Vaccinatie tegen het coronavirus (ELZ Scheldekracht)

Vaccinatie is de beste bescherming tegen het coronavirus, en de veiligste, succesvolste en goedkoopste manier om ziekte te voorkomen. Door je te laten vaccineren draag je bovendien bij aan de groepsimmuniteit en help je de verspreiding van het virus te stoppen. 

Het vaccinatiepunt in Merelbeke zal open zijn op 27 juli en 17 augustus

Wie kan zich laten vaccineren?

Alle inwoners van Wachtebeke, Lochristi, Destelbergen, Laarne, Merelbeke, Melle, Wetteren en Wichelen die nog een vaccin nodig hebben kunnen terecht in het vaccinatiepunt in Merelbeke.

  • Mensen die de komende weken 80 jaar worden kunnen een twee boosterprik krijgen. Zij zullen automatisch een uitnodiging ontvangen via de post.
  • Mensen met immuniteitsproblemen kunnen een twee boosterprik krijgen. De personen die hun twee boosterprik nog niet hebben laten toedienen lopen extra risico op een ernstige COVID-19 infectie en doen dit best zo snel mogelijk. Er wordt hen ook nog een herinneringsbrief gestuurd.
  • Iedereen die een eerste booster wenst, kan dit alsnog doen. Degenen die hier nog niet op zijn ingegaan, roepen we op om hun immuniteit tegen ernstige COVID-19 terug op punt te stellen. De bescherming die de basisvaccinatie met één of twee dosissen bood, is ondertussen uitgewerkt. Een booster beschermt niet enkel jezelf, maar ook de kwetsbare mensen in je omgeving, en helpt het risico op een overbelasting van de zorgsector te beperken.
  • Wie Johnson & Johnson als basisvaccin kreeg, kan nog contact opnemen voor een tweede booster. 
  • Mensen die een basisvaccinatie wensen, blijven ook meer dan welkom om zich te laten vaccineren. 
  • Voor mensen die op reis vertrekken naar Chili is een 2de boostervaccin nodig 6 maanden na de eerste boostervaccinatie. Voor reizen naar andere landen is een tweede booster momenteel niet nodig, maar wel vaak een 1ste booster. 

Wie nog een afspraak of inlichtingen wenst, kan met het callcenter contact nemen.

 

Callcenter (09 396 68 08)

Heb je een vraag over je afspraak/je coronaprik?

Het callcenter is elke werkdag bereikbaar:

  • tot en met 8 juli van 9u tot 17u.
  • vanaf 12 juli  van 9u tot 12u.

Geraak je niet binnen? Laat je vraag hier achter. Een calltaker neemt zo snel als mogelijk contact met je op.

Opgelet: nieuw nummer sinds 20/05/2022.

callcenter telefoon

Waar kan je het vaccinatiepunt vinden?

Het vaccinatiepunt bevindt zich in de Kloosterstraat 24c, 9820 Merelbeke. 

Parkeren kan op de gratis parking naast het vaccinatiepunt. De dichtsbijzijnde bushaltes zijn: Merelbeke Kloosterstraat en Merelbeke Molenhoek.

Vernieuw uw vaccinatiecertificaat als u op reis vertrekt

De vaccinatiecentra gaan momenteel niet in op vragen van reizigers voor een tweede booster. 

Een volledige vaccinatie met één boosterdosis is dikwijls wel nodig om zonder hinder te kunnen reizen. U kan uw vaccinaties aantonen met een vaccinatiecertificaat. Let wel op: deze certificaten kunnen “vervallen” en moet u na een jaar vernieuwen.

U opent daarvoor uw covid safe app en gebruikt de knop ‘Controleer op nieuwe certificaten’ om vaccinatiecertificaten van ouder dan 1 jaar terug als geldige certificaten te activeren.

Meer info over het certificaat 
 

Zal er opnieuw gevaccineerd worden in het najaar?

De Hoge Gezondheidsraad zal heel binnenkort een advies uitbrengen over deze boostercampagne na de zomer.

Op basis van dat advies en dat van de Task Force Vaccinatie zal de Interministeriële Conferentie Volksgezondheid beslissen wie zal worden uitgenodigd voor een volgende booster, en wanneer dit zal gebeuren. Mogelijks worden enkel bepaalde kwetsbare doelgroepen gevaccineerd maar mogelijks wordt ook de brede bevolking opnieuw gevaccineerd.

De Vlaamse overheid heeft alvast de verschillende eerstelijnszones de opdracht gegeven zich voor te bereiden op een boostercampagne met mogelijks nieuwe vaccins die zijn aangepast aan de Omikron-variant.

De Vlaamse overheid kiest er alvast voor om de najaarscampagne opnieuw te laten doorgaan in vaccinatiecentra in plaats van een ruime vaccinatie bij huisartsen en apothekers.

Samen met de lokale besturen van Wachtebeke, Lochristi, Destelbergen, Laarne, Merelbeke, Melle, Wetteren en Wichelen worden voor de eerstelijnszone Scheldekracht de nodige voorbereidingen getroffen. 
 

Veelgestelde vragen

Neem een kijkje op laatjevaccineren.be. Vaak gestelde vragen staan hier opgesomd.