Oproep: Stel je kandidaat voor de opleiding doelgerichte zorg binnen ELZ Scheldekracht!

  • 21 januari 2022

Goed nieuws! Wij als Eerstelijnszone Scheldekracht zijn geselecteerd door VIVEL voor het pilootproject rond interprofessionele trainingen ‘doelgerichte zorg’. Ben jij zorg- of hulpverlener in de eerste lijn en in rechtstreeks contact met de PZON, actief in de gemeenten Wetteren, Wichelen of Laarne? Dan zoeken we jou! Stel je kandidaat of schrijf je in voor het infomoment!

Doelgerichte zorg

Doelgerichte zorg verlegt de aanpak van ziekte-en probleemgerichte zorg en ondersteuning naar zorg die vertrekt van de persoon met een zorg- en ondersteuningsnood (PZON) en welke levensdoelen belangrijk zijn, wat er voor hem/haar écht toe doet in het leven.  Het gaat om een positieve benadering van gezondheid, uitgaande van de doelstellingen van een persoon én het versterken van de mogelijkheden om de levenskwaliteit te maximaliseren.

Doelgroep?

Wij zijn op zoek naar zorg- of hulpverlener werkzaam in de eerste lijn en in rechtstreeks contact met patiënten/cliënten, actief in de gemeenten Wetteren, Wichelen of Laarne. Ben je huisarts, apotheker, kinesist, diëtist, maatschappelijk werker, (thuis)verpleegkundige,… Wij zijn op zoek naar diverse actoren om zo een volwaardig interprofessioneel team van 12 kandidaten te trainen. We streven naar een zo divers mogelijk samengestelde groep qua disciplines, waarbij we hopen op een combinatie van zelfstandigen en personen die werkzaam zijn bij een organisatie.

Deze trainingen worden wijkgericht aangeboden om zo in te zetten op een interprofessioneel lerend netwerk in deze buurt.

Wat kan je verwachten?

In deze gratis training krijg je zowel algemene als specifieke handvaten om concreet aan de slag te gaan met doelgerichte zorg. Deze trainingen zijn samen met de ‘innovatoren’ (organisaties die al erg vroeg overtuigd zijn van het nut van doelgerichte zorg) ontwikkeld. Ze wwerden opgebouwd aan de hand van hun ervaringen, maar ook o.b.v. wetenschappelijk onderzoek omtrent de implementatie van doelgerichte zorg in de praktijk.

Tijdens deze trainingen ga je samen vanuit een 'interprofessioneel lokaal team' werken aan een gemeenschappelijke taal en visie op doelgerichte zorg.

De training worden gemodereerd door een hoofdtrainer en co-trainers. Tot slot houdt een PZON (persoon met zorg- en ondersteuningsnood) vertegenwoordiger een spiegel voor.

Bekijk de video over de trainingen!

Praktische informatie

Lesduur: de training omvat bijeenkomsten die een gelijke mix vormen tussen lesmomenten en intervisie, bestaande uit

-          3 fysieke lessen van 3u

-          3 online lessen van 2u

verspreid over een 13-tal weken.

De voorlopige planning:

Doelgerichte zorg planning_aangepast

Na afloop zal er 3 maanden later ook een terugkommoment georganiseerd worden.

Aangezien dit een pilootproject is, wordt er ook verwacht dat je de trainingen mee evalueert waar nodig.

Kostprijs

Gratis, accreditering wordt aangevraagd.

Geïnteresseerd?

Maak je interesse snel kenbaar door je in te schrijven! Dit kan hier t.e.m. 13 februari.

Wanneer laten we weten of je geselecteerd bent?

Daarna evalueren we de inschrijvingen, bedoeling is dat er maximaal 12 kandidaten aan de training kunnen deelnemen. Bij het samenstellen van de groep deelnemers (voorziene timing 18/2), houden we rekening met het interdisciplinaire en wijkgerichte karakter.

Bijkomende vragen? Volg het online infomoment!

Heb je nog bijkomende vragen? Wij horen het graag, via info@elzscheldekracht.be

Op 31 januari van 12u tot max. 13u organiseren wij vanuit ELZ Scheldekracht ook een infomoment waarop dieper zal ingegaan worden op dit project en de trainingen doelgerichte zorg die worden aangeboden, dit in samenwerking met VIVEL en UGent. Er zal ook een ervaringsdeskundige aanwezig zijn, die via eerdere pilootprojecten van LMN Gent reeds werd ondergedompeld in een opleiding doelgerichte zorg via interprofessionele bijeenkomsten.

Inschrijven kan hier! Nadien heb je nog t.e.m. 13 februari om je kandidaat te stellen.

Wat met andere gemeenten binnen ELZ Scheldekracht?

Dit pilootproject ism Vivel en Ugent richt zich nu specifiek op regio Wetteren-Wichelen-Laarne, maar als ELZ blijven we er uiteraard naar streven om op termijn dergelijke trainingen te kunnen aanbieden in de volledige Eerstelijnszone. We voorzien sowieso ook voldoende evaluatie en terugkoppeling doorheen dit traject naar de ruime achterban.

Meer over doelgerichte zorg

Wil jij meer weten over doelgerichte zorg (binnen ELZ Scheldekracht)? Klik hier.