en ver te zoeken. Met Klare kijk op Kanker wil ik anderen geven wat ik zelf vaak gemist heb: heldere, toegankelijke info, met een positieve instelling.”

Een portie houvast

Freya wil meer doen dan alleen informeren. Ze wil ook morele steun bieden. Door haar eigen ervaringen te delen, niet alleen als kankerpatiënt, maar vooral: als iemand die leeft met chronische kanker.

Want ook dat is één van Freya’s stokpaardjes: aandacht voor de mens achter de patiënt: “Een kankerdiagnose gaat altijd gepaard met veel onzekerheid en stress. Met Klare kijk op Kanker wil ik patiënten laten weten dat die gevoelens oké zijn. Door te delen wat ik onderweg heb geleerd, hoop ik hen ook te inspireren over hoe ze met hun situatie kunnen omgaan. Goed weten waar je aan toe bent, kan je een pak onzekerheid en stress besparen.”

Ook voor de omgeving van mensen met kanker is er aandacht. Wat ze volgens Freya ook volop verdienen: “Kanker raakt het leven van iedereen die bij een patiënt betrokken is. Ook de omgeving van een persoon met kanker verdient info, houvast en aandacht voor hun vragen.”

Woordenschat en video’s

De content op Klare kijk op Kanker is daarom ook tweeledig. Je vindt er een beknopte woordenlijst met kankerjargon, dat helder en kort wordt uitgelegd. Zo ben je als patient snel mee als de moeilijke termen je bij je diagnose om de oren vliegen. Daarnaast zullen verschillende ambassadeurs via korte themavideo’s hun kennis en ervaringen delen met de bezoeker.

Freya bijt zelf de spits af op Wereldkankerdag

Klare kijk op Kanker wordt gelanceerd op 4 februari 2022, niet toevallig Wereldkankerdag, met het aangrijpende verhaal en de tips van Freya zelf. Ze deelt niet alleen haar eigen verhaal, maar ook hoe zij met haar omgeving over kanker heeft leren praten, hoe ze een bezoek aan de oncoloog voorbereidt, of hoe ze omgaat met de zenuwslopende wachttijd tussen onderzoeken en resultaten.

Vanaf 4 februari volgen stelselmatig meer woordenschat en meer verhalen van verschillende ambassadeurs: andere patiënten met een eigen verhaal, maar ook wetenschappers, mensen uit het werkveld en artsen. Zo zal het platform voortdurend blijven groeien en steeds meer helderheid scheppen in de complexe wereld waarin je als kankerpatiënt plots terecht komt.

 

Over Freya Rowaert Freya

Rowaert is 43 jaar, getrouwd met Tim, mama van Titus (14) en Leonie (9) en ze leeft al bijna 20 jaar met kanker. Freya kreeg haar eerste kankerdiagnose op haar 23ste: een zeldzame kanker, synoviaal sarcoom in de arm. Ze ging het ziekenhuis binnen om een vetbolletje weg te nemen en kwam buiten als kankerpatiënt. Zes jaar later kwam de eerste herval, nog later verloor ze haar rechterarm aan de ziekte en werd ze ineens ook iemand met een beperking. Intussen is Freya 43 en chronisch kankerpatiënt. De laatste 20 jaar onderging ze 10 operaties, waaronder een amputatie van de rechterarm en een hersenoperatie, en kreeg ze 2 chemo-reeksen en 2 reeksen bestralingen.

Na 20 jaar is kanker een deel geworden van wie Freya is. Maar het bepaalt haar nooit helemaal. Het moeilijkste aan haar traject? Alles wat je overkomt telkens weer leren aanvaarden en een plaats geven: “‘Hoe komt het dat ik ziek ben?’ ‘Waarom ik?’ Het zijn heel normale vragen, maar je krijgt er nooit een antwoord op en ze helpen je ook niet vooruit. Je moet die manier van denken leren loslaten. Ik heb van nature een grote dosis positivisme in mij. Maar ziek zijn heeft mij ook geleerd om positief naar het leven te kijken.”

Freya werkt als projectmanager oncologie voor MSD. Met hun zorgende steun werkt ze nu ook Klare kijk op Kanker uit. Samen willen ze een bijdrage leveren aan een wereld met meer begrip voor kanker en wie ermee moet leven.

Contact

Wenst u Freya Rowaert te spreken, contacteer haar gerust:

T. 0475-95 92 39 - freya_rowaert@merck.com