Vaccinatie - vruchtbaarheid en zwangerschap

Vaccinatie en vruchtbaarheid

Vrouwen

Het vaccin is veilig voor het ongeboren kind en voor de zwangere vrouw.

De COVID-19-vaccinatie heeft geen effect op je vruchtbaarheid. Er is amper een  overeenkomst tussen het eiwit van die uitsteekseltjes en een eiwit dat een rol speelt in de vorming van de placenta bij een prille zwangerschap (syncytine-1). Wanneer je COVID-19 doormaakt of gevaccineerd wordt, ontwikkel je antistoffen tegen de uitsteekseltjes van het coronavirus. 

Vermits er dus geen overeenkomst is tussen die eiwitten, zullen de antistoffen geen effect hebben op de placenta. Mocht die overeenkomst er wel zijn,  dan zouden ook banale coronavirussen, die verkoudheden veroorzaken, de vruchtbaarheid aantasten, want alle coronavirussen hebben diezelfde minimale overeenkomst. En dit wordt helemaal niet waargenomen. Er is dus geen reden tot ongerustheid. 

Mannen

Het vaccin is ook veilig bij mannen en heeft geen invloed op de vruchtbaarheid.

Er is geen enkele aanwijzing dat de coronavaccinatie een invloed heeft op de mannelijke vruchtbaarheid. Dat wordt ook niet verwacht. Dierproeven tonen alvast geen impact op de vruchtbaarheid of de spermakwaliteit. 

Vaccinatie en zwangerschap

Het is niet nodig om je kinderwens of je vruchtbaarheidsbehandelingen uit te stellen.
Het vaccin is veilig tijdens de volledige zwangerschap en leidt niet tot meer miskramen.

De Hoge Gezondheidsraad beveelt sterk aan dat zwangere vrouwen zich laten vaccineren, ongeacht wanneer tijdens de zwangerschap. Zwangere vrouwen die besmet raken met COVID-19 lopen immers een hogere kans op ernstige ziekte en op een premature bevalling met gezondheidsrisico's voor de baby. Deze vrouwen kunnen zich sinds 4 mei prioritair laten vaccineren met een mRNA-vaccin. Zij kunnen hiervoor contact opnemen met hun huisarts. 

Zwangere vrouwen die gevaccineerd werden vóór de beslissing om deze doelgroep een mRNA-vaccin te geven en die een eerste dosis AstraZeneca ontvingen, krijgen ook de tweede dosis van AstraZeneca. Ook vrouwen die zwanger worden tussen de eerste en tweede prik AstraZeneca ontvangen de tweede dosis AstraZeneca zoals gepland.

Wil je zwanger worden, ook dan wordt sterk aanbevolen om je te laten vaccineren.

Vaccinatie en borstvoeding

Als je borstvoeding geeft, mag je je laten vaccineren tegen COVID-19. Dat kan met alle beschikbare vaccins in België, namelijk Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca en Janssen. Je moet de borstvoeding niet onderbreken. Hoewel er geen wetenschappelijke studies zijn over de veiligheid van deze vaccins voor de zogende baby gaat men ervan uit op basis van de werking dat deze vaccins veilig zijn omdat ze geen levend virus bevatten en omdat de vaccinonderdelen zeer snel afgebroken worden in het lichaam van de vrouw.

Bekijk het filmpje waar we Dr. Maryam Shiri, gynaecoloog in het AZ Oudenaarde, aan het woord laten: