Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Crevits gaf de Koning Boudewijnstichting de opdracht om een project uit te werken dat zich richt op sensibilisering, preventie en aanpak van negatieve ervaringen in de kindertijd en het mogelijke ontwikkelingstrauma dat daaruit voort kan komen. De focus ligt hierbij op de rol van de eerste lijn, op samenwerking, op het verbinden van kennis en inzichten.
In 2023 - 2024 werden verschillende pilootprojecten opgestart om instrumenten te ontwikkelen en uit te testen. Bijvoorbeeld: een zorgpad, vorming, methodiek. Deze zouden de eerste lijn kunnen ondersteunen bij preventie en aanpak van ontwikkelingstrauma.
Van oktober 2024 tot oktober 2025 gaan de eerstelijnszones aan de slag met dit thema. Er wordt ondersteuning voorzien door een coach die ter beschikking staat als klankbord, onderzoek wordt aangeboden, uitwisseling gefaciliteerd en een online platform staat ter onzer beschikking.
In onze eerstelijnszones worden twee thema's uit het actieplan naar voor geschoven om rond te werken: het zorgpad intrafamiliaal geweld en het perinataal netwerk. Zie je zelf nog verbanden of linken? Ben je geïnteresseerd om hier samen met ons over na te denken? Of heb je een idee? Stuur een mailtje naar info@elzmeetjesland.be.
Wij denken graag met jou/jullie na over hoe we in de eerste lijn van het Meetjesland preventie en aanpak van ontwikkelingstrauma kunnen ondersteunen.
De afgelopen jaren is er steeds meer aandacht voor mentaal welzijn in onze samenleving. We zijn ons ook meer bewust van de impact van negatieve ervaringen tijdens de kindertijd. OverHoop richt zich op sensibilisering, preventie en aanpak van die negatieve ervaringen in de kindertijd, en van het mogelijke ontwikkelingstrauma dat daaruit voort kan komen. OverHoop wil een blijvende impact creëren, zodat de hele samenleving oog heeft voor het welzijn en welbevinden van kinderen en gezinnen.
Wanneer jonge kinderen ingrijpende gebeurtenissen ervaren die hun stresssysteem overstijgen en ontregelen. En wanneer dat gebeurt binnen voor het kind vertrouwensvolle relaties, dan kan dat leiden ontwikkelingstrauma wanneer er geen gepaste ondersteuning is
Bijvoorbeeld: psychische kwetsbaarheden bij ouders of andere zorgfiguren, echtscheiding en gezinsbreuk, overlijden van een ouder, emotionele en fysieke verwaarlozing, uithuisplaatsing van het kind, geweld binnen het gezin, of een ouder in detentie.
Onderzoek wijst uit dat dit - vooral wanneer er meerdere voorkomen – kan leiden tot ontwikkelingstrauma. Ontwikkelingstrauma is geassocieerd met een lagere levenskwaliteit op alle vlakken (gezondheid, welzijn, socio-economisch, …) en kan intergenerationeel worden overgedragen.