Tweede dosis AstraZeneca al na 8 weken

  • 12 mei 2021

Van 12 naar 8 weken

De ministers van Volksgezondheid hebben vandaag op de interministeriële conferentie en op advies van de Taskforce Vaccinatie beslist om de tijd tussen een eerste en tweede vaccinatie met het AstraZeneca-vaccin in te korten naar 8 weken. Tot nu wordt die tweede vaccinatie na 12 weken ingepland.

In Vlaanderen zorgt deze kortere tijdspanne ervoor dat met de huidige leverschema’s bijna iedereen (18-plussers) al tegen midden augustus volledig gevaccineerd kan zijn. Daarnaast moet het kortere tijdsinterval mensen nog meer motiveren om in te gaan op hun uitnodiging voor vaccinatie en zowel hun eerste als tweede dosis niet uit te stellen of te weigeren.

Door hen tegen midden augustus al volledig te kunnen vaccineren, zijn deze mensen ook beter beschermd als er tegen het einde van de zomer weer meer evenementen en andere groepsactiviteiten kunnen plaatsvinden.

Wetenschappelijke basis

Zowel de WHO als het EMA adviseren dat de tweede dosis van het AstraZeneca-vaccin tussen 8 en 12 weken gegeven kan worden. Volgens de laatste studies over de werking van het vaccin geeft een tweede dosis na 12 weken wel een iets hogere beschermingsgraad tegen milde ziekte, maar het verschil met de beschermingsgraad bij een tweede dosis na 8 weken is zeer klein. De intervaltijd van 12 weken zorgde er ook voor dat er sneller meer mensen een eerste vaccinatie konden krijgen, maar dat argument valt nu weg aangezien er geen eerste vaccinaties met AstraZeneca meer gegeven worden zodra we vaccineren bij mensen jonger dan 41 jaar.

Interval van 8 weken voor vaccinaties vanaf 24 mei

Het kortere interval van 8 weken zal van toepassing zijn vooor AstraZeneca-vaccinaties vanaf de week van 24 mei.

Interval van 12 weken voor wie al gevaccineerd of uitgenodigd is.

Tegen eind mei zullen in Vlaanderen meer dan 700.000 mensen al een eerste vaccinatie met AstraZeneca gehad hebben.

Voor alle mensen die al een eerste vaccinatie hebben gehad of al een uitnodiging voor een vaccinatie met AstraZeneca hebben gekregen, blijft de tweede vaccinatie gepland staan na 12 weken! Dit geldt dus voor iedereen die voor 24 mei een eerste vaccinatie krijgt of heeft gekregen. 

Zij kunnen hun geplande tweede dosis niet laten vervroegen. Dat zou immers de vaccinatiecampagne weer vertragen doordat er dan minder dosissen beschikbaar zouden zijn voor eerste dosissen.

Samen met het Agentschap Zorg en Gezondheid roepen wij deze mensen ook op ons lokale callcenter of medewerkers van het team achter de lokale vaccinatie niet te contacteren met de vraag om ook na 8 weken een tweede prik te kunnen krijgen. De vaccinvoorraden die elk vaccinatiecentrum krijgt, zijn hier niet op voorzien en in deze uiterst drukke vaccinatieweken hebben de vaccinatiecentra niet de mogelijkheid om mensen individueel een aangepast vaccinatieschema te bieden.