Reizen tijdens Corona

Vanaf 1 juli kan je binnen de Europese Unie vlotter reizen dankzij het persoonlijke COVID-certificaat. Dit certificaat (met QR-code) kan je eenvoudig downloaden of je kan vragen om het per post op te sturen. Alle info via de Helpdesk Coronacertificaten, Tel. 078 78 78 50.

3 types certificaten

Er zijn drie types certificaten die je toelaten om binnen de EU te reizen:

De geldigheid van elk van de drie certificaten is afhankelijk van het type certificaat én de specifieke regels van het EU-land waar je naartoe reist.

Hoe krijg ik mijn certificaat?

Niet overal dezelfde regels

Je doet er goed aan om de regels van het land van bestemming na te kijken voor je vertrekt. Per land kunnen de regels afwijken. De meeste EU-landen aanvaarden alleen een certificaat van volledige vaccinatie, sommige landen zelfs vanaf een bepaalde wachtperiode, omdat dan pas de bescherming optimaal is.

Volg het reisadvies op diplomatie.belgium.be of Re-open EU.

Vraag tijdig je test aan

Wie op reis vertrekt of terugkeert uit het buitenland, moet afhankelijk van zijn bestemming een coronatest laten afnemen. Alle reisadviezen vind je op https://diplomatie.belgium.be/nl.

Wanneer heb ik een test nodig? Waar moet ik hiervoor zijn? Waar vind ik de resultaten? ...

Raadpleeg deze fiche - pdf bestandFiche buitenlandse reizen en PCR test (116 kB)

Testen in pretriagepost Oudenaarde

Om de huisartsen te ontlasten, kunnen inwoners van de gemeenten uit eerstelijnszone Vlaamse Ardennen (Oudenaarde, Kruisem, Kluisbergen, Wortegem-Petegem, Gavere, Horebeke, Zwalm, Maarkedal en Ronse) voor hun coronatest terecht bij de pretriagepost in Oudenaarde, Meerspoort 30.

Een doorverwijzing van de huisarts is dus voortaan niet meer nodig voor mensen die op reis vertrekken en terug komen van een reis. Een afspraak maken kan heel eenvoudig via www.afspraken.be. Je zoekt naar ‘COVID Reistesten Vlaamse Ardennen’.

Een test (voor mensen die op reis vertrekken) kost tot 1 juli 47,18 euro. Vanaf 1 juli zal iedere Belg die nog niet (volledig) gevaccineerd is twee keer gratis een test kunnen laten afnemen, maar daarvoor heb je een code nodig. Op de website www.mijngezondheid.belgie.be kan je  hiervoor vanaf 1 juli de nodige codes laten aanmaken.

Voor een gratis test heb je dus die code nodig om via www.afspraken.be een tijdslot in het triagecentrum vast te leggen.

Patiënten met een vermoedelijke coronabesmetting moeten wel eerst telefonisch contact opnemen met hun huisarts en een afspraak inboeken met de code die ze van de huisarts krijgen.  

Passagier Lokalisatie Formulier

Als je naar België terugkeert na een verblijf in het buitenland, moet je binnen 48 uur voor aankomst in België een Passenger Locator Form invullen.

Meer info op https://travel.info-coronavirus.be/nl.