Psychologische bijstand in tijden van corona

 • 21 april 2020

We zorgen voor onszelf en voor elkaar door in ons kot te blijven. Een taak die ieder van ons zeker wil verder zetten. Met het verstrijken van de tijd is het niet altijd even makkelijk om dit vol te houden. Mensen in de zorg doen hun uiterste best om iedereen van de juiste zorg te voorzien. Toch is de schrik en het verdriet dat het coronavirus met zich meebrengt is groot. Wanneer je het mentaal moeilijk hebt, aarzel dan niet om hulp te zoeken. Je staat er niet alleen voor in deze coronatijden! 

1. Lijst van zelfstandige psychologen die nog steeds actief zijn in het Waasland

De psychologenkring in het Waasland deed een bevraging bij alle zelfstandige psychologen die werkzaam zijn in het Waasland.

Hieronder vindt u een lijst van alle psychologen die u kan contacteren.

xlsx bestandLijst psychologen coronacrisis.xlsx (14 kB)

 

2. Netwerk voor geestelijke gezondheid ADS

Actie Intersectorale intervisie Najaar 2020

 

pdf bestandNetwerk GG ADS intersectorale intervisie Waasland_najaar_2020.pdf (194 kB)

Actie Uitbereiding doelgroep Eerstelijnspsycholoog

 

 • Kinderen en jongeren (0 - 18 jaar) en hun context (ouders, voogd) met een geestelijk gezondheidsprobleem dat gerelateerd is aan emotionele, sociale of gedragsmoeilijkheden. Verwijzing gebeurt door een huisarts, een CLB-arts, arts Kind en Gezin, een pediater of een kinder- en jeugdpsychiater. (Tijdelijke maatregel i.k.v. COVID-19 tot 31/12/2020, aanbod in wording, meer info op de website RADAR (Netwerk Geestelijke Gezondheid Kinderen en Jongeren Oost-Vlaanderen)
 • Volwassenen die lijden aan een psychisch probleem op vlak van angst, depressie of alcoholgebruik. Verwijzing gebeurt door een huisarts, psychiater of arbeidsgeneesheer.
 • Ouderen (+ 65 jaar) met dezelfde problematieken als volwassenen, uitgebreid met misbruik van slaap- of kalmeringsmiddelen. Verwijzing gebeurt door een huisarts, psychiater of geriater. (Tijdelijke maatregel i.k.v. COVID-19 tot 31/12/2020)

Het gaat hierbij telkens om een licht tot matig probleem waarvan ingeschat wordt dat het voldoende verholpen kan worden op basis van een beperkt aantal sessies.

https://www.ggzads.be/eerstelijnspsychologische-elp-sessies-het-netwerk-gg-ads

Actie Zorg voor zorgenden

De coronacrisis kan een impact hebben op de psyche, niet het minst bij degenen die deze dagen in de 'frontlinie' staan. Een goede psychologische bijstand voor zorgverleners is daarom een absolute prioriteit.

Voor een ondersteunend gesprek kan je terecht bij de dienst preventie en bescherming van je werkgever. De preventieadviseur psychosociale aspecten of een vertrouwenspersoon biedt je een luisterend oor. Je vindt de nodige gegevens via SEED-Connect of je vraagt meer info aan je verantwoordelijke personeelsbeleid.

Er is ook een consultatie bij je bedrijfsarts/arbeidsgeneesheer mogelijk. Hij zal je, na een klinische inschatting, doorverwijzen naar gepaste psychologische begeleiding. Je verantwoordelijke personeelsbeleid kan je de gegevens van de bedrijfsarts/arbeidsgeneesheer bezorgen of je zoekt ze zelf even op via SEED-Connect.

Is dit te dichtbij? Of lijken deze stappen je wel heel groot?

Ontvang je graag ondersteuning, een luisterend oor van iemand los van je werkplaats? Dan kan je ook beroep doen op Advies&CoachingADS

Concreet: Alle zorgverleners kunnen ons ons op volgende manieren bereiken:

Hoe gaat het verder?

 • Vermeld telefonisch of in de mail het volgende:

  • Voornaam (en eventueel achternaam - organisatie). Wij respecteren jouw privacy en verspreiden deze gegevens niet verder.

  • Telefoon en mailadres

  • Wanneer je best bereikbaar bent

 • Wij nemen contact met je op  en spreken een moment af om te praten. Dit kan via telefoon of videochat, waar jij je comfortabel bij voelt.

 • Bij videochat werken wij met het beveiligde whereby. Wij sturen je dan een link door waarmee je je  kan aanmelden voor de chat op het afgesproken tijdstip.

Naast dit aanbod kunnen zorg- en dienstverleners nog steeds terecht bij ons voor oriëntatie, wij hebben een up-to-date overzicht van het actuele GGZ-aanbod in de regio. Door alle maatregelen is het niet zo evident om de geschikte hulp te bereiken.

Ook nu blijven we ook graag meedenken over mogelijke alternatieve vormen van hulp voor jullie specifieke casussen.

 

3. Zorg voor zorgverleners in woonzorgcentra

Wij vangen momenteel een hoge nood aan psycho sociale ondersteuning op bij het personeel van woonzorgcentra. Binnen de huidige omstandigheden is dit ook niet verwonderlijk.

Ook naar hen willen wij de oprechte vraag stellen: 'Hoe gaat het met jou, hoe hou jij het vol?'

Aarzel niet om contact te nemen indien je voelt dat je nood hebt aan een luisterend oor, ook voor jullie willen we er graag zijn!

Ben je personeelslid van een Woonzorgcentrum in onze regio (regio Waasland, regio Dender, regio Aalst - Ninove - Geraardsbergen)? Neem dan gerust contact op! Dit kan via mail of telefonisch (0499 90 49 44). Wij contacteren je zo snel mogelijk!

Ben je directie of leidinggevende in een Woonzorgcentrum in onze regio (regio Waasland, regio Dender, regio Aalst - Ninove - Geraardsbergen) en maak je je zorgen over je personeel (of over jezelf)? Aarzel ook niet om ons te contacteren en wij bekijken, samen met jou, op welke manier wij kunnen ondersteunen (psycho sociale ondersteuning in groep, individueel,...).

 

Deze informatie kregen wij in onze algemene mailbox van eerstelijnszones van het Waasland. Indien u aanvullende informatie heeft of vragen, laat het gerust weten op elzwaasland@gmail.com.