Scheurblok met infoblaadjes voor een motiverend vaccinatiegesprek

  • 11 juni 2021

De Eerstelijnszone Westkust & Polder realiseerde een scheurblok met infoblaadjes om zorgverleners uit de eerste lijn te ondersteunen bij vaccinatiegesprekken. Veel mensen hebben oprechte vragen, maar vinden niet altijd de juiste antwoorden. Zorgverleners uit de eerste lijn zijn als geen ander goed geplaatst om hun cliënten/patiënten correct te informeren.

Deze publicatie kwam tot stand in samenwerking met de lokale besturen uit de zone, met het Lokaal Gezondheidsoverleg Brugge-Oostende, en de lokale huisartsenkring en apothekersvereniging. De scheurblokken worden gratis verdeeld.

Voor- en nadelen

Zowel vaccineren als niet vaccineren heeft voor- en nadelen. Er spelen ook heel wat onzekerheden mee. Mensen vragen zich af hoe het vaccin zo snel ontwikkeld werd, en of het dan wel veilig is. Er gaan veel meningen rond over de bescherming en over de mogelijke bijwerkingen van de verschillende vaccins. Dat maakt het voor mensen die twijfelen niet gemakkelijk om een goede beslissing te nemen.

Voor de zorgverlener: motiveren zonder te overtuigen

Niemand laat zich echt graag overtuigen. Daarbij gaat de ene zijn overtuiging opdringen aan de ander. Voor zoiets belangrijks als vaccinatie is dat niet productief. Een motiverend gesprek pakt dit helemaal anders aan. Mensen hebben altijd zelf al nagedacht over hun vaccinatie en afwegingen gemaakt. Die vormen de basis van het gesprek, niet het eigen gelijk. Zorgverleners uit de eerste lijn genieten bij hun cliënten en patiënten veel vertrouwen. De ideale partij voor een goed gesprek over vaccinatie.

De omslag van de scheurblok geeft tips en een handige leidraad voor het voeren van een geslaagd motivatiegesprek.

Voor de cliënt: correcte informatie als basis voor goede beslissingen

Er is heel veel informatie over vaccinatie. De officiële informatie is voor een aantal mensen te complex.  Er komt ook informatie van alle kanten. Wie kun je nog geloven? Soms is het allemaal te veel om nog een juiste beslissing te nemen.

De scheurblok bestaat binnenin uit dertig infoblaadjes met korte tekstjes als antwoord op de voornaamste vragen die mensen zich stellen. De zorgverlener kan hier nog op uitbreiden met extra informatie en het scheurblaadje kunnen de mensen meenemen.

Met medewerking van de apothekersvereniging en de huisartsenkring

Uit de grote corona-enquête blijkt dat apothekers en huisartsen het grootste vertrouwen genieten als het over vaccinatie gaat. Daar hebben we de informatie ook laten goedkeuren door zowel de West-Vlaamse Apothekersvereniging als de Huisartsenkring IJzerstreek & Westkust.

Iedereen motiveert mee

De scheurblokken worden vanuit de eerstelijnszone verdeeld onder tal van zorgverleners en diensten die contact hebben met die doelgroepen die nog in aanmerking komen voor de vaccinatie. Ze kunnen ook (bij)besteld worden op info@eerstelijnzonewestkustpolder.be

pdf bestandScheurblaadje vaccinatie-info ELZ Westkust & ölder.pdf (957 kB)