Deze inhoud is van toepassing op de zones Westhoek en Westkust & Polder
Het OverHoop project werd gelanceerd door de Koning Boudewijnstichting en richt zich op preventie en een versterkte aanpak van vroegkinderlijke ingrijpende ervaringen (zoals bijvoorbeeld: overlijden van een ouder, echtscheiding of een ouder in de gevangenis) en ontwikkelingstrauma. Deze intentie realiseren ze via verschillende pilootprojecten over gans Vlaanderen.
Eerstelijnszones Westhoek en Westkust & Polder dragen hieraan bij met het project Veilige Havens.
Met het project Veilige Havens werken we samen met de stuurgroep intrafamiliaal geweld van Eerstelijnszone Westhoek en Eerstelijnszone Westkust & Polder aan een traumasensitieve samenleving. Vanuit de noden en praktijkervaring uit de sector ontwikkelden we een ontwerpversie van de beslisboom bij verontrusting bij minderjarigen, inclusief een handige contactenlijst.
Deze beslisboom biedt een helder stappenplan voor wie werkt met kinderen en jongeren – denk aan medewerkers in de kinderopvang, huisartsen, thuisverpleegkundigen, kinesitherapeuten en andere eerstelijnsprofessionals.
We nodigen je graag uit om de beslisboom in de praktijk uit te testen. Zo help je mee om dit werkinstrument maximaal af te stemmen op jullie realiteit.
Contacteer onze projectmedewerker:
👤 Titia Debergh |
✉️ titia.debergh@eerstelijnszonewesthoek.be |
📞 0472 79 08 08 |
Wil je kennismaken met de basisbeginselen van de Kindreflex? Check dan zeker eens deze introductie van Cath Saey, medewerker Kindreflex.
Je krijgt uitleg over wat de Kindreflex precies inhoudt en waarom het zo belangrijk is om in het eerstelijn te werken vanuit een Kindreflex.
In kader van het project "Veilige havens" organiseerden Eerstelijnszone Westkust & Polder en Eerstelijnszone Westhoek de basisopleiding "Kindreflex". De Kindreflex streeft ernaar om zorgprofessionals te stimuleren om met hun volwassen cliënten te spreken over het thema ouderschap. Het doel is om professionals verontrustende gezinssituaties te laten detecteren en het veilig klimaat te helpen herstellen.
Over de 2 opleidingsdagen op 17 juni (Ieper) en 25 juni (De Panne) in de 2 eerstelijnszones waren 130 eerstelijnsprofessionals aanwezig! Kristel Bovijn van het Vlaams Expertisecentrum Kindermishandeling gaf een boeiende uiteenzetting rond de methodiek van de Kindreflex en benadrukte het belang van snel detecteren en preventief ingrijpen. We waren blij met zoveel interesse vanuit het eerstelijnswerkveld!
Hieronder vind je enkele sfeerfoto's van de 2 opleidingsdagen.
Op 15 en 22 oktober 2024 mochten we 34 enthousiaste deelnemers verwelkomen voor de basisworkshop Kindreflex. In november volgde nog de verdiepende workshop.
Het is de bedoeling dat de deelnemers de Kindreflex nu verder implementeren binnen hun eigen organisatie. Zij zullen optreden als ambassadeurs van de Kindreflex en bijdragen aan de verspreiding en toepassing van deze belangrijke methodiek.
In december 2024 vonden de basissessies spreekrecht plaats, georganiseerd door de stuurgroep intrafamiliaal geweld en Howest. In het kader van het OverHoop-project leverden ze waardevolle inzichten op voor het werkveld.
Deze vormingen, voortgekomen uit signalen van Eerstelijnszone Westhoek en Eerstelijnszone Westkust & Polder, boden professionals een duidelijker kader rond beroepsgeheim bij verontrusting. Enkele hoogtepunten:
De sessies benadrukten het complexe evenwicht tussen spreken en zwijgen en gaven praktische handvatten om handelingsverlegenheid te verkleinen. In februari 2025 volgden verdiepende sessies waarin deelnemers via casussen dieper ingingen op dit belangrijke thema.
Dank aan alle deelnemers voor hun betrokkenheid!