Onderzoeksproject 'Recht op dossier' - lerend netwerk

  • 2 augustus 2021

De Arteveldehogeschool voert momenteel onderzoek naar 'Recht op dossier in de integrale jeugdhulp'. Het project is in opdracht van het Departement WVG en loopt van 01/01/2021 tot 31/03/2022.

Via participatief actieonderzoek brengen wij de beleving van jongeren (12-25 jaar), ouders/opvoedingsverantwoordelijken en hulpverleners bij het recht op dossier in kaart. In een eerste fase interviewen wij hulpverleners, ouders en jongeren.

Als volgende fase van het onderzoek starten wij in najaar 2021 een lerend netwerk op met praktijkwerkers uit de 6 sectoren van de integrale jeugdhulp. Dit netwerk komt tussen september 2021 en maart 2022 4 keer samen om onderling uit te wisselen en op een participatieve manier te komen tot aanbevelingen voor praktijk, organisaties en beleid. De resultaten van de eerdere interviewfase dienen als opstart van het lerend netwerk.

Aan het leren netwerk kunnen 18 praktijkwerkers deelnemen. Wij plannen een traject voor deelnemers die de voorkeur geven om online samen te komen. De eerste fysieke bijeenkomst gaat door op di. 21/09 van 9.30-11.30 uur. Locatie in Gent of te bepalen in samenspraak met deelnemers. Er is een parallel traject dat online doorgaat. De eerste onlinebijeenkomst gaat door op woe. 22/09 van 10-12 uur.

Wil jij je ervaringen en ideeën over het recht op dossier delen met collega's? Ben je benieuwd de aanpak en voorstellen van je collega's? En wil vanuit het lerend netwerk meewerken aan input voor organisaties en de Overheid? Geef je interesse dan door via deze LINK.

Meer informatie over het onderzoeksproject vind je hierpdf bestandProject recht op dossier - samenvatting ikv lerend netwer.pdf (501 kB)