OverHoop in ELZ RITS

Binnen ELZ RITS zetten we in 2025 met het OverHoop-project in op twee belangrijke pijlers. Ten eerste focussen we op preventie en vroegdetectie. Dit doen we door deskundigheidsbevordering en expertiseontwikkeling op het gebied van trauma te stimuleren. In samenwerking met VECK bieden we de vorming Kindreflex aan, en in samenwerking met WINGG de vorming KOPP/KOAP.

Ten tweede richten we ons op netwerkvorming. We verspreiden de door WINGG ontwikkelde steekkaarten over het GGZ-aanbod en organiseren een netwerkevent rond het thema OverHoop. Hier worden alle partners uitgenodigd om samenwerking en kennisdeling te bevorderen.

Tot slot richt onze eerstelijnszone zich op intervisie en verduurzaming, door enerzijds de regionale werkgroepen van WINGG binnen ons netwerk bekend te maken en anderzijds intervisie aan te bieden voor de vorming rond Kindreflex.

De concrete uitwerking gebeurt in overleg met onze werkgroep, bestaande uit lokale partnerorganisaties die zich engageren en hun expertise met ons delen.

Benieuwd wat andere West-Vlaamse eerstelijnszones doen rond OverHoop? Bekijk hier de provinciale pagina.

Contactpersoon

👤 Lien Desmet

✉️ lien.desmet@elzrits.be

📞 0469 19 48 36

Acties in 2025

Vormingsaanbod

In 2025 richten we ons op deskundigheidsbevordering en expertiseontwikkeling door de vormingsreeks Kindreflex aan te bieden in samenwerking met VECK. De vorming KOPP/KOAP wordt georganiseerd in samenwerking met WINGG

Alle vormingen binnen het project OverHoop in ELZ RITS worden gratis aangeboden.

Netwerkvorming

In het najaar wordt een netwerkavond georganiseerd rond het thema OverHoop. Meer informatie volgt binnenkort.

Steekkaarten

WINGG ontwikkelde steekkaarten met het GGZ-aanbod op het niveau van elke eerstelijnszone. Op die manier hopen ze bij te dragen tot transparantie van het aanbod in de zorg voor geestelijke gezondheid voor kinderen en jongeren. De steekkaart wordt om de 6 maanden geüpdatet.

Je vindt de steekkaart voor ELZ RITS hier.

Wat na 2025?

Onze eerstelijnszone richt zich op intervisie en verduurzaming, door enerzijds de regionale werkgroepen KOPP/KOAP van WINGG binnen ons netwerk bekend te maken en anderzijds intervisie aan te bieden voor de vorming rond de Kindreflex. Hoe de intervisies vorm krijgen wordt nog verder besproken met de betrokken partijen. Daarnaast willen we het preventie en vroeg detectie blijvend op de agenda plaatsen van het perinataal netwerk.

We bundelen met de verschillende eerstelijnszones in West-Vlaanderen de krachten en bekijken hoe we het project samen kunnen verduurzaming. Hiervoor zal worden samengezeten.

Meer informatie over verduurzaming en onze rol als eerstelijnszone volgt later. Hou zeker deze pagina in de gaten.