Deze inhoud is van toepassing op de zones Waasland Noord Oost en Zuid West en Dender

Nieuwe conventie eetstoornissen

De federale overheid heeft extra middelen vrijgemaakt voor kinderen en jongeren met eetproblemen en -stoornissen. Doel is een transversaal zorgmodel uit te rollen in elke provincie. De realisatie van dit zorgmodel bestaat uit 4 werkpakketten, waarbij we jullie hier graag vooral inlichten over werkpakket 1 en werkpakket 2.

Werkpakket 1: extra uren voor KPKO eetproblemen/eetstoornissen

Dit werkpakket voorziet in een extra budget binnen de conventie ‘psychologische functies in de eerste lijn’, waarmee we geconventioneerde uren kunnen toekennen aan geïnteresseerde KPKO die zich specifiek richten tot kinderen, jongeren en jongvolwassenen tot en met 23 jaar met eetproblemen/eetstoornissen. Dit geldt zowel voor individueel aanbod als voor groepsaanbod.

Wat is de insteek?

  • We verschuiven de geconventioneerde uren van huidige KPKO die zich specifiek tot deze doelgroep richten (deels) naar dit budget.
  • KPKO die zich hierin gespecialiseerd zijn maar nog niet geconventioneerd zijn of zich in de wervingsreserve bevinden kunnen de vraag stellen om zich in dit budget te laten conventioneren.

In principe verandert er operationeel gezien niet veel voor de KPKO die binnen dit budget geplaatst worden; zij kunnen bijvoorbeeld nog steeds op dezelfde wijze hun sessies inplannen/inboeken en moeten voldoen aan dezelfde voorwaarden. 

Werkpakket 2: zorgtraject met psycholoog, diëtist en (huis)arts

In werkpakket 2 staat multidisciplinaire samenwerking centraal.

  • Een betrokken (huis)arts stelt de diagnose ‘binge eating disorder’ (BED), boulemia nervosa (BN) of anorexia nervosa (AN).
  • Voor het zorgtraject betrekt de (huis)arts een geconventioneerd diëtist en een geconventioneerd psycholoog/orthopedagoog. KPKO die zich hiervoor engageren zullen opgenomen worden in een lijst van het RIZIV, die voor de artsen ter beschikking zal staan.
  • Wat kan een KPKO in dit zorgtraject betekenen?
    • Tot 20 individuele sessies vanuit ‘functie 3’ (voorheen GPZ)
    • Samen met de arts en diëtist twee MDO’s inplannen (en factureren) zodat er tussen alle betrokken zorgverleners afstemming is tijdens het zorgtraject
  • Binnen dit werkpakket is er ook een vergoeding(swijze) voor de arts en diëtist voorzien, zodat het hele zorgtraject kosteloos is voor de cliënt indien de diëtist en de KPKO geconventioneerd zijn.    

Geef je interesse door!

Als je interesse hebt in werkpakket 1 en/of 2, kan je dit beknopte interesseformulier invullen tegen 13 maart 2024. Let wel: dit is nog geen aanvraag tot conventionering, maar zo krijgen we zicht op de aanwezige interesse en expertise in Oost-Vlaanderen. Op basis hiervan kunnen we een begroting en plan van aanpak opstellen, én jullie op de hoogte houden van de verdere ontwikkelingen.

Projectgroep eetstoornissen en infosessie

Zodra de projectgroep eetstoornissen is samengesteld organiseren we een infosessie om meer duiding te geven.