Problematische thuissituaties, verwaarlozing en intrafamiliaal geweld komen meer en meer in de aandacht. In de eerste lijn kunnen individuele hulpverleners, diensten en de omgeving van het slachtoffer een belangrijke bijdrage leveren. In samenwerking met het IMOCAFV project (Intersectorale en Multidisciplinaire ondersteuning om Familiaal geweld in Community aanpak te verbeteren) en focusgroepen met zorgverleners en hulpverleners uit de Eerstelijnszone Noord Antwerpen kwamen de tools 'IMOCAFV' tot stand.
Verdiep je je graag in het thema? Volg onderstaande e-learningmodules en/of webinars.
Onderstaande e-learningmodules werden ontwikkeld door Domus Medica. Je kan de modules gratis en op eigen tempo te volgen.
Onderstaande webinars werden ontwikkeld door Vivel. Je kan de webinars gratis en op eigen tempo te volgen.
Onderstaande praktijktools, ontwikkelt in kader van het IMOCAFV project, het Vertrouwenscentrum Kindermishandeling (VK) en Vlaams Ondersteuningscentrum Ouderenmis(be)handeling (VLOCO), helpen je op weg!
Het vertrouwenscentrum wil kinderen en ouders helpen om van thuis terug een veilige plek te maken. Professionele hulpverleners kunnen telefonisch contact opnemen met het Vertrouwenscentrum tijdens de openingsuren.
Het Vlaams Ondersteuningscentrum Ouderenmis(be)handeling is een expertisecentrum dat burgers en professionelen sensibiliseert over ouderenmis(be)handeling (OMB) in de privésfeer.
Het OCJ begeleidt kinderen, jongeren en ouders in verontrustende situaties, bij wie de vrijwillige hulpverlening moeilijk loopt of zelfs niet mogelijk blijkt. Je kan als hulpverlener een gezin aanmelden door middel van een motivatiedocument.
Veilig Huis Antwerpen is een expertisecentrum voor intrafamiliaal geweld. Je kan bij het FJC terecht bij de advieslijn (voor professionele diensten) en voor een CO3 aanmelding.
De Zorgcentra na Seksueel Geweld (ZSG) bieden allesomvattende zorg aan slachtoffers van seksueel geweld en advies aan hun steunfiguren. Deze zorg wordt aangeboden onder één dak door een speciaal opgeleid team.