Leeftijdsgrens AstraZeneca verlaagd tot 41 jaar, tweede prik met AstraZeneca zal doorgaan voor alle leeftijden

  • 26 april 2021

Sinds 7 april geldt er een leeftijdsbeperking voor het vaccin van AstraZeneca. Enkel wie 56 of ouder was mocht nog AstraZeneca krijgen. Deze leeftijdsbeperking is nu aangepast. Je mag nu AstraZeneca krijgen vanaf 41 jaar en ouder.

 

Kreeg je al een eerste prik met AstraZeneca? Dan kan je de tweede ook krijgen, ongeacht je leeftijd. De tweede prik is belangrijk voor een volledige bescherming. Laat die dus niet aan je voorbijgaan!

Waarom deze aanpassingen? 

De voordelen van het vaccin wegen sowieso ruim op tegen het heel zeldzame risico op bloedklonters dat is vastgesteld. Dat is zo voor alle leeftijden, maar hoe ouder je bent, hoe meer. Voor jongere mensen weegt het voordeel iets minder op. Er is hierbij een keuze gemaakt om de grens op 40 te leggen.   

Een tweede prik met AstraZeneca kan je krijgen ongeacht je leeftijd. Onderzoek wijst uit dat, wanneer bij de eerste dosis de zeldzame bijwerking van bloedklonters niet optrad, dat bij de tweede prik ook niet zal gebeuren. Ook andere bijwerkingen komen bij een tweede prik veel minder voor.

Denk niet dat je tweede prik minder belangrijk is! Het is pas na de tweede prik dat de bescherming optimaal is. Je kan de werkzaamheid van de verschillende vaccins per dosis hier nakijken.