Update - Vrijwilligers Vaccinatiecentra Herzele en Zottegem

  • 8 maart 2021

Geachte heer, mevrouw, 

De oproep naar helpende handen voor de vaccinatiecentra Herzele en Zottegem werd massaal beantwoord, en ook u registreerde zich als vrijwilliger, waarvoor onze oprechte dank! Graag geven we u een stand van zaken én meer informatie omtrent de mogelijkheden om als vrijwilliger mee te werken in de vaccinatiecentra.

Na weken van hard werken en voorbereiden vonden vorige week de eerste vaccinaties plaats in zowel vaccinatiecentrum Herzele als Zottegem. Zorgverstrekkers uit Herzele, Lierde, Sint-Lievens-Houtem, Brakel, Oosterzele en Zottegem én medewerkers van de vaccinatiecentra kregen hun eerste inenting. Ook deze week zijn er vaccinaties ingepland en we kijken hoopvol uit naar de volgende leveringen. 

In de eerste fase – tot 31 maart – werken we, zoals het Agentschap Zorg en Gezondheid het voorschrijft, grotendeels met professionelen en gemeentepersoneel. Dat is belangrijk om de vereiste ervaring op te doen en de werking bij te sturen waar nodig. Nadien zal het aandeel van vrijwilligers steeds groter worden. Hoeveel, wanneer, en hoelang we vrijwilligers kunnen inzetten, blijft uiteraard steeds afhankelijk van de hoeveelheid beschikbare vaccins. 

Volgende stap: aan de slag met een professionele planningstool

Om de medewerkers-planning in goeie banen te leiden, zullen we werken met Book’u. Dat is een professionele tool om planning en administratie van medewerkers te beheren. Dit laat ons toe om eenvoudig en snel medewerkers in te plannen. Eens we naar de volgende fase van de vaccinatiecampagne gaan, zullen we ongeveer twee weken op voorhand weten hoeveel vaccins en dus hoeveel bezoekers we mogen verwachten. Dan weten we ook op welke dagen we medewerkers dienen in te plannen. Dat inplannen zal via Book’u verlopen, en via dat platform kunt u zelf aangeven of u al dan niet beschikbaar bent.

Hoe kunt u als vrijwilliger meewerken? 

Er zijn een aantal taken die u als (niet-medische) vrijwilliger kunt opnemen: 

Parkeerwachter: u zorgt voor een vlotte circulatie op de parking en wijst de weg indien nodig.

Steward: u ontvangt en begeleidt de bezoekers, en zorgt voor een vlotte doorstroom. U spreekt graag mensen aan en u bent vlot in de omgang.

Administratief medewerker: u registreert de gegevens van de bezoekers, maakt een tweede afspraak, en staat in voor de administratieve controle. U kunt goed met een computer overweg. U krijgt een korte opleiding over het gebruik van het computersysteem. 

Interesse? Werkt u graag en goed in team? Kunt u vlot met mensen en drukte om? Bent u een minimum aantal uren per week beschikbaar? 

Dan kunt u zich nu aanmelden: 

als (niet-medische) medewerker voor Vaccinatiecentrum Herzele: https://register.booku.be/vcherzele

als (niet-medische) medewerker voor Vaccinatiecentrum Zottegem: https://register.booku.be/vczottegem

Na aanmelding kunt u inloggen op uw Book’u account en uw profiel vervolledigen. Eens uw profiel compleet is, zal u via Book’u concrete vragen en uitnodigingen om mee te werken ontvangen.

(hulp nodig bij het aanmelden op Book’u? Neem een kijkje op help.booku.be).

Belangrijk om weten!

Het Agentschap Zorg en Gezondheid drukt erop dat het voor een vlotte organisatie aangewezen is dat medewerkers zich een minimum aantal uren per week kunnen vrijmaken. Daarom vragen we dat u zich minimum 20 uur per week kan engageren (al dan niet voor een bepaalde periode).

Elke medewerker van de vaccinatiecentra wordt gevaccineerd alvorens mee te werken. Bij het vervolledigen van uw profiel vragen we expliciet akkoord hiervoor. 

U werkt als vrijwilliger onbezoldigd, maar ontvangt wel een vrijwilligersvergoeding, dat is een soort onkostenvergoeding. Daarom wordt u ook gevraagd om uw rekeningnummer te vervolledigen.

Aanmelden op Book’u betekent niet automatisch dat u kan ingezet worden als medewerker. De werkplanning hangt telkens af van het aantal verwachte bezoekers, beschikbaarheid op lange termijn, openstaande functies, enz… en wordt ingevuld naar de behoeftes.

We hopen op uw hulp te mogen rekenen! De vaccinatiecentra voor een lange periode vlot doen draaien, is een grote logistieke uitdaging. De start is succesvol genomen, en eens we massaal van start kunnen met de vaccinaties zullen er de komende maanden nog vele helpende handen nodig zijn. Wenst u zich, om welke reden dan ook, niet langer aan te melden om mee te werken? Alle begrip daarvoor en dan danken wij u toch van harte voor uw enthousiasme en bereidwilligheid! 

Met vriendelijke groeten, 

Het Communicatieteam van Vaccinatiecentrum Herzele/Sint-Lievens-Houtem/Lierde en Vaccinatiecentrum Zottegem/Oosterzele/Brakel