Reizen tijdens Corona

Vanaf 1 juli kan je binnen de Europese Unie vlotter reizen dankzij het persoonlijke COVID-certificaat. Dit certificaat (met QR-code) kan je eenvoudig downloaden of je kan vragen om het per post op te sturen. Alle info via de Helpdesk Coronacertificaten, Tel. 078 78 78 50.

3 types certificaten

Er zijn drie types certificaten die je toelaten om binnen de EU te reizen:

De geldigheid van elk van de drie certificaten is afhankelijk van het type certificaat én de specifieke regels van het EU-land waar je naartoe reist.

Hoe krijg ik mijn certificaat?

Niet overal dezelfde regels

Je doet er goed aan om de regels van het land van bestemming na te kijken voor je vertrekt. Per land kunnen de regels afwijken. De meeste EU-landen aanvaarden alleen een certificaat van volledige vaccinatie, sommige landen zelfs vanaf een bepaalde wachtperiode, omdat dan pas de bescherming optimaal is.

Volg het reisadvies op diplomatie.belgium.be of Re-open EU.

Vraag tijdig je test aan

Wie op reis vertrekt of terugkeert uit het buitenland, moet afhankelijk van zijn bestemming een coronatest laten afnemen. Alle reisadviezen vind je op https://diplomatie.belgium.be/nl.

Testen in pretriagepost Oudenaarde

Doordat de nood aan testen sterk is afgenomen is de test en tiagepost van Oudenaarde voorlopig gesloten.

Voor een test neemt u best contact op met uw huisarts of met een testlabo in de buurt.

Passagier Lokalisatie Formulier

Vul indien nodig het Passagier Lokalisatie Formulier (PLF) in binnen 6 maanden voor aankomst in België.

Het PLF moet worden ingevuld door iedereen die, rechtstreeks of onrechtsreeks, vanuit een land BUITEN de Europese Unie of Schengenzone dat niet op de witte lijst staat, met de trein (bv. Eurostar), bus, boot of vliegtuig naar België reist.

 

Meer info op https://travel.info-coronavirus.be/nl.