Ontmoetingsdag 'Kostbare zorg, zorg ook voor jezelf!'

Elke dag zet je je met hart en ziel in voor de zorg van een ander. Tijdens onze ontmoetingsdag bieden we je graag kennis en inspiratie om zeker ook de zorg voor jezelf niet uit het oog te verliezen.

Wat bieden we?

Een gevarieerd aanbod aan lezingen, workshops met de mogelijkheid tot netwerken en het uitwisselen van ervaringen.

Een gedetailleerd overzicht van het programma vind je hieronder terug.

Voor wie?

De ontmoetingsdag is bedoeld voor alle zorg- en welzijnsprofessionals die werken met mensen in en uit Eerstelijnszone Druivenstreek. Ook vertegenwoordigers en medewerkers van de lokale besturen, mantelzorgverenigingen en organisaties van personen met een zorgnood zijn hartelijk welkom.

Waar en wanneer?

Cultureel Centrum Agora, Patronaatstraat 9, 1950 Kraainem
Donderdag 30 mei 2024 van 14u tot 22u

Praktisch

Deelname is gratis, inschrijven noodzakelijk.

Accreditering aangevraagd voor artsen, apothekers en kinesitherapeuten voor de lezing van Lode Godderis.


Schrijf je in

rechtstreeks via deze link of via de QR-code

QR-code

Programmaoverzicht

14u00-14u30 Onthaal
14u30-14u45 Welkom en inleiding
14u45-16u15

Lezing Ruth Raes

Toekomstbestendig samenwerken als antwoord op turbulente tijden in de zorg

16u15-17u00 Netwerkmoment (de crèmekar komt langs...)
17u00-18u30 Divers aanbod aan workshops
18u30-19u00 Netwerkmoment met aperitief
19u00-20u00 Pasta-foodtruck
20u00-21u30

Lezing Lode Godderis

Samen zorgen: versterking van welzijn voor zorgverleners in de eerstelijn

21u30-22u00 Netwerkmoment met dessert

Toelichting Lezingen en Workshops

Hieronder vind je meer informatie over het inhoudelijk programma van de dag.

14u45 - 16u15: Lezing

Ruth Raes: Toekomstbestendig samenwerken als antwoord op turbulente tijden in de zorg

De zorg- en welzijnssector staat onder enorme druk. Maar dat biedt ook mogelijkheden. Geen beter moment dan nu om de sector te transformeren. Alleen zal dat een nieuwe vorm van leiderschap vergen. Een gedeeld leiderschap waarbij we veel meer beroep doen op elkaars wijsheid.

We leven in een complexe wereld waarin alles met alles is verbonden en maken deel uit van netwerken waarin we steeds meer van elkaar afhankelijk zijn. Wat als we binnen onze zorgorganisaties en organisatienetwerken anders met elkaar zouden omgaan? Wat als we collega’s beter leren begrijpen in hun zogenaamde ‘weerstand’ tegen verandering? Wat als we samen een doorleefde visie ontwikkelen? Ruth Raes reikt tools aan om samen te bouwen aan een cultuur van samenwerking en (zelf)leiderschap. Ze stimuleert ons om het eigen belang te durven onderkennen en benoemen en tegelijk te blijven zoeken naar het gedeeld belang.

Ruth is twintig jaar leidinggevende van een team in de palliatieve thuiszorg en is begeesterd door zorgcultuur. Ze is daarnaast ook professioneel coach, mentor en begeleider van veranderingstrajecten. Zo was ze onder meer transitiecoach bij de oprichting van de eerstelijnszones en was ze ook zelf een tijdlang voorzitter van de ELZ Vlaamse Ardennen. Ze schreef recent een boek als pleidooi om de onzekerheid die onze voortdurend veranderende omgeving met zich meebrengt, te omarmen, eerder dan haar proberen ‘weg’ te ‘managen’.

17u00 - 18u30: Divers keuzeaanbod aan workshops

Hieronder vind je een korte duiding van het tweede tijdsblok met een keuzeaanbod aan diverse workshops.

Sara Van Rossem: Zorg voor de zorg- en welzijnsprofessional
Als zorg- en welzijnsprofessional zetten we ons dagelijks in voor anderen. Soms vergeten we hierin onszelf en/of gaan we over onze grenzen. Vanuit de ontmoeting en ervaringsgerichte oefeningen gaan we tijdens deze korte workshop aan de slag met het thema ‘zelfzorg’. Neem jij mee even de tijd voor jezelf? Jouw welzijn is namelijk van essentieel belang voor de hulp die je biedt!

Sara van Rossem is maatschappelijk werkster en als suïcidepreventiemedewerker en ACT-therapeut werkzaam voor CGG PassAnt. Als suïcidepreventiewerker heeft ze jarenlange expertise opgebouwd in het coachen en opleiden van professionals.

Ilke Bartholomees en Anja Michiels: Stressmanagement en Ontspanning - Jouw persoonlijke pauzeknop

We maken samen een start om je persoonlijke spanningsniveau en ontspanningsrespons te ontdekken door kort een theoretisch kader te schetsen (window of tolerance), maar vooral door te ervaren. We proberen de ontspanning in te gaan met een relaxatie oefening, gebaseerd op de progressieve spierrelaxatie, aangevuld met elementen uit een bodyscan, autogene training, visualisaties, … . We maken ruimte om onze ervaringen te delen zodat je meteen feedback krijgt om thuis zelf met je valkuilen aan de slag te gaan.

Voor deze workshop hoef je geen voorkennis te hebben. Zowel mensen die nog nooit een ontspanningsoefening hebben gedaan, ervaren beoefenaars, als mensen die ervaring hebben maar toch ergens vastlopen bij dit soort oefeningen, zijn welkom.

