Onderzoek naar veilig gebruik geneesmiddelen tijdens zwangerschap

  • 23 september 2022

KU Leuven en Eerstelijnszone Westkust & Polder slaan de handen in elkaar

Van veel geneesmiddelen weten we niet echt zeker of je die veilig kunt gebruiken wanneer je zwanger bent. Dat komt omdat zwangere vrouwen meestal worden uitgesloten uit klassieke klinische studies.  De KU Leuven en de Eerstelijnzone Westkust & Polder willen iets aan doen aan dit informatietekort. Ze slaan de handen in elkaar binnen het BELpREG onderzoeksproject. Als je zwanger bent kan ook jij hieraan meewerken.

Een project voor veiliger geneesmiddelgebruik tijdens de zwangerschap

Met een online vragenlijst onderzoekt de KU Leuven welke geneesmiddelen vrouwen tijdens hun zwangerschap gebruiken en hoe het loopt met de gezondheid van moeder en kind. De gegevens van alle deelnemende vrouwen worden verzameld. Dat geeft hopelijk een hoop data die de onderzoekers zullen gebruiken in onderzoek naar de veiligheid van deze geneesmiddelen tijdens de zwangerschap. Als we de kennis hierover vergroten, zal hiermee ook de zorg voor zwangere vrouwen ondersteund worden.

De eerstelijnszone als actieve partner

De Eerstelijnszone Westkust & polder werd geselecteerd voor deelname aan de pilootstudie van het BELpREG project. Enerzijds zullen we via alle beschikbare kanalen vrouwen informeren over het onderzoek en hen motiveren om hieraan mee te werken. Daarnaast willen we onze lokale zorgverleners engageren om mee hun schouders onder dit onderzoek te zetten. Zij hebben vaak een therapeutische relatie met zwangere vrouwen en kunnen hen mee informeren en motiveren. Vanuit het project zullen ze hiervoor ondersteuning en materiaal krijgen.

Binnenkort van start

Deze campagne is nu volop in voorbereiding. Het officiële startsein verwachten we dit najaar. Vanaf dan kunnen zwangere vrouwen ook deelnemen.

Interesse in dit project? Neem alvast een kijkje op www.belpreg.be.