Vaccinatie Vlaamse Ardennen

Afbeelding met de woorden 'contacteer ons' en icoontjes van e-mail, telefoon en vraagteken.

De herfstvaccinatie in de Vlaamse Ardennen is een succes.

Herfstvaccinatie is een succes in de Vlaamse Ardennen

De Herfstbooster slaat aan bij de bevolking van de Vlaamse Ardennen. Op twee weken tijd heeft al 30% van de volwassen bevolking zijn aangepaste herfstbooster komen halen. onze agenda's zitten altijd mooi vol, we vaccineren soms tot 3.000 personen per dag. In het vaccinatiecentrum merk je weinig van de drukte, alles loopt erg rustig en vlot.

Nieuwe herfstbooster

Herfstvaccinatie voor alle volwassenen

In de herfst- en wintermaanden verwachten we opnieuw periodes met veel COVID-19-besmettingen. Sinds de start van de pandemie zagen we immers telkens sterke heropflakkeringen in het najaar. Vanaf september krijgen alle volwassenen in Vlaanderen een uitnodiging om een vaccinatie te krijgen tegen COVID-19. Een vaccinatie aan het begin van de herfst is sterk aanbevolen voor al wie extra kwetsbaar is om door een COVID-19-besmetting zwaar ziek te worden.

In de najaarscampagne worden deze personen dan ook als eerste uitgenodigd:

  • Alle personen vanaf 65 jaar. Ook mensen van 80 jaar en ouder die aan het begin van de zomer al een extra (tweede) booster gekregen hebben, wordt aanbevolen in de herfst een vaccinatie te krijgen (met minimaal drie maanden tussentijd)
  • Mensen met een verzwakte immuniteit

Alle andere volwassen Vlamingen worden uitgenodigd volgens leeftijd in september en oktober. Ook bij hen zijn er groepen voor wie een herfstbooster sterk aanbevolen is:

  • Huisgenoten van de kwetsbare groepen.
  • Zwangere vrouwen – het COVID-vaccin kan veilig toegediend  worden op elk moment in de zwangerschap.
  • Voor personen tussen 50 en 64 jaar raadt de Hoge Gezondheidsraad de herfstbooster ook aan als zij kampen met obesitas, roken of veel alcohol consumeren.
  • Voor andere personen kan een booster ook aanbevolen zijn als zij met een gezondheidsprobleem kampen dat hen meer kwetsbaar maakt voor een ernstiger ziekteverloop. Bijvoorbeeld chronische hart- en vaatziekten of longziekte, diabetes.
  • Iedereen die werkt in de zorgsector (ook als niet-zorgverlener) wordt aangeraden om een herfstbooster te krijgen.

Te overwegen voor alle volwassenen

Iedereen vanaf 18 jaar krijgt een uitnodiging om een boostervaccin te halen in het vaccinatiecentrum. Zo krijgt iedereen de kans om de persoonlijke bescherming opnieuw te versterken met een boosterdosis. En dat liefst nog voor een (waarschijnlijke) nieuwe opstoot van COVID-besmettingen in de herfst- en wintermaanden zich voordoet.

Praktische info

Vaccinatiecertificaat

Je vaccinatiecertificaat aanvragen 

Je vaccinatiecertificaat is beschikbaar vanaf 48 uur na je vaccinatie (maar soms kan het tot een week duren); dit is grotendeels afhankelijk wanneer het vaccinatiecentrum de gegevens invoert in de centrale vaccinatiedatabank. Meestal is dat nog de dag van de vaccinatie zelf, maar soms ook pas enkele dagen later. Vanaf dan kan je je vaccinatiecertificaat downloaden via mijngezondheid.beMijn Burgerprofiel, myhealthviewer.be of via de mobiele app CovidSafeBe

Een papieren versie aanvragen

Je kan een papieren versie van je vaccinatiecertificaat aanvragen met je rijksregisternummer via een helpdesk van de Vlaamse overheid op het nummer 078 78 78 50 (bereikbaar van 9 tot 19 uur op weekdagen). Je ontvangt het certificaat dan enkele dagen later per post.

Heb je dringend een vaccinatiecertificaat nodig? Dan download je het best je digitale exemplaar. Dat is altijd de snelste manier.


Meertalige info over vaccinaties (info other languages)

Vind alle meertalige info over vaccinatie op de website van het Agenschap Integratie & Inburgering

Corona en vaccinatie: meertalige info

Download de applicatie 'Crisis Information Translated'


Let op voor phishing!

Af en toe krijgen we meldingen van een verdacht bericht dat de ronde doet. Het bericht lijkt van My e-box te komen en nodigt je uit voor een COVID-19-vaccin. Als je op de knop klikt, worden jouw bankgegevens gevraagd. Geef in geen enkel geval jouw persoonlijke gegevens of codes door. Stuur het bericht door naar verdacht@safeonweb.be en verwijder het daarna. Meer informatie over phishing? Klik hier 

In de kijker

Vanaf 12 september kan je je immuniteit op pijl houden met het herfstvaccin tegen covid-19

Gemeenten van de Eerstelijnszone Vlaamse Ardennen

logo Oudenaarde logo Ronse logo Wortegem-Petegem logo Kluisbergen logo Horebeke
logo Gavere Logo Kruisem Logo Zwalm logo Maarkedal