Ilke Bartholomees begeleidt jou als klinisch psycholoog, cliëntgericht-experiëntieel-existentieel psychotherapeut, relaxatietherapeut, danser en beweger. Anja Michiels neemt haar ervaring als burn-out coach en coach veerkrachtig mantelzorgen mee om deze groep te begeleiden. Hierbij zoekt ze samen naar handvaten om je energiebalans terug te vinden en je valkuilen te herkennen.

Elli Gilbert en Jolien Vuyvisteke: Zorgprofessional én ouder - hoe evenwicht vinden in de chaos

Misschien voelt het als zorg- of welzijnsprofessional soms als jongleren met te veel ballen? Het ouderschap en het bewaken van de work-life balans, vormen nog een extra uitdaging.

In deze workshop focussen we op jouw welzijn, zodat je met vertrouwen en veerkracht kan navigeren door het dagelijkse leven. Vertrekkende vanuit het kader van Acceptance and Commitment Therapy (ACT) gaan we dieper in op de essentie van zelfzorg als ouder, verkennen we jouw waarden en doelen, en bespreken we hoe je eventuele obstakels kan overwinnen. Deze ervaring zal je versterken zowel in je professioneel als in je privéleven.

Jolien Vuylsteke is systeemtherapeute en focust voornamelijk op het begeleiden van kinderen en hun ouders. Elli Gilbert richt zich als eerstelijnspsycholoog voornamelijk op het begeleiden van ouders, al dan niet binnen de perinatale periode. Beiden zijn werkzaam bij “Karios: Centrum voor Welzijn en Therapie” in Hoeilaart.

Leen Delahave en Dirk Heylen: Je ademhaling, bouwsteen van je gezondheid

Ademen, we doen het allemaal van bij onze geboorte tot we onze laatste adem uitblazen. Het is wetenschappelijk aangetoond dat ademhalingsoefeningen helpen bij het verminderen en voorkomen van spanning en stress en dat het heilzaam is voor onze fysieke en mentale gezondheid. En iedereen - echt iedereen - kan het leren omdat we onze ademhaling zelf kunnen aansturen. Ontdek de kracht van ademhalen in deze workshop.

Leen Delahaye is werkzaam als psycholoog/psychotherapeut en coördinator. In 2006 legde ze de bouwstenen van Groepspraktijk Facet waar momenteel een team van psychologen, seksuologen, kinesitherapeuten en osteopaten samenwerken om mensen te begeleiden naar een optimaal mentaal en fysiek welzijn. Dirk Heylen is auteur van het boek “Anders ademen. Verhoog je veerkracht en wapen je tegen stress, burn-out en chronische hyperventilatie”. Als bezieler van Spiras ademhalingsacademie geeft hij opleidingen en workshops rond ademhaling.

Maarten Bartholomees en Dieter Verhaegen: Stiltewandeling ter vertraging - opladen en/of ontladen in de natuur

Ken jij je eigen systeem? Sommige dagen loop je misschien helemaal leeg door het zorgen voor anderen. Terwijl je er met momenten ook een energieboost van krijgt. Hoe merk je dit op? Hoe ga je er mee om? Laat tijdens deze wandelmeditatie de stilte je vertragen en de natuur je inspireren. Kleine instructies leiden stapsgewijs tot inzichten waarover je per twee kort deelt. Zo ontstaat er op deze stiltewandeling een concrete actie die je makkelijk integreert in je (werk)dag. Tip: zorg voor jezelf en voorzie aangepaste kledij en schoeisel afgestemd op het weer.

Psycho-energetisch coach Maarten Bartholomees begeleidt jou om je blokkerende gedachten, emoties, overtuigingen en acties als energie te ervaren zodat die na deze verkenning weer vrijuit kan stromen. Dieter Verhaegen is een ervaren klinisch psycholoog – psychotherapeut in het begeleiden van individuele processen en verandering. Daarnaast werkt hij ook als eerstelijnspsycholoog om mensen te versterken in hun welzijn of hen te begeleiden door moeilijke levensgebeurtenissen.

20u00 - 21u30: Lezing

Lode Godderis: Samen zorgen - versterking van welzijn voor zorgverleners in de eerstelijn

Duik met ons in een wereld van mogelijkheden: van solo-helden tot multidisciplinaire super-teams die jouw welzijn een flinke boost kunnen geven. We omarmen de complexe realiteit van zorg en welzijn, gewapend met praktische tips om vooruit te gaan.

Voel je de goesting? We zijn hier om jouw veerkracht te voeden en te behouden, want we weten dat het zorglandschap uitdagend is. Ontdek de praktische tips die helpen om jouw welzijn te versterken. En vergeet niet: samen staan we sterker! Samenwerking is de sleutel tot het creëren van een ondersteunende omgeving voor zorgverleners in de eerstelijn.

Laten we samen zorgen, voor elkaar en voor onszelf!

Prof. dr. Lode Godderis is gewoon Hoogleraar aan het Centrum voor Omgeving en Gezondheid van KU Leuven en CEO bij preventiedienst IDEWE. Hij onderzoekt de impact van werk op de gezondheid en ook omgekeerd hoe gezondheid het werk (on) vermogen kan beïnvloeden. Hij is expert op het vlak van welzijn op het werk, absenteïsme en re-integratie. Op internationaal niveau is hij betrokken bij verschillende Europese-projecten waaronder EPHOR, Exposome Project for Health and Occupational Research; PARC, The European Partnership for the Assessment of Risks from Chemicals en METEOR, MEnTal Health: Focus On Retention of Healthcare Workers. Hij schreef verschillende boeken o.a. over burnout, bijwerking van het ziektebriefje en pesten op het werk.

donderdag 30 mei 2024, 14:00 - 22:00
CC Agora, Patronaatstraat 9, 1950 Kraainem
gratis