Opleidingsmoment(en) over malnutritie en sarcopenie

  • 3 juni 2022

Malnutritie (ondervoeding) en sarcopenie (spiermassaverlies), je komt er vaker mee in contact dan je denkt. Ze treden op bij zware ziekte, zware chirurgie en langdurige bedlegerigheid, problemen met eten (smaak-, kauw- en/of slikproblemen of kanker). Als men deze aandoening niet herkent gaat het aftakelingsproces verder. Op een verantwoorde manier ingrijpen in samenwerking met een diëtist en kinesist kan ervoor zorgen dat men het proces stopt en kan verbeteren.

De werkgroep Malnutritie organiseert daarom een laagdrempelige opleiding.

Voor wie?

  • Verzorgenden in de thuiszorg
  • Mantelzorgers
  • Personen at risk voor ondervoeding/sarcopenie
  • Medewerkers LDC en dagverzorgingscentra, WZC en centra voor personen met een beperking
  • Burgers en netwerkpartners met interesse in het thema

Wanneer?

De eerste sessie gaat fysiek door en staat open voor iedereen op 14 juni 2022 tijdens de
Boterhammen met soep meeting (11u45 tot 13u30) te Dendermonde (CM, Boomgaardstraat). 

De 3 volgende sessies zullen digitaal doorgaan (28 juni, 15 september en 13 oktober 2022 - 14-16 u.).

Programma

Sessie 1

  • Boterhammen met soep - 14/6/22 - 11u45 tot 13u30 - Den Boomgaard
  • Lesgever Liesbeth Cornelis (diëtiste AZ Sint Blasius)
  • Wat is malnutritie/sarcopenie? Hoe ontstaat het en wat zijn de gevolgen als we er niks aan doen?
  • Hoe herkennen? Signalen die we opmerken en die alarmbellen moeten doen afgaan.
  • Wat kunnen we eraan doen? Wie moeten we inschakelen om dit proces een halt toe te roepen en het omkeerbaar te maken? Hoe kunnen we deze problematiek samen goed aanpakken?

Sessie 2

  • Digitaal 28/6/22 - 14-16 u
  • Lesgever Shirin Van Mele (zelfstandige geriatrisch diëtiste)
  • Behandeling van malnutritie/sarcopenie. Waarop letten?
  • Wat kan ik zelf doen nadat er contact was met een diëtist?
    • Bereidingswijzen, menuplanning, food preppen en finger foods.
    • Warenkennis, etiketten lezen, producten vergelijken en tips voor het boodschappen doen

Sessie 3

  • Digitaal 15/9/22 - 14-16 u
  • Lesgever Ria Vanderstraeten (zelfstandige oncodiëtiste)
  • Intake/waste bijhouden
  • De persoon centraal stellen:
    • Smaaksturing
    • Wat en hoe serveren?
  • Hoe slechte eters overtuigen om te eten?

Sessie 4

  • Digitaal 13/10/22 – 14-16 u
  • Lesgever Lies Verdyck (zelfstandige logopediste)
  • Slikproblemen en wat te doen om verslikken te voorkomen?
  • Aandachtpunten mondzorg
  • Houding aan tafel

Prijs

Voor zorg- en hulpverleners uit Eerstelijnszone Scheldekracht kost deze opleiding 20 euro/sessie.

Deelnemers krijgen een attest van deelname.

Geïnteresseerd? 

Schrijf je dan nu hier in! Mogelijk t.e.m. 6 juni 2022.

 

Ook organiseren wij samen met Logo Gezond+ een gratis webinar over ondervoeding bij ouderen op 16/06 (12-13u). Klik hier voor meer informatie daarover.

Heb je nog vragen?

Kan je de eerste sessie niet volgen, maar wel één of meerdere van de vervolgsessie Contacteer gerust onze lokale kringverantwoordleijke van de diëtisten, Ria Vanderstraeten (0474/46.26.85, ria.vanderstraeten@outlook.com).