Een gezondheidsvaardige organisatie verankert gezondheidsvaardigheden in haar missie, visie en beleidslijnen. De coördinatie/ staf van de organisatie spant zich in om gezondheidsvaardigheden vast te leggen in de organisatiecultuur en neemt een voorbeeldfunctie op bij het in de praktijk brengen van de visie en waarden hieromtrent. Het personeel wordt ondersteund en aangemoedigd om aan de slag te gaan met gezondheidsvaardigheden.

Sneltest: gezondheidsvaardige organisatie

De Sneltest Gezondheidsvaardige Organisatie van Pharos helpt je om een beeld te krijgen hoe ‘gezondheidsvaardig’ jouw organisatie al is, en waar je nog dingen moet aanpassen.

Stappenplan workshop ‘verduurzaming van een doelstelling om te groeien als gezondheidsvaardige organisatie’

Gezond Leven ontwikkelde een stappenplan om een workshop te houden binnen jouw organisatie om te groeien als gezondheidsvaardige organisatie. Dit gebaseerd op de specifieke context waarin leden van Gentse eerstelijnsorganisaties die meerdere trainingen volgden die te maken hebben met gezondheidsvaardigheden.

E-learning gezondheidsvaardige organisaties

Gezond Leven ontwikkelde een e-learning rond gezondheidsvaardige eerstelijnsorganisaties. Let wel, op dit moment is deze enkel gericht naar wijkgezondheidscentra en huisartsenpraktijken.

Training bewustwording gezondheidsvaardigheden ‘verhaal over gezondheidsvaardigheden’

  • Je maakt kennis met het begrip ‘gezondheidsvaardigheden’.
  • Je leert wat het betekent om te leven met beperkte gezondheidsvaardigheden, je leert beperkte gezondheidsvaardigheden te herkennen bij je patiënten of cliënten en krijgt tips hoe je hier als zorg- of hulpverlener in de praktijk best mee kan omgaan.
  • Door het persoonlijk verhaal van ervaringsdeskundige, begrijp je beter het belang van rekening houden met beperkte gezondheidsvaardigheden.

Is dit iets voor jou of jouw organisatie? Neem contact op met Ligo centrum voor basiseducatie Gent-Meetjesland-Leieland.

Doelgerichte zorg

Doelgerichte zorg betekent de shift maken van vraag- en aanbodgestuurde zorg naar zorg die vertrekt van de persoon met een zorgnood en wat die graag wil bereiken. Het gaat om een positieve benadering van gezondheid, uitgaande van de eigen mogelijkheden én het versterken van deze mogelijkheden. Dit vraagt een andere houding en vaardigheden van de hulpverlener, andere manieren van samenwerken, ook tussen zorg- en welzijnswerkers én het ontwikkelen van een gemeenschappelijke taal. Het is zo ontzettend belangrijk elkaar te begrijpen! Kom meer te weten op de webpagina van doelgerichte zorg