Traumasensitieve zorg is een benadering waarbij zorgverleners rekening houden met de mogelijke impact van trauma op de gezondheid, het gedrag en de emoties van mensen. Het vertrekpunt is dat veel mensen – bewust of onbewust – sporen van trauma met zich meedragen. Denk aan ingrijpende jeugdervaringen, geweld, verlies of andere schokkende gebeurtenissen.
Bij traumasensitieve zorg wordt niet alleen gefocust op wat er mis is met iemand, maar eerder op wat iemand heeft meegemaakt. Dit vraagt van zorgverleners een houding van begrip, respect en veiligheid.
Concreet betekent dit:
OverHoop is een project van de Koning Boudewijnstichting dat in opdracht van de Vlaamse Overheid en met de hulp van professionele en informele actoren in Vlaanderen en Brussel bouwt aan meer preventie en een versterkte aanpak van ontwikkelingstrauma en de ingrijpende gebeurtenissen die daaraan voorafgaan.
In 2025 zetten de 60 eerstelijnszones hun schouders mee onder OverHoop. Verschillende partners, waaronder de zorgraden, gaan via verschillende initiatieven aan de slag voor meer preventie, aanpak en herstel van ontwikkelingstrauma in heel Vlaanderen en in Brussel. Zorgraden en projecten worden in hun acties ondersteund door een team enthousiaste en deskundige coaches. Samen streven ze naar bewustwording, vertrouwen en houvast om in samenwerking met vele partners goed in te spelen op de context en mogelijkheden op het terrein.
Bekijk hier meer algemene informatie, hieronder vind je per zone de specifieke en lokale projectwerking.