Samen tegen corona met Logo Waasland

  • 11 mei 2020

Gezonde tips en betrouwbare berichten in tijden van corona zijn moeilijk te zoeken. Logo Waasland zet even alles op een rijtje zodat je makkelijk informatie en kant- en -klare artikels vindt om op uw communicatiekanalen te gebruiken. 

Twee topics uitgelicht:

 

Eikenprocessierups terug actief in het Waasland

Mogelijk zie je bij patiënten of burgers klachten opduiken doordat ze in contact kwamen met de eikenprocessierups. Deze rups is vooral actief in de provincies Antwerpen en Limburg, maar dit jaar zijn er ook verschillende nesten gespot in het Waasland. Deze rupsen van een inheemse nachtvlinder verspreiden in deze tijd van het jaar brandharen. Het is hun natuurlijke verdedigingsmechanisme en ze bouwen er ook witte nesten mee op de stam van loofbomen (meestal eiken). Als mensen in contact komen met deze brandharen, doordat ze bvb in de buurt van een nest wandelen of picknicken, dan reageert hun lichaam allergisch op een eiwit in deze brandharen. Dit kan heel wat gezondheidsklachten veroorzaken, zoals hevig jeukende uitslag die tot 2 weken kan aanhouden, irritatie of ontsteking van de ogen of luchtwegen tot zelfs slikproblemen en braken. Voor meer informatie en tips voor wie in contact kwam met brandharen, kan je terecht op https://www.gezondleven.be/themas/gezondheid-en-milieu/ongewenste-dieren/eikenprocessierups. Heb je nog vragen over de gezondheidseffecten? Neem dan contact op met Inge van Logo-Waasland vzw via inge.vervondel@logowaasland.be.

 

Warme dagen? Zorg dragen!

De komende dagen wordt het heel warm. Hoge temperaturen of hoge ozonwaarden kunnen ernstige gezondheidsklachten veroorzaken. Neem dus de nodige voorzorgsmaatregelen als je zorgt voor bepaalde risicogroepen, zoals kinderen, ouderen, chronisch zieken, sociaal geïsoleerden, ... Je vindt hiervoor inspiratie op warmedagen.be.

 

Informatie over interactie met bepaalde medicatie of aandachtspunten bij bepaalde chronische aandoeningen vind je in dit document (link naar ) en de leidraad voor huisartsen (https://www.warmedagen.be/sites/default/files/atoms/files/leidraad_huisartsen_2020.pdf).

 

Materialen bestellen of downloaden kan gratis! Surf naar https://www.warmedagen.be/gratis-campagnemateriaal. Zo kan je sociale mediaberichten of digitale pancartes plaatsen op je digitale schermen of communicatiekanalen. Tijdens een consultatie of huisbezoek kan je samen met je patiënt of de burger de flyer overlopen of je kan hen stimuleren om voldoende te drinken met de drankkaart. Bij de publireportage staat een specifieke versie voor apothekers. Je kan ook gratis affiches en andere gedrukte materialen bestellen, maar door de Corona-maatregelen moet je wellicht iets langer wachten op je materialen.

 

Door de combinatie van warme dagen en Corona zijn er dit jaar extra aandachtspunten. Op https://www.warmedagen.be/warmte-en-het-coronavirus vind je specifieke informatie en adviezen, zoals bijvoorbeeld:

  • ventileren en koelen tijdens de corona-epidemie en een warme periode,
  • hoe kan ik mijn zorgpersoneel beschermen tegen hittestress en warmtegerelateerde ziekten?
  • hoe bescherm je jezelf tegen hitte bij het dragen van persoonlijke beschermingsmiddelen?
  • Hoe maak je het verschil tussen verhoogde lichaamstemperatuur door hittestress en koorts?

 

Je vindt hier ook per doelgroep een overzicht van de maatregelen voor warme dagen die je kan toepassen met respect voor de Coronamaatregelen.

 

Voor informatie, ondersteuning op maat of een online vorming voor je medewerkers of vrijwilligers kan je terecht bij Logo-Waasland (link naar inge.vervondel@logowaasland.be).

 
Wat kan u allemaal terugvinden op de website?

 

Ga naar de website